• Informacje na temat:

    pierogi z miesem drobiowym

Przepisy na temat: pierogi z miesem drobiowym
  • Wakacyjny obiad jak u babci

    Gołąbki z mięsem drobiowym i kaszą pęczak Sposób przygotowania 1. Z kapusty delikatnie zdejmij osiem nieuszkodzonych liści, starając się ich nie porwać. W garnku zagotuj wodę, włóż liście(...) momentu wypłynięcia. Podawaj polane odrobiną masła, oprószone cynamonem i uprażoną bułką tartą.  Przepis autorstwa blogerki Moniki Pazdej Tradycyjne pierogi leniwe Sposób przygotowania...

  • Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

    - Do dziś pamiętam z dzieciństwa smak ziemniaków pieczonych w popiele. Jedzonych z masłem albo z solą - mówi Paweł Łukasik (Gotowaniezpasja.pl). To pokazuje, jaki to dobry produkt! Nie zasługują na przeciętność, z którą są kojarzone. Nie smakują tylko te źle przygotowane.

  • Sycące potrawy nie tylko dla smyka

    Po spacerze w chłodny dzień dziecko powinno zjeść coś rozgrzewającego. Zastanawiasz się, jakie danie mu podać? Oto propozycje idealne dla całej rodziny.

  • ABC letniej diety

    .... Nie zamawiaj smykowi pizzy, karkówki czy smażonej kiełbasy. Pytaj raczej o rybę, szaszłyki drobiowe, sałatki z surowych warzyw, zupy, pierogi z serem i dania "kuchni domowej". Przedszkolakowi możesz(...), bo często są bardzo ciężkostrawne. Domową szynkę dawaj więc dziecku, tylko jeśli jest chuda, a pierogi czy kartacze bez skwarek i tłuszczu. M jak muesli na śniadanie Mieszanka suszonych owoców...

Artykuły na temat: pierogi z miesem drobiowym
  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...czy makiem. Kiedyś pierogi nie były daniem codziennym, ale na specjalne okazje, np. kurniki z farszem drobiowym na wesela, knysze z kapustą, kaszą i grzybami na stypy. Znane są w wielu kuchniach(...) ubrudzony mąką klei kulfony, ale od stolnicy odpędzić się nie da. Pierogi wigilijne "po bosacku" mają aromatyczne nadzienie pełne duszonej kwaśnej kapusty i leśnych grzybów, a do tego są piegowate, bo...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Co jeść, żeby dłużej czuć się młodym?

    ...śniadanie Ciastko owsiane, koktajl z mleka i jagód, woda lub kromka ciemnego chleba z indykiem i sosem śliwkowym, herbata zielona. Obiad Zupa warzywna z czerwoną kapustą, pierogi z jagodami(...), herbata owocowa. Kolacja Musaka z bakłażanem, czerwoną papryką, drobiowym mięsem mielonym i pomidorami oraz oliwą z oliwek, pełnoziarnista bułka, woda z limonką.

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Nadmiar trójglicerydów – dlaczego jest taki groźny

    Trójglicerydy (TG, triglicerydy) zapewniają energię potrzebną mięśniom i wszystkim narządom. Są też budulcem skóry i chronią ją przed utratą wody. Organizm wytwarza je z cukrów prostych i kwasów tłuszczowych, w większości pochodzących z pożywienia.

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Smaczne święta malucha

    .... Z tego też powodu wigilijne pierogi, uszka oraz panierowane krokiety nie są dla niego. Iwona Milewska...

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Spokojnie sobie świętuj!

    ...mniej oczyszczona mąka, tym więcej w niej błonnika i  wartości odżywczych. Pierogi mogą być jeszcze zdrowsze, jeśli podasz je z wody, a nie obsmażane. Jako omasty możesz użyć oleju lnianego. To...

  • Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy też Australijczycy zachwycają się ich smakiem. Tylko jak je przygotować, aby były nie tylko smaczne, ale również bardzo ładne? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy twierdzą, że w przypadku pierogów liczy się przede wszystkim wnętrze. Pomysłów na różnego rodzaju farsze - zarówno te słodkie, jak i wytrawne - znajdziecie co nie miara. Jednak naszym zdaniem, równie istotnym...