• Informacje na temat:

    pierogi z miesa i ziemniaków

Przepisy na temat: pierogi z miesa i ziemniaków
  • Pierogi ruskie z roszponką

    .... Dodaj ją do masy ziemniaczanej wraz z mięsem i marchewką. Przypraw.  2. Z mąki i 3/4 szkl. wody zagnieć ciasto. Rozwałkuj je. Wytnij kwadraty. Nałóż na nie farsz i zlep. Pierogi ugotuj w posolonym wrzątku. Masło stop, polej nim pierogi. Posyp tymiankiem i słonecznikiem. Udekoruj roszponką i marchewką...

  • Pierogi z serkiem wiejskim

    ...dodać łyżkę masła i odstawić do przestygnięcia. Do ziemniaków dodać odsączony z płynu i przepłukany na sitku pod bieżącą wodą  serek wiejski, podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie(...) wyciąć krążki.  3.  Z krążków ciasta i kulek farszu ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wrzącej wodzie, od wypłynięcia ok. 2 minuty.  4.  Podawać wg uznania z kwaśną śmietaną, cebulką, podsmażonym...

  • Pierogi leniwe

    Składniki 1/2 kg białego sera 10-15 dag ziemniaków 2 jajka 2 łyżki masła 5-6 dag mąki ziemniaczanej lub pszennej łyżeczka cukru bułka tarta łyżka masła Przygotowanie 1 Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj, postaw na ogniu, by odparowały. Pozostaw do ostygnięcia. Zagnieć praską lub wraz z serem zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj jajka, masło, mąkę ziemniaczaną lub pszenną...

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

    ...- Do dziś pamiętam z dzieciństwa smak ziemniaków pieczonych w popiele. Jedzonych z masłem albo z solą - mówi Paweł Łukasik (Gotowaniezpasja.pl). To pokazuje, jaki to dobry produkt! Nie zasługują na przeciętność, z którą są kojarzone. Nie smakują tylko te źle przygotowane.

  • Pierogi z soczewicą

    .... Pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kilku kropel oleju. Po wypłynięciu gotuj je jeszcze 2-3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową i układaj na talerzu. Podawaj polane stopionym masłem, posypane kolorowym pieprzem i udekorowane zieleniną. Pierogi z soczewicą smakują wybornie także odsmażane następnego dnia. Przygotowanie: 50 minut Porcja: 350 kilokalorii...

  • Odkurzone polskie menu

    ...łączą w potrawach mniej tradycyjnych. Pierogi ruskie można podać z dodatkiem mięty, a pieczone żeberka warto polać sosem z palonej kawy. "Staram się czerpać z kuchni regionalnej, łączyć świeże(...) kasztanów. Albo pierogi z kaszanką, kurkami i emulsją z masła" - poleca Walczyk. Warto również odkrywać zapomniane stare polskie smaki, które nadadzą nowego charakteru typowemu daniu. Kwiat czarnego...

  • Krokiety z ruskim nadzieniem - przysłała Blabla

    ...0,5 kg ziemniaków; 0,5 twarogu półtłustego; 2 cebule; mleko; bułka tarta; mąka; jajka; sól; pieprz; olej do smażenia...

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    ..., cebulą, czosnkiem oraz dwoma łyżkami masła, przypraw.  3. Farszem napełnij kółka, klej pierogi. Wrzucaj do osolonego wrzątku, gotuj kilka chwil, wyjmuj. Podawaj polane stopionym masłem i szczypiorem. Możesz też gotować pierogi kilka chwil w rosole i podawać z nim.   Brukselka z żurawiną Sposób przygotowania 1. Brukselki umyj, oczyść ze zwiędłych liści, ugotuj w osolonej wodzie. Polej...

  • Przysmaki zza wschodniej granicy

    ...z "ruskim" farszem Dobrze znany farsz nie trafia tym razem do pierogów, a do wnętrza naleśników. Nawiasem mówiąc, charakterystyczne pierogi pochodzą z kuchni ukraińskiej, skąd po pewnym czasie trafiły(...) ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy, ubijamy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy, aż się zeszkli. Twaróg (można go...

Artykuły na temat: pierogi z miesa i ziemniaków
  • Tradycyjne polskie dania z ziemniaków

    Farszynki, moskole, rwaki, szagówki i soczewiaki - choć te nazwy mogą ci niewiele mówić, to tradycyjne polskie dania z ziemniaków. Sprawdź przepisy!

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Pieczone pierogi

    Pyszne pierogi w zupełnie nowej odsłonie.

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...

  • Wesele bez mięsa?

    ...zaproponować gościom kulinarną podróż po różnych państwach świata. Zacznijmy od hiszpańskiego gazpacho z pomidorów i papryki, rolad z warzyw i pieczonych ziemniaków rodem ze słonecznej Grecji lub...

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Pieczony pieróg kornwalijski

    ...1 łyżeczka soli zimna woda 1 jajko, roztrzepane z małą ilością wody (do "malowania" ciasta) Farsz: 200 g wołowiny 175 g ziemniaków 125 g brukwi 2 małe cebule masło Sposób wykonania(...) każdego pieroga, dzięki czemu będzie mógł wydostać się z nich nadmiar pary. Posmaruj pozostałym jajkiem. Wreszcie rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez 20 minut, aż pierogi będą złote. Po tym...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...-u moi rodzice często gotowali w sobotę rosół, a potem w niedzielę z warzyw z rosołu, ziemniaków i jajek na twardo tata robił sałatkę jarzynową, a z mięsa mama lepiła pierogi. Po upadku komunizmu przestały(...) ubrudzony mąką klei kulfony, ale od stolnicy odpędzić się nie da. Pierogi wigilijne "po bosacku" mają aromatyczne nadzienie pełne duszonej kwaśnej kapusty i leśnych grzybów, a do tego są piegowate, bo...

  • Zamiłowanie Polaków do pierogów nie słabnie latem. Zmienia się jedynie nadzienie, jakie do nich wkładamy. W ciepłe dni znacznie częściej są to owoce niż mięso i sery. Fot. 123RF/Picsel Latem mamy bardzo łatwy dostęp do mnóstwa sezonowych owoców, które właśnie o tej porze roku smakują najlepiej. Wielu z nas przygotowuje z nich przetwory i lekkie desery. Nie warto jednak na tym poprzestawać. W końcu można zamienić je również w wyjątkowo apetyczne danie główne. Owocowe nadzienie idealnie pasuje...