• Informacje na temat:

    pierogi z mąką orkiszową

Przepisy na temat: pierogi z mąką orkiszową
  • Smaczny pomysł na "Pierogi orkiszowe z drobiem"

  • W tym roku zasadziliśmy z Chłopakami wyjątkowo dużo rzeżuchy, więc dzisiaj kolejny przepis z tą wyjątkową roślinką :) Tym razem dodałam ją do twarożku i w ten sposób powstało bardzo ciekawe nadzienie do pierogów. Ciasto do pierogów zrobiłam z mąki orkiszowej, która doskonale się sprawdziła. Smak nadzienia podkreśliła podsmażona młoda cebulka, którą posypałam gotowe pierogi. Zapraszam :)

  • Pyszne słodkie pierogi z makiem.

  • Pierogi nie zawsze muszą być białe. W czekoladowym kolorze zachwycą Ciebie jeszcze bardziej.

  • Używacie mąki orkiszowej? Po wielu latach zapomnienia ta pradawna odmiana pszenicy wraca z powrotem do łask - i bardzo dobrze bo orkisz ma dużo białka, witamin i składników mineralnych i co najważniejsze ma niski indeks glikemiczny - produkty z orkiszu są więc odpowiednie dla osób borykających się z cukrzycą, zespołem metabolicznym, insulinoopornością czy po prostu odchudzających się i dbających o linię. Mąka orkiszowa nadaje się do pierogów, makaronów, naleśników itp. Dzisiaj proponuję Wam...

  • Pierogi nadziewane farszem lub przyprawione aromatycznym sosem mogą stać się kulinarnym sukcesem każdej gospodyni! :)

  • Krupnik z kaszą orkiszową

  • Nie zawsze rano mam czas, aby przygotować ciepłe śniadanie. Szybka owsianka dla dwojga z owocami, orzechami i sezamem. Syto i pożywnie ;)

  • Sami decydujecie... Może to być samodzielne, dość sycące danie lub dodatek do mięsa. Wszystko zależy od tego, co w danej chwili jest Wam potrzebne. To danie ma jeszcze jedną zaletę, przygotowuje się je bez większego wysiłku i nie jest skomplikowane. Takie niby nic a najeść się można :) Polecam.

Artykuły na temat: pierogi z mąką orkiszową
  • Pieczone ruskie pierogi

    Tradycyjnie ruskie pierogi się gotuje, ale ja zdecydowanie wolę wersję pieczoną. Twaróg w farszu zastępuje tofu z sokiem z cytryny. Przepis pochodzi z książki Idy Kulawik "Roślinna kuchnia polska".

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Monika Mrozowska: Mam apetyt na więcej

    ...dzieciom upiec orkiszową pizzę i ulepić pierogi. "Na zdrowiu nie oszczędzamy" - takie hasło w kontekście prawidłowego odżywiania pojawia się nadzwyczaj często. Niemniej ekologiczna kuchnia kojarzy się(...) stosunkowo łatwo przygotować w zdrowej wersji. Wystarczy białą mąkę pszenną wymienić na orkiszową, cukier na miód i dodać słodkie jabłka. Z sernikiem jest trudniej, ale ja robię przepyszny na syropie z agawy...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Jak przygotować święta bez chemii

    ...sięgam po żytnią - jest tańsza, ale nie wszystko da się z niej zrobić, np. naleśniki czy pierogi nie wyjdą z maki żytniej. Możemy też zmieszać mąki. Pierogi możemy lepić z mąki orkiszowej. Farsz im...

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...

  • Dieta, która złagodzi objawy menopauzy

    ...z ciecierzycy, jajko, olej rzepakowy Zetrzyj cukinię na tarce, przypraw solą i odstaw, potem odciśnij. Zetrzyj marchew, wymieszaj z cukinią, oregano, jajkiem i mąką. Nakładaj na rozgrzany olej. Zjedz...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...