• Informacje na temat:

    pierogi z grzybami mięsem i kapustą

Przepisy na temat: pierogi z grzybami mięsem i kapustą
  • Pierogi z grzybami

    ..., gotuj 1 godzinę i 30 minut, odcedź, zmiel. Ugotowaną kapustę odcedź, przestudź. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Kapustę wymieszaj z grzybami oraz cebulą. Całość zmiel(...) stolnicy oprószonej mąką. Z placków powycinaj krążki. Nałóż na nie porcje farszu. Złóż. Zlep brzegi. Pierogi ostrożnie wkładaj do posolonego wrzątku. Gotuj chwilę od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką...

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Tatarskie racuchy

    Wytrawne racuchy z mięsem będą miłym zaskoczeniem dla miłośników ich słodkiej wersji. Są wyjątkowo sycące i pyszne.

  • Wigilia po włosku

    Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami...

  • Grzyby - smak jesieni

    Borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki… Jesienny stół pachnie świeżymi grzybami. To tradycyjny polski przysmak, który w kuchni znajduje wiele zastosowań. Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia(...) składnikami, np. mięsem, warzywami czy makaronem doskonale urozmaicą i wzbogacą, nie tylko jesienne menu.

  • Dietetyk: kolacja wigilijna może być nie tylko lekka, ale i bardzo zdrowa

    ...dietetycznym jest świetnym rozwiązaniem - jest to duszona ryba z warzywami - radzi dietetyk. Kolejnym daniem, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole są pierogi z kapustą i grzybami. Sam farsz(...) mąkę pełnoziarnistą. Gwarantuję pierogi wychodzą równie fantastyczne - zachęca Łańcuchowska. Zdaniem dietetyk daniem, które z czystym sumieniem możemy pałaszować bez obaw o linię, jest barszcz...

  • Wigilia i Boże Narodzenie dla dzieci

    ..., który może podrażniać przewód pokarmowy. Zdecydowanie należy też unikać potraw zawierających grzyby (uszka, kapusta z grzybami, pierogi wigilijne, krokiety). Dlaczego? Są one bowiem ciężkostrawne dla...

  • Wigilijne przysmaki dla smyka

    ...(możesz też dodać odrobinę soku jabłkowego). Podawaj z groszkiem ptysiowym. Pierogi na pierwszy raz Zdaniem dietetyka: Tradycyjne pierogi z farszem z kapusty i grzybów to za duże wyzwanie dla(...) gryczanej, sera oraz ziemniaków lub gotowanej soczewicy. Pierogi z kasza i twarogiem (po 18. miesiącu) Ciasto przygotuj według znanego ci przepisu (np. z dwóch szklanek mąki, szklanki wody...

  • Wigilijne potrawy dla malucha

    ...pieczenia. Wyrób ciasto, włóż do lodówki. Po godzinie rozwałkuj ciasto, wykrawaj pierniczki i piecz je 15 minut w temp. 200°C. Ostudzone polukruj. Pierogi idealne dla malca Po 18. miesiącu Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami to nie danie dla malucha. Ten ciężkostrawny farsz można łatwo zastąpić nadzieniem z kaszy gryczanej oraz chudego lub półtłustego twarogu. Pierogi z kaszą Przygotowanie...

  • Smaki Litwy

    ...słodkawego ciasta drożdżowego nadziewanego siekanym mięsem baranim lub wołowym wymieszanym z siekaną słodką kapustą. Piecze się je posmarowane żółtkiem.     Bliny gryczane i żmudzkie(...) cenę kińdziuka - jednej z droższych kiełbas. Warto wiedzieć, że tradycyjny kińdziuk powstaje przez wypchanie mięsem świńskiego pęcherza lub żołądka, czyli żadnych sztucznych osłonek kiełbasy. Czas...

Artykuły na temat: pierogi z grzybami mięsem i kapustą
  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    Skąd pierogi wzięły się w Polsce i co ma do tego święty Jacek - odpowiedzi na to pytanie szuka Maria Iwaszkiewicz w książce "Kuchnia Iwaszkiewiczów". I zdradza przepisy na pierożki z rybą oraz staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurą.

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...czy makiem. Kiedyś pierogi nie były daniem codziennym, ale na specjalne okazje, np. kurniki z farszem drobiowym na wesela, knysze z kapustą, kaszą i grzybami na stypy. Znane są w wielu kuchniach(...)Nie ma wigilii u Bosackich bez pierogów z kapustą i grzybami. Lepię je dzień wcześniej z dziećmi. Najbardziej cierpliwa jest 12-letnia Zosia. 14-letnia Marysia woli piec ciasta. Trzyletni Franek...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Pieróg obfitości

    Szukasz pomysłu na wigilijne potrawy? Spróbuj pierogów z soczewicą, gryką lub lekko obgotowaną białą kapustą.

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Ziemniaczane byczki

    Możesz przygotować inny farsz, np. kapustę z grzybami.

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...