• Informacje na temat:

    pierogi z falbanką

Przepisy na temat: pierogi z falbanką
  • Pierogi z grzybami

    ...posiekaną cebulę. Dodaj pieczarki. Gdy odparują, dodaj osączone i pokrojone grzyby (wodę z grzybów wlej do barszczu). Przypraw. Smaż, mieszając.  3. Rozwałkuj ciasto, nożykiem z falbanką wycinaj kwadraty, zaklejaj. Gotuj pierogi kilka minut w osolonej wodzie. Podawaj posypane natką i podsmażonymi grzybkami.  

  • Pierogi z gęsiną według Ewy Wachowicz

    Prawdziwy, domowy obiad? Najlepsze będą pierogi, np. z gęsiną. Przepis na to danie podaje na swym blogu dziennikarka i prezenterka telewizyjna Ewa Wachowicz.

  • Pierogi z pokrzywą i fetą

    ...g młodych listków pokrzywy, 200 g sera feta, małą cebulę, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki masła klarowanego, pieprz do smaku. Do przygotowania ciasta na pierogi potrzebujemy: ok. 300 g mąki, niepełną szklankę(...), zrobić dekoracyjną falbankę. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z cebulką podsmażoną na maśle. (PAP Life)

  • Lepimy kształtne pierogi

    Wymaga to trochę praktyki i wprawy. Ważne, by rozwałkować ciasto dość cienko, a potem wykroić niezbyt duże kółka. Szklanka jest dobrą miarą, ale możesz użyć nieco większej miseczki. A teraz lepienie!

  • Pieczone pierogi ze szpinakiem

    ...pierogi ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem sosu jogurtowego. JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX® Farsz: 1.  Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać(...) uformować falbankę. Układać na przygotowanej blasze, za pomocą pędzelka posmarować 1 roztrzepanym jajkiem. 6.  Piec 15 min (200 st. C). 7.  Pieczone pierogi ze szpinakiem podawać bezpośrednio...

  • Calzone na swojską nutę

    Pieróg z ciasta do pizzy ze smakowitym nadzieniem!

  • Staropolskie hity

    Pierogi z dynią i orzechami Sposób przygotowania 1. Dynię oczyść z włókien i pestek, miąższ odetnij od skóry i zetrzyj na tarce o małych otworach albo pokrój w drobniutką kosteczkę. Cebulę(...) muszkatołową i cukrem.  2. Przygotuj ciasto na pierogi: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj jajko, 1/2 szklanki wody i szczyptę soli. Zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto pierogowe podziel na porcje. Każdą...

  • Kremowe półksiężyce

    ...ozdobną falbankę. Gotuj 4 minuty w osolonym wrzątku. 3. Owoce umyj, oczyść i pokrój drobno (zostaw kilka do dekoracji). Zagotuj je z cukrem żelującym. Gdy sos zgęstnieje, polej pierogi. Udekoruj...

  • Jagodowe delicje

    Składniki na 4-5 porcji: Ciasto: 60 dag mąki pszennej, np. na pierogi 300 ml bardzo gorącej wody 3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła szczypta soli Nadzienie: 50-60 dag jagód 10 dag serka waniliowego 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru Do dekoracji: gęsta kwaśna śmietana cukier Sposób przygotowania: 1. Ciasto: mąkę z solą przesiej przez sitko...

Artykuły na temat: pierogi z falbanką
  • Pierogi z bobem

    Przygotowanie: Do wody dodaj sól oraz olej, wymieszaj. Wlej do przesianej mąki, wymieszaj łyżką a następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj...

  • Sposób na kolorowe pierogi

    Efekt zachwyci twoją rodzinę!

  • "Pierogi z pieca" wygrały na Mazowszu

    Pierwszym daniem, które zakwalifikowało się do finału konkursu "Polskie danie dla Europy" zostały "Pierogi z pieca" autorstwa Pani Magdaleny Wenzel z Warszawy.

  • Małgorzata Socha: Wspomnienia mają smak i zapach

    Najtrwalsza forma pamięci? Zmysłowa. Ruskie pierogi przywołują obraz babci, niespełnionej aktorki z Podkarpacia. Woń rosołu sceny z domu rodzinnego. Wspaniały jest dźwięk i aura lotnisk – obietnica przygody. Miły dotyk – masaż stóp w Bangkoku. Jestem wrażliwcem, przyznaje Małgorzata Socha i zaprasza nas do zmysłowej podróży w czasie.