• Informacje na temat:

    pierogi z brukselkami

Przepisy na temat: pierogi z brukselkami
  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    ..., cebulą, czosnkiem oraz dwoma łyżkami masła, przypraw.  3. Farszem napełnij kółka, klej pierogi. Wrzucaj do osolonego wrzątku, gotuj kilka chwil, wyjmuj. Podawaj polane stopionym masłem i szczypiorem. Możesz też gotować pierogi kilka chwil w rosole i podawać z nim.   Brukselka z żurawiną Sposób przygotowania 1. Brukselki umyj, oczyść ze zwiędłych liści, ugotuj w osolonej wodzie. Polej...

  • Potrawy na cały tydzień

    ..., przykryj płatami makaronu i resztą brokułów. Roztop masło, dodaj mąkę i mleko. Przypraw, zagotuj. Ułóż na lazanii. Posyp parmezanem. Piecz pod przykryciem 30 minut w temp. 180°C. Pierogi ze(...) i ciepłą wodą. Uformuj ciasto, odstaw.  2. Rozwałkuj, wytnij krążki. Układaj farsz i zalep brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku. Słoninę pokrojoną w kostkę zrumień. Posyp pierogi.  Łosoś w syropie...

  • Pomysły na śniadanie, obiad i kolację

    ...miękkości w temp. 180°C. Podawaj z mięsem, posypane resztą natki pietruszki.   Pierogi z kapustą Sposób przygotowania 1. Mąkę wymieszaj z solą, wodą i masłem. Zagnieć ciasto i odstaw, przykryte(...), wymieszaj z rozdrobnionym twarogiem. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, ułóż farsz i zlep brzegi. Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Boczek pokrój drobno i zrumień na...

  • Dania na cały tydzień

    ....  3. Pomidory sparz, po chwili oblej je zimną wodą, zdejmij skórkę. Przetnij każdy na pół, ułóż na potrawie. Zapiekaj 10 minut w temp. 180°C. Możesz podawać z surówkami.   Pierogi z mięsem(...) koła, nakładaj farsz, mocno sklejaj brzegi. Wrzucaj pierogi do wrzątku, gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Zeszklij cebulę, posyp.  Bakłażan w sosie pomidorowym Sposób przygotowania 1. Bakłażan...

Artykuły na temat: pierogi z brukselkami
  • Chcesz mieć energię? Jedz kolorowo

    Pogoda sprzyja aktywności fizycznej, a ty czujesz się zmęczona? Odstaw kawę na dwa tygodnie. Wprowadź do diety pierwiastki, które pobudzą twoje krążenie. I sprawdź, z czego powinnaś zrezygnować.

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Niedoczynność tarczycy

    ...!  Węglowodanów prostych, które są szybko trawione i powodują tycie. Zawierają je: białe pieczywo, makarony, pierogi, biały ryż, słodycze, dżemy, słodkie napoje, owoce, zwłaszcza bardzo słodkie. Fast...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Sześć sposobów na dobre mrożenie

    ...do zamrażalnika. A dopiero potem, po kilku godzinach, zsyp je do pudełka lub torebki. Pierogi i kluski można też przemrozić najpierw na tacy albo wysmarować olejem lub wrzucić od razu do pojemnika...

  • Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy też Australijczycy zachwycają się ich smakiem. Tylko jak je przygotować, aby były nie tylko smaczne, ale również bardzo ładne? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy twierdzą, że w przypadku pierogów liczy się przede wszystkim wnętrze. Pomysłów na różnego rodzaju farsze - zarówno te słodkie, jak i wytrawne - znajdziecie co nie miara. Jednak naszym zdaniem, równie istotnym...

  • Dieta lekkostrawna

    Jak nie obciążać żołądka i wątroby?

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...

  • Jak obniżyć zbyt wysoki poziom cukru?

    ...z proszku), frytki, placki ziemniaczane, pyzy, knedle, pierogi ruskie, kopytka; - produkty o wysokim indeksie glikemicznym, np. rzepę; - produkty typu fast-food; - wszelkie konserwy. Oznacz...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...