• Informacje na temat:

    pierogi z bobem

Przepisy na temat: pierogi z bobem
  • Pierogi z bobem

    Smakosze bobu już wyczekują dni, kiedy pojawi się on na straganach i w sklepach. Warto przyrządzić z niego pyszne nadzienie do pierogów. Gwarantujemy, że znikną błyskawicznie!

  • Jego Wysokość Bób

    ...z bobem mogą być pierogi z farszem z gotowanego bobu, smażonego boczku i cebuli. Ugotowany bób obieramy ze skórki i blendujemy. Dodajemy do niego, drobno posiekane i podsmażone na oliwie cebulę i boczek(...). Jest aromatyczny i pyszny. Ale wystarczy zadać sobie trochę więcej trudu, by stworzyć potrawy wyraziste i wykwintne. Z bobu? Tak! Spróbujmy np. przygotować makaron z bobem, z dodatkiem pesto...

  • Bób na trzy sposoby

    ...wycinaj krążki. Na każdy nałóż porcję zielonego farszu. Zlep pierogi.  Zagotuj 3 litry wody z solą i łyżką oliwy. Partiami wrzucaj pierogi. Gotuj na małym ogniu 3 min od wypłynięcia. Dekoruj...

  • Portugalska kuchnia wspaniale opowiada historię tego kraju

    ...udziwnień. Tymczasem w Polsce wciąż króluje garnisz, fikuśna dekoracja, wszystko tonie w sosie. - A takie pierogi leniwe podawane z cukrem? Bardzo prosta historia. Wierzę, że dałoby się znaleźć...

  • Skarby ze strączka

    Niektóre z nich znamy dobrze, inne tylko ze słyszenia. Sprawdź, które rośliny strączkowe mają wstęp na talerzyk małego dziecka i dlaczego warto, by się na nim znalazły.

Artykuły na temat: pierogi z bobem
  • Pierogi z bobem

    Odskocznia od pierogów z tradycyjnym farszem? Przepis na pierogi z bobem to prawdziwy kulinarny majstersztyk!

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Pierogi z bobem i boczkiem

    ...placek. Wytnij z niego szklanką nieduże kółka.  5. Na każde kółko nałóż czubatą łyżeczkę farszu. Złóż krążek ciasta na pół, formując pieróg. Ulepione pierogi przykryj ściereczką.  6. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Zmniejsz ogień i wrzucaj pierogi partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je przez około 5 minut. Podawaj oprószone papryczką chili i posypane uprażonymi orzeszkami piniowymi...

  • Rośliny strączkowe jadamy najchętniej w zimie. Groch czy fasola to idealne propozycje, gdy za oknami trzaska mróz. Jest jednak pewien zielony wyjątek, który kojarzy nam się wyłącznie z letnimi daniami. Fot. 123 RF Bób kusi nas swoim kolorem i smakiem, ale czy jest zdrowy i dobry na lato? Fakty dietetyczne. Porcja bobu dostarcza dużej ilości białka, węglowodanów oraz witamin B1, B2, PP, C oraz prowitaminy A - czyli witaminy młodości. Dodatkowo bób dostarcza wapń, fosfor, żelazo i magnez. Co...

  • Pierogi z bobem

    Przygotowanie: Do wody dodaj sól oraz olej, wymieszaj. Wlej do przesianej mąki, wymieszaj łyżką a następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Pierogi wegetariańskie

    Przygotowanie: 1. Przygotuj ciasto na pierogi. Bób, szpinak, ser ricotta i zioła dokładnie połącz. Dopraw startym czosnkiem, solą i pieprzem.  2. Przygotowany...

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Aromatyczna sałatka z kaszą i bobem

    Zielone ziarna bobu są niskokaloryczne, pożywne i bardzo smaczne. Sprawdzą się w każdej potrawie – gęstej zupie, farszu do pierogów, a także jako dodatek do sałatek.

  • Na przełomie wiosny i lata na naszych stołach zaczyna królować bób. To pyszne warzywo możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jeśli jeszcze nie wiecie co z niego przygotować, polecamy wam sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF Początek lata to idealna pora dla smakoszy. Natura obdarza nas wówczas wieloma wyśmienitymi produktami. Jednym z nich jest bób, który do naszych sklepów trafia w czerwcu. Koniecznie wykorzystajcie krótki sezon, aby stworzyć zapasy, które pozwolą Wam cieszyć...

Wideo na temat: pierogi z bobem
  • Jakie właściwości ma bób? Jest nie tylko smaczny, ale zdrowy

    Sezon na bób czas zacząć! Te małe fasolki można jeść pod wieloma postaciami. Jedni lubią pasty z bobu, inni zajadają się pierogami, a najwięksi miłośnicy tej rośliny jedzą ją prosto z garnka. Bób znany jest już od starożytności i, choć ciężko sprecyzować jego pochodzenie, bardzo szybko podbił serca Polaków, coraz częściej stając się ważnym składnikiem dań. Co jeszcze, poza wyjątkowym smakiem, kryje w sobie bób? To doskonałe źródło składników odżywczych niezbędnych dla naszego organizmu....