• Informacje na temat:

    pierogi wigilijne pieczone z kruchego ciasta

Przepisy na temat: pierogi wigilijne pieczone z kruchego ciasta
  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni...

  • Sprawdzony przepis na "Pierogi wigilijne"

  • Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszne pierogi pieczone z masą makową. Pierogi są naprawdę bardzo smaczne, powinny smakować zarówno dzieciom jaki dorosłym :). Polecam upiec.

  • pierogi nadziewane kutią wyszły bardzo smaczne . Są dość słodkie i świetnie smakują z kwaśną śmietaną. W tym roku będzie u nas taka nowość na wigilijnym stole. Życzę wszystkim radosnych i smacznych świąt!!!

  • Jest to przepis M. Kuronia na Kurpiowskie pierogi z piekarnika, robię je zawsze na Święta i znikają błyskawicznie. Polecam.

  • Uszka Wigilijne można je przygotować nieco wcześniej i zamrozić. A gdy nadejdzie Wigilia wrzucam na gotującą się wodę. I już są gotowe do podania z barszczem.

  • Sprawdzony przepis na "Wigilijne farsze do pierogów"

  • Pierogi chyba każdy lubi, a takie pieczone to już w ogóle bajka... Ciasto jest kruche, nadzienie aromatyczne od ziół. Rodzina i goście będą zachwyceni.

  • Macie przypadkiem nadmiar pasztetu podlaskiego lub innego. Podam wam dziś mój wymyślony przepis na pierogi pieczone w piekarniku. Powiem tak syn zachciał pierogów ja uwielbiam robić pierogi ale już mi się odechciało takich zwykłych tradycyjnych gotowanych więc postanowiłam upiec je w piekarniku. I nie żałuję zawsze to coś nowego i innego niż zawsze, po za tym bardzo ładnie się prezentują na talerzu.

  • Większość przepisów, w których wykorzystywane jest kruche ciasto zaleca użyć zimnego masła do jego wykonania, tymczasem to wcale nie jest dobry pomysł...

Artykuły na temat: pierogi wigilijne pieczone z kruchego ciasta
  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ...pasztet z gęsi, wędzony łosoś oraz indyk faszerowany kasztanami. Dla każdego coś dobrego... Na koniec coś dla łasuchów i amatorów słodkości, czyli pomysły na oryginalne wigilijne ciasta(...)Potrawy wigilijne muszą kusić smakiem i aromatem. To zasada żelazna i nie warto od niej odchodzić. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by do niemal "rytualnego" 12-daniowego menu wigilijnego...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Tradycyjne uszka, przygotowywane misternie i z dużą dozą dbałości o ich wygląd i smak, z zebranymi jesienią, suszonymi grzybami, są idealnym uzupełnieniem barszczu. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo, wraz z naszymi bliskimi, zsiądziemy do wigilijnej wieczerzy. Na świątecznym stole pojawi się dwanaście tradycyjnych potraw, a wśród nich z pewnością nie zabraknie uszek nadzianych aromatycznym farszem. Co zrobić, aby te niewielkie pierożki doskonale...

  • Najlepsze świąteczne przepisy

    ...z jabłkami Rolada z sandacza Panga w sosie cytrynowym Kergulena gotowana w warzywach Szczupak z sosem chrzanowym Pozostałe dania wigilijne: Pierogi z kapustą i grzybami Kluski z makiem Wigilijne uszka Postny kulebiak Groch z kapustą Postna kapusta z grzybami Kotlety grzybowe Kompot wigilijny Święta Dania na świąteczne dni: Rumiana gęś faszerowana Pieczone polędwiczki...

  • Wigilijny wieczór to zdecydowanie wyjątkowy czas w całym roku. Wyjątkowe są także danie przyrządzane specjalnie z tej okazji. Chociaż w każdym domu Święta mają ten sam oryginalny aromat, każdy zakątek Polski słynie choćby z jednego regionalnego przysmaku. Fot. 123RF/Picsel Stół wigilijny niegdyś był uważany za odzwierciedlenie bogactwa gospodarstwa, wierzono, że powinno znaleźć się na nim wszystko, co pragniemy jadać przez cały rok. Choć większość potraw wigilijnych bazuje na tych samych...

  • O świętach, miłości i wspomnieniach z dzieciństwa

    ...przyrządza się tylko na lubelszczyźnie: paszteciki z kruchego ciasta, z kaszą gryczaną i mięsem. Bożena Dykiel Jemioła zapewnia miłość w domu - Urodziłam się na Mazurach, w Grabowie, w rodzinnej(...) tradycje kultywują dziś w swoich domach? Katarzyna Zielińska Szczęśliwy pieróg z pięciogroszówką - Na rodzinną Wigilię wszyscy zjeżdżamy na godzinę 17-tą. Najważniejszym daniem są pierogi...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

  • ..., córki chłopak Irlandczyk. Uwielbia nasze tradycyjne potrawy, już od połowy grudnia omawia z Misią, co bedzie i czy będzie barszcz czerwony, i pierogi, i śledzie, i ciasta i ...Zasiedliśmy około 7, bo...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...