• Informacje na temat:

    pierogi pieczone z kaszą gryczaną

Przepisy na temat: pierogi pieczone z kaszą gryczaną
Artykuły na temat: pierogi pieczone z kaszą gryczaną
  • Krupiak, czyli pieróg gryczany

    Smaki podkarpacia.

  • Kasze – wartościowy składnik codziennej diety

    Świąteczne biesiadowanie za nami, a przed nami czas wprowadzania w życie postanowień noworocznych, które wiążą się również z chęcią zadbania o swoje zdrowie i sylwetkę. Aby ułatwić realizację tych zamierzeń, warto do codziennego menu wprowadzić kasze i wykorzystać ich różne rodzaje. Kasze nie tylko urozmaicą i wzbogacą nasz jadłospis o różne smaki, ale także – jak podkreśla ekspert – dostarczą porcji wartościowych składników odżywczych: witamin i minerałów oraz cennego błonnika, który dając...

  • Lepsza kasza

    ..., możemy, gdy tylko woda zawrze, garnek z kaszą wstawić na ok. godzinę do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika. Ilość wody zależy zaś od tego, czy chcemy ugotować kaszę na sypko, czy na gęsto. Najchętniej(...), pokrojonymi w paski śliwkami oraz podsmażoną na smalcu cebulą. Wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj. Szklanką wycinaj krążki. Nakładaj na nie farsz i zlepiaj pierogi...

  • Pieróg obfitości

    .... Ciasto rozwałkuj, szklanką wykrawaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gdy ostygną, odsmaż na oleju. Możesz też smażyć je w głębokim tłuszczu. Wtedy osącz każdy(...) tymiankiem, solą i pieprzem, dodaj siekaną kolendrę. Wlej śmietanę, wymieszaj. Sos podawaj osobno. Pierogi z gryką i grzybami Składniki na 5 porcji (20-25) sztuk: 35 dag mąki, 2 jajka, 5 dag...

  • Nasza kasza

    ...pierogi. Odstaw na 10 min. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Zapiekaj ok. 25 minut w temp 180 st. C. Jęczmienna z pieca Składniki (4 porcje) : 2 garści suszonych grzybów, 250 g kaszy jęczmiennej, 50

  • Dobrze nadziane

    Pierogi pieczone, z wody i smażone. Z przepysznymi nadzieniami – i dla miłośników mięsa, i dla wegetarian.

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Na przedświąteczne oczyszczenie – postne, smaczne, nie nudne

    Do Bożego Narodzenia zostało nam już tylko kilka dni. W gorączce obowiązków nie zapominajmy o tym, by do świąt przygotować także swój organizm. Lżejsza dieta bez mięsa i wprowadzenie kilku zdrowych nawyków pomoże nam oczyścić układ pokarmowy, któremu łatwiej będzie poradzić sobie z ciężkostrawnymi daniami wigilijnymi, jak smażony karp czy pierogi.

  • Smakołyki z gryki

    Można ugotować kaszę gryczaną na sypko i podać z sosem. Ale można też zrobić z niej prawdziwe dzieło sztuki.

  • Bezglutenowa wigilia i Boże Narodzenie

    ...dodatkowo pokombinować z kaszą jaglaną i mąką ziemniaczaną. Uszka i pierogi to jednak nie wszystkie potrawy z glutenem na wigilijnym stole.  Dużą ostrożność należy zachować, przyrządzając kluski(...) poeksperymentować z kaszą jaglaną, komosą ryżową, kaszą gryczaną lub nawet przyrządzić kutię w wersji paleo – bez żadnego dodatku zbożowego. Świąteczne desery dla bezglutenowców.  Problemy z glutenem mogą też...