• Informacje na temat:

    pierogi mrożone

Przepisy na temat: pierogi mrożone
  • Sekret udanych klusek i pierogów

    Pierogi niekiedy „lubią” się rozpadać, kluski sklejać, a będące ich podstawą ciasto często przywiera do wałka. Co robić, aby uniknąć takich wpadek podczas przygotowywania specjałów kuchni polskiej?

  • Zasady mrożenia żywności, które musisz znać

    ...przed zamrażaniem, jak i po rozmrożeniu.  Podstawowe zasady mrożenia mięsa Do mrożenia nadaje się każde surowe mięso, pod warunkiem, że nie było wcześniej rozmrożone. Proces ten powinien odbywać się(...) z woreczka, ponieważ niska temperatura w zamrażalniku może powodować wysuszanie pokarmów. Dobrym sposobem na szybkie odszukanie mrożonek jest podpisywanie opakowań. 

  • Sztuka lepienia pierogów

    Jak prawidłowo przygotować pierogi na wigilijny wieczór?

  • Farsze do pierogów na szybko

    Ze szpinakiem 500 g mrożonego szpinaku, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, opakowanie sera feta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Na maśle szklimy posiekaną cebulę i starty czosnek. Wrzucamy odsączony szpinak, chwilę przesmażamy. Studzimy. Dodajemy pokruszoną fetę, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Ruskie 7 ziemniaków, 250 g twarogu, cebula, sól...

  • Piegowate pierogi z kapustą i grzybami, albo żółte ze śliwką i grzybami

    ..."W pierogach ważne jest ciasto, ale jeszcze ważniejszy jest farsz. Musi być wyrazisty, bardzo dobrze doprawiony" - przekonuje Katarzyna Bosacka. Samozwańcza mistrzyni lepienia pierogów proponuje piegowate pierogi z kapustą i grzybami albo żółte ze śliwką i grzybami.

  • Pierogi z ciasta francuskiegi z oliwkami

    Pierogi w śródziemnomorskim stylu.

  • Pieróg z kaszy gryczanej w sosie grzybowym

    Ciekawy pomysł na danie z kaszy gryczanej.

  • Kluski, knedle, pierożki

    Stanowią nieodłączny element tradycyjnego świątecznego stołu. Pierogi jednak niekiedy „lubią” się rozpadać, kluski sklejać, a będące ich podstawą ciasto często przywiera do wałka. Co robić, aby uniknąć takich wpadek podczas przygotowywania polskich specjałów?

  • Tego nie wiesz o jagodach!

    Oprócz wyjątkowego smaku mają też sporo witamin oraz właściwości bakteriobójcze, stosuje się je w zatruciach pokarmowych, łagodzą bóle brzucha i korzystnie wpływają na krążenie oraz wzrok. Myj owoce! Jagody warto jeść jak najczęściej. Ale nie prosto z krzaczka. Przed spożyciem trzeba je dokładnie (choć delikatnie) umyć. Najlepiej opłukać owoce na sitku. Mrożone też dobre! Aby delektować...

  • Jego Wysokość Bób

    Choć dostępny przez cały rok w formie mrożonej, dopiero świeży, prosto z ogrodu, odkrywa całą paletę smaków. Bób, bo o nim mowa, świetnie się łączy z cebulą i boczkiem, doskonały jest z ziołami jak bazylia lub z czosnkiem, fantastyczny jest z białym winem...

Artykuły na temat: pierogi mrożone
  • Ukraińskie smaki: Pierogi

    W kuchni ukraińskiej ciasto na pierogi można przygotować na dziesiątki sposobów, na przykład na maśle, zaparzane i na kefirze (moje ulubione, najlepsze do pierogów na słodko). Znane są również różne rodzaje farszu. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno być elastyczne jak plastelina; nie może lepić się do rąk. Możesz dodać do niego odrobinę masła. W zależności od rodzaju mąki proporcje składników...

  • Sześć sposobów na dobre mrożenie

    ...zamrażarki. Z kolei torebki łatwiej tam umieścić, bo niezamrożone produkty bez problemu dopasowują się kształtem do wyznaczonego miejsca. 2. Podział na porcje  Pamiętaj, aby powtórnie nie mrozić dań wyjętych(...) można blanszować, choć niekoniecznie (skraca to potem ich przygotowanie). Bez blanszowania mrozimy zioła (krojone lub nie). 4. Podpisuj mrożonki  Zamrożone jedzenie często tak się zmienia, że trudno...

  • Pierogi z kiszoną kapustą

    Wiele osób woli pierogi podawane bezpośrednio z garnka z wrzącą wodą. Ja jestem łasy na chrupiące rzeczy, więc i tak na ogół dosmażam je na patelni. Przekonasz się, że przygotowanie większych partii zajmuje relatywnie mniej czasu.

  • Farsze do pierogów na szybko

    Ze szpinakiem 500 g mrożonego szpinaku, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, opakowanie sera feta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Na maśle szklimy posiekaną cebulę i starty czosnek. Wrzucamy odsączony szpinak, chwilę przesmażamy. Studzimy. Dodajemy pokruszoną fetę, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Ruskie 7 ziemniaków, 250 g twarogu, cebula, sól, pieprz. Cebulę drobno siekamy...

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...ubrudzony mąką klei kulfony, ale od stolnicy odpędzić się nie da. Pierogi wigilijne "po bosacku" mają aromatyczne nadzienie pełne duszonej kwaśnej kapusty i leśnych grzybów, a do tego są piegowate, bo(...) kuchni polskiej", zaliczyłam pierogi do przekąsek gorących. Chociaż tradycyjnie w polskich barach i restauracjach podawane są jako danie główne. Ulepienie dobrej jakości pierogów to jednak koronkowa...

  • Pierogi i spółka

    ...łyżeczkę farszu, brzegi dokładnie zalepić. Pierożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 30 minut w temp. 190°C Pierogi ze szpinakiem Składniki na 4-6 porcji: 50 dag mąki, 2 jajka, 1 łyżka oleju, 50 dag mrożonego szpinaku w listkach, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 20 dag sera feta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Szpinak...

  • Pieróg obfitości

    .... Ciasto rozwałkuj, szklanką wykrawaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gdy ostygną, odsmaż na oleju. Możesz też smażyć je w głębokim tłuszczu. Wtedy osącz każdy(...) tymiankiem, solą i pieprzem, dodaj siekaną kolendrę. Wlej śmietanę, wymieszaj. Sos podawaj osobno. Pierogi z gryką i grzybami Składniki na 5 porcji (20-25) sztuk: 35 dag mąki, 2 jajka, 5 dag...

  • Pierogi z różnych stron świata

    ...pierogi mogą się rwać podczas lepienia lub rozpadać w gotowaniu. Z ciasta wykrawaj spore krążki. Na każdy nakładaj po porcji farszu botwinowego, a następnie starannie zlepiaj brzegi. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek, wyjmuj od razu po ich wypłynięciu na powierzchnię i starannie osączaj łyżką cedzakową. Ugotowane i osączone pierogi układaj od razu w żaroodpornym naczyniu. Polej je stopionym...

  • Które świąteczne dania można zamrozić, a które się do tego nie nadają?

    Wiele świątecznych dań i produktów możemy włożyć do zamrażarki i wykorzystać w późniejszym terminie. Ale są też takie, które w żadnym wypadku nie powinny być mrożone.

  • Fantazyjne pierogi

    Niebanalny farsz na pierogi? Może z boczkiem i migdałami lub mozzarellą i oliwkami?

Wideo na temat: pierogi mrożone
  • Polska kuchnia w wykonaniu Katarzyny Bosackiej

    Katarzyna Bosacka przygotowała w "Dzień Dobry TVN" klasyczne dania kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie. Na stole pojawił się śledź w mrożonych, cytrynowych łódkach, krem z buraków z porto, pierś kaczki w miodzie pitnym z pietruszkowymi kopytkami oraz pierogi czekoladowe z serem, jabłkiem i białą czekoladą na deser. (Dzień Dobry TVN/x-news)