• Informacje na temat:

    pierogi kokosowe

Przepisy na temat: pierogi kokosowe
  • ​Makaron pomidorowo-kokosowy ze świeżym imbirem, z czosnkiem i prażonym słonecznikiem

    Przepis pochodzi z nowej książki "Kuchnia polska bez pszenicy". Składniki:   400 g makaronu kukurydzianego (najlepiej świderki) 4-5 pomidorów, obranych ze skórki 60-80 ml mleczka kokosowego(...) przypaliło. Dodaj tymianek i kozieradkę, pokrojone pomidory bez skórki oraz przecier. Zmniejsz ogień i duś pod pokrywką, aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodaj mleczko kokosowe i zmielony słonecznik...

  • Pierogi na słodko z truskawkami polane pysznym sosem kokosowym.

  • Rendang - najsmaczniejsze danie na świecie

    ..., istotnym walorem kuchni azjatyckiej jest również łatwość przenoszenia jej i łączenia z kuchnią rodzimą. I tak pierogi z nutą azjatycką, mogą okazać się ciekawym pomostem kulinarnym między tym, co polskie(...), mleczka kokosowego i aromatycznych przypraw, to pyszna podróż w indonezyjskie zakątki. Danie to jest często serwowane w trakcie uroczystości rodzinnych. Wołowinę powoli gotuje się z mlekiem kokosowym...

  • pierogi i mięso z kraba

  • Wigilia z twistem

    Pierogi z kaszą, suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj olej, sól  i roztrzepane jajko. Następnie dolewaj ciepłą wodę, ale stopniowo. Zagniataj ciasto na pierogi aż uzyskasz elastyczną konsystencję. Włóż do miski i przykryj je ściereczką. Wymieszaj składniki farszu. Następnie rozwałkuj ciasto i za pomocą szklanki wycinaj kółeczka...

  • Smaczne i proste kokosowe wafelki

  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    ...zawierają białko, błonnik oraz witaminę C. Wykorzystując ten tradycyjny produkt możemy przyrządzać takie potrawy jak placki ziemniaczane, pierogi czy tarty. Co jeszcze? Czerwony burak, którego zimą(...) dodajemy pokrojoną marchewkę, oliwę z pestek dyni, posiekany imbir, upieczoną dynie oraz jabłka. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dolewamy mleczko kokosowe...

  • Małe rogaliki z nadzieniem kokosowym przygotowałam, a z tego przepisu aż 64 szt. otrzymałam. Nie za słodkie, trochę kokosanki mi przypominają i pomimo takiej ilości szybko znikają. Im są mniejsze tym fajniejsze. Polecam je przygotować, na pewno nie będziecie żałować.

  • Sześć pomysłów na dania z truskawkami

    Najwięcej korzyści dla zdrowia przyniesie nam zjadanie surowych owoców, a propozycji, w których truskawek nie trzeba poddawać obróbce termicznej, jest naprawdę dużo. Są i takie jak pierogi, kompot czy zupa truskawkowa, gdzie stawiamy po prostu na smak. Nieprzeciętna wartość odżywcza Każda truskawka to bogactwo witamin i minerałów. Znajdziemy wśród nich trzy silne przeciwutleniacze w postaci...

  • Mleczko kokosowe ma wiele zastosowań w kuchni. Jest nie tylko bogactwem witamin, ale też produktem o właściwościach leczniczych. Oto sprawdzony przepis na domowe mleczko kokosowe.

Artykuły na temat: pierogi kokosowe
  • Małgorzata Socha: Wspomnienia mają smak i zapach

    Najtrwalsza forma pamięci? Zmysłowa. Ruskie pierogi przywołują obraz babci, niespełnionej aktorki z Podkarpacia. Woń rosołu sceny z domu rodzinnego. Wspaniały jest dźwięk i aura lotnisk – obietnica przygody. Miły dotyk – masaż stóp w Bangkoku. Jestem wrażliwcem, przyznaje Małgorzata Socha i zaprasza nas do zmysłowej podróży w czasie.

  • Wegańska wigilia i Boże Narodzenie

    ...pierogi (i uszka z grzybami do barszczu) bazuje na trzech składnikach: potrzeba do niego mąki, ciepłej wody i odrobiny soli. Żadnych jajek - nie musisz więc w żaden sposób zmieniać podstawowego przepisu(...) produktów roślinnych, np. łącząc ze sobą orzechy nerkowca i mleko kokosowe lub po prostu sięgając po tofu. To na pewno będą smaczne święta! Powodzenia!

  • Czym zastąpić mąkę pszenną

    ...kokosowego o charakterystycznym zapachu kokosa. Możesz z niej piec ciasta, naleśniki lub zagęszczać sosy czy zupy. Reguluje poziom cukru we krwi.  Mąka migdałowa. Jest otrzymywana z mielonych migdałów...

  • Polska babka

    ...również bar mleczny, w którym spróbuje prostych, ale przepysznych dań takich jak pierogi czy kapustę zasmażaną. Nad ranem odwiedzi najstarszą piekarnie w Warszawie - Piekarnię Piwoński, co przypomni mu(...) reszty. Wsyp również wiórki kokosowe i  wlej śmietanę kremówkę. Na końcu dodaj startą skórkę z cytryny i limonki. Porządnie wymieszaj. Połowę mikstury wylej na blachę i wyrównaj. Wysmaruj powierzchnię...

  • Szpinak? Obowiązkowo

    ...listki świetnie spisują się w przekąskach, daniach głównych, a nawet deserach. Przyrządzisz z nimi makarony, pierogi, naleśniki, tarty, ciasto francuskie i kremowe zupy.  Menu na zimno  W wersji niemal ekspresowej ze szpinakiem warto zrobić odżywczy koktajl. Zblenduj zielone listki, 4 kiwi, awokado, garść czerwonych winogron i szklankę wody kokosowej. Równie szybko powstanie sałatka. Umyty szpinak...

  • Nadmiar trójglicerydów – dlaczego jest taki groźny

    Trójglicerydy (TG, triglicerydy) zapewniają energię potrzebną mięśniom i wszystkim narządom. Są też budulcem skóry i chronią ją przed utratą wody. Organizm wytwarza je z cukrów prostych i kwasów tłuszczowych, w większości pochodzących z pożywienia.

  • Dynia. Czym doprawiać, jak przechowywać

    Jej delikatny, słodkawy smak świetnie komponuje się z różnymi składnikami. Dlatego dynia ma uniwersalne zastosowanie. Jest wykorzystana w kuchni na wiele sposobów – od zup, przez wytrawne, pikantne dania, aż po desery.

  • Tak unikniesz dodatkowych kilogramów po świętach

    Pierogi z kaszą gryczaną, około 3 - 4szt. 2 filety śledziowe z cebulką i ogórkiem kwaszonym + surowe warzywa z sosem jogurtowym. 2 małe kawałki ciasta, np: sernik z brzoskwinią na parze, piernik...

  • Jak jeść, by nie tyć?

    ...węglowodanów (np. ziemniaki, chleb, makarony, pierogi, kluski itp.). Dlaczego to ostatnie jest tak ważne? Ponieważ - jak wspomniano wyżej - białko i węglowodany są trawione oddzielnie, tzn. że do(...), makaron, chleb) z wszystkimi warzywami i owocami takimi jak jabłka, banany, orzechy kokosowe (te owoce nie fermentują szybko), natomiast owoce szybko fermentujące - takie jak wiśnie, melony, brzoskwinie...

  • Śnieżne kakaowe pierożki

    Ciasto zagnieść, włożyć na pół godziny do lodówki. Nadzienie wymieszać. Następnie rozwałkować ciasto, wykrawać szklanką koła, nakładać farsz, zlepiać jak pierogi. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec ok. 15 minut w 180 st. Można dodatkowo polać pomarańczowym lukrem i posypać delikatnie wiórkami kokosowymi :)