• Informacje na temat:

    pierogi farsze przepisy

Przepisy na temat: pierogi farsze przepisy
  • Uszka i pierogi

    Każda gospodyni ma swoje własne, sprawdzone przepisy na ciasto na pierogi czy uszka z grzybami. My prezentujemy uniwersalne, proste receptury, dzięki którym świąteczne dania na pewno się udadzą.

  • Sprawdzony przepis na "Wigilijne farsze do pierogów"

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Sekretem udanego grilla jest marynata. To ona nadaje charakter potrawom z grilla, dlatego warto starannie dobrać jej składniki. To całkiem proste i pozwala na dużą dowolność. Kompozycje do marynowania mogą być słodkie, wytrawne, czy pikantne. Zależy to od naszej wyobraźni. Podstawą dobrej i smacznej marynaty jest dobór odpowiednich przypraw. Drugim ważnym składnikiem jest płyn, czyli oliwa, albo olej, ocet lub sok z cytryny, czy wino, miód. I cała gama dodatków jak np. musztarda, ketchup,...

  • Pierogi z gęsiną według Ewy Wachowicz

    Prawdziwy, domowy obiad? Najlepsze będą pierogi, np. z gęsiną. Przepis na to danie podaje na swym blogu dziennikarka i prezenterka telewizyjna Ewa Wachowicz.

  • Mam dla Was dzisiaj przepis na pierogi. Ale nie takie tradycyjne, tylko...drożdżowe :) Są może i trochę bardziej czasochłonne, ale warte przyrządzenia. Jest to świetny pomysł na obiad, kolację, czy imprezową przekąskę! Z kubkiem barszczu będą znakomite! :)

  • Proste przepisy na każdy dzień tygodnia

    .... Posyp startym na tarce serem, ułóż na wierzchu pokrojony boczek i paprykę. Piecz 15 minut w temp. 210°C. Gotowe pizze posyp szczypiorkiem. Polskie pierogi podsmażane 1. Mięso z kurczaka(...) zimną wodę. Zagnieć ciasto i odstaw na 30 minut. Rozwałkuj, szklanką wytnij kółka. Ułóż kulki farszu na środku każdego krążka i zlep pierogi. Gotuj w osolonym wrzątku 5 minut od wypłynięcia. Zrumień na...

  • Do zrobienia pierogów użyłam farszu z parzonej kaszy gryczanej z mięsem. Ciasto na pierogi wykonałam według przepisu Jakuba Kuronia.

  • Piegowate pierogi z kapustą i grzybami, albo żółte ze śliwką i grzybami

    ..."W pierogach ważne jest ciasto, ale jeszcze ważniejszy jest farsz. Musi być wyrazisty, bardzo dobrze doprawiony" - przekonuje Katarzyna Bosacka. Samozwańcza mistrzyni lepienia pierogów proponuje piegowate pierogi z kapustą i grzybami albo żółte ze śliwką i grzybami.

  • Zainspirowani ;) Wyszły pyszne...szybkie w przygotowaniu ;)

Artykuły na temat: pierogi farsze przepisy
  • Pierogi z papryką

    Jest zdrowa, zawiera czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Można ją wykorzystać w wielu potrawach. Wybierz te, na które masz największą ochotę i wykorzystaj nasze przepisy...

  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    Skąd pierogi wzięły się w Polsce i co ma do tego święty Jacek - odpowiedzi na to pytanie szuka Maria Iwaszkiewicz w książce "Kuchnia Iwaszkiewiczów". I zdradza przepisy na pierożki z rybą oraz staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurą.

  • Ewa Wachowicz: Lubelskie przepisy

    Cebularz to prosty placek z pszennego ciasta wyborowego (tzn. ulepszonego, z większą ilością cukru i masła niż w zwykłym cieście pszennym) z farszem ze świeżej cebuli, maku i oleju. Przysmak ten wywodzi sie z kuchni żydowskiej. Cebularza powinno się po upieczeniu posmarować masełkiem, wówczas smakuje jeszcze lepiej. W programie Ewa prezentuje przepisy na: - zupę owocową z jabłek i gruszek...

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...czy makiem. Kiedyś pierogi nie były daniem codziennym, ale na specjalne okazje, np. kurniki z farszem drobiowym na wesela, knysze z kapustą, kaszą i grzybami na stypy. Znane są w wielu kuchniach(...) ubrudzony mąką klei kulfony, ale od stolnicy odpędzić się nie da. Pierogi wigilijne "po bosacku" mają aromatyczne nadzienie pełne duszonej kwaśnej kapusty i leśnych grzybów, a do tego są piegowate, bo...

  • Ukraińskie smaki: Pierogi

    W kuchni ukraińskiej ciasto na pierogi można przygotować na dziesiątki sposobów, na przykład na maśle, zaparzane i na kefirze (moje ulubione, najlepsze do pierogów na słodko). Znane są również różne rodzaje farszu. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno być elastyczne jak plastelina; nie może lepić się do rąk. Możesz dodać do niego odrobinę masła. W zależności od rodzaju mąki proporcje składników...

  • Za dużo zapasów? Przepisy zero waste na wykorzystanie wędlin, które zostały po świętach

    Bez względu na nasze starania, nie uda nam się dokładnie obliczyć, ile jedzenia potrzebujemy na śniadanie Wielkanocne. Święta dobiegają końca, a nasza lodówka wciąż pęka w szwach? Oto kilka pomysłów na wykorzystanie wędlin, które zostały po rodzinnym posiłku!

  • Tradycyjne polskie dania z ziemniaków

    Farszynki, moskole, rwaki, szagówki i soczewiaki - choć te nazwy mogą ci niewiele mówić, to tradycyjne polskie dania z ziemniaków. Sprawdź przepisy!

  • Smaki zza miedzy

    Polaków dziwi, że w prawdziwym ukraińskim barszczu pływa fasolka z tartym burakiem, ziemniakami i kapustą. Ukraińcom z kolei nie mieści się w głowie, że my do tej zupy - oprócz świątecznych uszek - nie wrzucamy już nic więcej. Jeśli chodzi o "ruskie" pierogi, to najbardziej rosyjskie są tak naprawdę te z mięsem, a nadziewane ziemniakami, kapustą, serem czy wiśniami - tak bardzo popularne w Polsce...

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    Magda Gessler przygotowała regionalny przewodnik kulinarny „Smaczna Polska”. Pięknie wydana książka zawiera regionalne produkty z całego kraju i najlepsze tradycyjne przepisy. Oto skrócony przewodnik po polskich smakach.

  • Pierwsi byli Chińczycy, a w Europie - Włosi" />Słowo "pir" oznaczało w języku naszych przodków biesiadę i od tego właśnie słowa powstała nazwa pierogi. Myli się jednak ten, kto uważa, że to Polacy wymyślili przepis na pierogi. Tak naprawdę pierwsi byli Chińczycy, a w Europie - Włosi. Powrót pierogów Do tej pory pierogi królowały na stołach naszych mam i babć. Przepisy były w sekrecie...