• Informacje na temat:

    pierogi drożdżowe z makiem

Przepisy na temat: pierogi drożdżowe z makiem
  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni...

  • Pyszne słodkie pierogi z makiem.

  • Klepiskowy pieróg z Szynką z Kociewskiej Spiżarni

    ...klasyczne ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia. Kapustę kiszoną ugotować w małej ilości wody do miękkości i odsączyć. Dodać ugotowane, pokrojone w paseczki grzyby. Pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w paseczki Szynkę z Kociewskiej Spiżarni podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło. 2. Dodać wszystkie składniki do kapusty i doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto drożdżowe...

  • Wypróbowany przepis na "Drożdżowe pierogi"

  • Kulebiak, czyli danie z kapustą w roli głównej - na rozgrzewkę przed świętami

    Aby wprawić się w magiczny klimat świąt, już teraz warto sięgnąć po nieco świąteczne potrawy i zaspokoić swój apetyt na nie, by nie przejeść się przy wigilijnym stole. Szef kuchni Bogdan Gałązka poleca kulebiaka, czyli drożdżowego pieroga nadziewanego kapustą kiszoną.

  • Pieróg syberyjski z rybą

    Składniki: - 750 g ciasta drożdżowego, - 1 jajo, - 100 g masła do polania pieroga Farsz: - 600 g jesiotra lub łososia, - 2 duże cebule, - 1,5 łyżki masła, - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Z surowej ryby usunąć ości. Mięso posiekać na bardzo małe kawałeczki. Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na maśle na jasnozłoty kolor. 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części w proporcjach...

  • Ulubione paluchy wszystkich dzieci :) Znikają w mgnieniu oka...

  • Wielkanocne wypieki – czas start

    .... Spód do mazurka przygotować możemy w przeróżnych wariantach - z ciasta biszkoptowego, drożdżowego, półkruchego czy francuskiego. Wersja najszybsza przewiduje nawet spód z suchych wafli. Jednak ciasto(...) świąteczny czas pełną piersią. Zjedzmy kawałek pysznego mazurka rozkoszując się smakiem, bez zbędnego analizowania kaloryczności. Są momenty, które warto celebrować. Ewa Koza, dietetyk...

  • Potrzebuje czasu, ale warto poczekać. :)

Artykuły na temat: pierogi drożdżowe z makiem
  • Pieczesz? Ważna jest mąka

    ...ciasta drożdżowe, francuskie, półfrancuskie oraz na naleśniki. Z kolei z mąki poznańskiej, typ 500, wychodzą najlepsze pizza, pierogi i kluski. Mąka luksusowa, typ 550, jest doskonała do wypieku ciasta drożdżowego. Pełne aromatu Żeby babki były bardziej aromatyczne, dodaję do nich rodzynki namoczone w rumie lub w winiaku oraz kandyzowaną skórkę cytrynową lub pomarańczową. Przed dodaniem...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    Skąd pierogi wzięły się w Polsce i co ma do tego święty Jacek - odpowiedzi na to pytanie szuka Maria Iwaszkiewicz w książce "Kuchnia Iwaszkiewiczów". I zdradza przepisy na pierożki z rybą oraz staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurą.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...- Przeciętny Kanadyjczyk czy Amerykanin wie, że z Polski pochodzą pierogi i dobra wódka. Dopiero po przyjeździe do Polski otwierają oczy i kubki smakowe ze zdumienia. I w Ameryce, gdzie mieszkaliśmy trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Sposoby na świąteczne przejedzenie

    ..., ugotuj je z cebulą, ale nie smaż ich samych ani z cebulą. Pierogi, zamiast z kapustą i grzybami, zrób ze szpinakiem, nie odsmażaj ich. Nie polewaj ich stopionym masłem, posyp ziołami. Kutia z makiem, miodem, rodzynkami, orzechami, migdałami to rozkosz dla łasucha, ale niebezpieczeństwo dla diabetyka. Zamiast kutii, której nie można się oprzeć, podaj dietetyczny piernik z marchewką lub ciasto...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...