• Informacje na temat:

    pierogi-dobre ciasto

Przepisy na temat: pierogi-dobre ciasto
  • Jak zrobić idealne pierogi?

    Chyba nie ma osoby, która nie lubi pierogów. Mnogość kształtów i farszów powoduje, że każdy znajdzie coś dla siebie. Możemy je jeść na słono i na słodko, ale wszystkie wersje łączy jedno - ciasto. Tylko idealne sprawi, że pierogi będą smakować jak u babci.

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni...

  • Dynia - na konfitury i do obiadu

    ...także niskokaloryczna i beztłuszczowa, zawiera sporo celulozy, dzięki czemu jest to dobre warzywo wspierające odchudzanie, gdyż przyspiesza przemianę materii. - Dynia nadaje się na chutneye różnego rodzaju, możemy ją upiec, napakować do pierogów, makaron zrobić... Jeśli robimy pierogi z dynią, to dorzuciłbym jeszcze słodkiego ziemniaka i wędzony ser. Makaron? Robimy ciasto jak zwykle, tylko dodajemy...

  • Pyszności na cały tydzień

    .... Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką kółka, kładź farsz i formuj pierogi. Gotuj we wrzątku 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z masłem i szczypiorem.  *** #POMAGAMINTERIA Inżynierowie(...). Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch! Pierogi z kaszą i boczkiem Sposób...

  • Portugalska kuchnia wspaniale opowiada historię tego kraju

    ...fotograficzne, przewodniki. Jeśli nie, łatwiej mi przypuszczać, że w tym miejscu stołują się miejscowi i robią to z określonego powodu: wiedzą, że jedzenie jest dobre. Inna rzecz, że w Portugalii ani(...), dała mi przepis na farsz. Przygotowałem go i okazało się, że krem faktycznie jest rewelacyjny. Idealne ciasto odkryłem przez przypadek, podczas pieczenia ciasteczek cypryjskich. Kiedy zacząłem je...

  • Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami według przepisu Konrada Gacy

    Święta to szczególny czas, kiedy to chcemy pozwolić sobie na nieco więcej przyjemności próbując różnorodnych przysmaków na świątecznych stole. Odwiedzamy bliskim i delektujemy się specjałami polskiej kuchni – również kalorycznymi deserami, których na co dzień staramy się unikać. Czy jest jakiś sposób na to, aby cieszyć się smakiem tradycyjnych świątecznych potraw, a po świętach zachować dobre...

  • 10 łatwych przepisów na jabłka!

    ...w sałatkach z mięsem lub rybami. Dobrze komponują się np. w sałatce śledziowej Pyszne ciasto To, że z jabłek robimy szarlotkę, wiemy wszyscy. Ale świetny jest także wzbogacony nimi piernik, murzynek, biszkopt czy tarta! Dlatego gdy mamy ochotę na ciasto - zróbmy je z jabłkami, będzie i zdrowsze, i pyszniejsze! Na patyczkach Pięknie wyglądają i równie dobrze smakują! Wystarczy kilka niedużych...

  • Nabiał w kuchni Piotra Kucharskiego

    ...pierogi leniwe. Zupa na maślance 1 litr maślanki 1 litr wody 1 liść laurowy 1 ziele angielskie 1,5 łyżki mąki żytniej 500 g ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g wędzonego boczku(...) temperaturze (200 stopni), potem zmniejszamy do 90 stopni i pieczemy przez 25-30 minut. Po tym czasie wyłączmy piekarnik i uchylamy pozostawiając w nim ciasto na dwie godziny.

  • Wigilia po włosku

    Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami...

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    ...bezglutenowe, np. na zakwasie ryżowym, z mąki razowej. Można też wzbogacać je samemu, np. piekąc w domu chleb, dodawać do mąki zdrowe dodatki. Dobre będą pestki słonecznika i dyni, płatki, otręby(...) nawyków. Bo często wraz z odstawieniem glutenu wprowadzamy do jadłospisu szereg pozytywnych zmian. Zaczynamy interesować się jedzeniem, bardziej świadomie dobieramy składniki. I to jest dobre...

Artykuły na temat: pierogi-dobre ciasto
  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    .... Niemniej pewne potrawy pamiętam doskonale: barszcz biały, pierogi, gołąbki z ziemniakami. Mięso pojawiało się bardzo rzadko. Ja też pochodzę z Podkarpacia, jako dziecko uwielbiałem pieczone przez babcię na kuchennej blasze proziaki (placki z sodą)... - O tak, proziaki są mi doskonale znane, ale u mnie w domu na blasze piekło się też trochę rzadsze, rozrabiane ciasto. Do tych placków mama podawała...

  • Jak aktywnie spędzić święta i Nowy Rok?

    ...przedefiniować świąteczny system wartości uznając, że to co naprawdę nam pomaga to dobre emocje, dobra komunikacja i wspólnie spędzony czas. Na jakość tego czasu korzystnie mogą wpłynąć wspólnie realizowane...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...- Przeciętny Kanadyjczyk czy Amerykanin wie, że z Polski pochodzą pierogi i dobra wódka. Dopiero po przyjeździe do Polski otwierają oczy i kubki smakowe ze zdumienia. I w Ameryce, gdzie mieszkaliśmy trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością...

  • Mamo dorośnij!

    Matka. Jest wzorem kobiecości. Daje poczucie bezpieczeństwa. Dziewczynki marzą, by przyszła do szkoły ładnie ubrana, żeby piekła najlepsze ciasto. Ale są matki, którym źle w tej roli. Ekscentryczki, artystyczne dusze, czują się wolne jak motyl i córkom też nie stawiają granic. Co to znaczy dla dziecka? W relacji z taką mamą więcej jest miłości i zaufania czy pretensji?

  • Smaczne święta malucha

    ...zalecane są ryby chude. Karp jest tłusty, zwłaszcza smażony w panierce. Nie jest to dobre danie dla malucha. Na dodatek ma dużo drobnych ości, którymi dziecko może się udławić. Z tego samego powodu(...) siódmego roku życia nie powinny ich jeść. Dziecko nie musi próbować wszystkich potraw. Niech zje tyle, co zawsze, np. barszcz i rybę. Ciasto podaj mu na podwieczorek. Ciasto i słodkości: Jak...

  • Które świąteczne dania można zamrozić, a które się do tego nie nadają?

    Do zamrażarki spokojnie mogą trafić pierogi i uszka. Ale oczywiście pod warunkiem, że nie były wcześniej mrożone. Pierogi można zamrozić zarówno surowe, jak i po ugotowaniu. Także niewykorzystany farsz może trafić do zamrażarki. A jak jest z rybami? "W zamrażarce dobrze jest rybom, nawet tym upieczonym czy ugotowanym, choć te ostatnie nieco zmienią swoją konsystencję i nie będą już tak chrupiące...

  • Czym zastąpić mąkę pszenną

    ...miałkie, ale dość dobrze sklejają ciasto. Można je mieszać z mąką ryżową i z amarantusa. Nadają się do wypieku deserów. To dobre źródło białka.  Mąka z amarantusa. Ma lekko orzechowy smak. Nadaje się do wypieków, zarówno samodzielnie, jak i w mieszance, dobrze spulchnia ciasto. To skarbnica żelaza potrzebnego dla układu krwionośnego.  Mąka jaglana. Powstaje z kaszy jaglanej, która jest pozyskiwana...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    ...także dobre jajka - każde ciasto będzie wówczas smakowało lepiej. - Bakalie do ciasta możemy moczyć, żeby wypłukać szkodliwe substancje albo robimy je sami. Orzechy najlepiej kupować w łupinach, do(...) sięgam po żytnią - jest tańsza, ale nie wszystko da się z niej zrobić, np. naleśniki czy pierogi nie wyjdą z maki żytniej. Możemy też zmieszać mąki. Pierogi możemy lepić z mąki orkiszowej. Farsz im...

  • Ania Starmach: Obiady trzeba celebrować

    ...zrobić rosół, mielone, pierogi. Ale potem zorientowałam się, że nawet najprostsze przepisy mogą sprawiać wielu ludziom problemy. Choć niemal każdy miał okazję spróbować gołąbków, zrazów czy klopsów(...) to dobre zjawiska, bo zwracają nam uwagę na to, co jemy. Ja jestem szczęściarą - mogę jeść gluten do woli. Ale dzięki temu, że ludzie zaczęli przywiązywać wagę do tego, jakiego rodzaju pieczywo jedzą...

  • Wegańska wigilia i Boże Narodzenie

    ...też jest wegańska z natury. Co więcej, możesz podać ją jako oddzielną potrawę, ale też użyć jej w postaci farszu do pierogów wigilijnych. Mamy jeszcze jedną dobrą wiadomość - najlepsze ciasto na pierogi (i uszka z grzybami do barszczu) bazuje na trzech składnikach: potrzeba do niego mąki, ciepłej wody i odrobiny soli. Żadnych jajek - nie musisz więc w żaden sposób zmieniać podstawowego przepisu...

Wideo na temat: pierogi-dobre ciasto
  • Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Daria Ładocha radzi

    Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Zdradziła to w kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha. Blogerka kulinarna przygotowała pierogi z zielonym farszem wytrawnym z groszkiem i szpinakiem.

  • Jak zrobić idealne pierogi?

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" blogerka kulinarna Jolanta Caputa pokazała jak przygotować idealne ciasto na pierogi. Jakie są tajniki jego przygotowywania? Jakie farsze zaproponowała?

  • Pomysły na kiszoną kapustę

    Dominika Wójciak przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" potrawy z kapustą kiszoną. Zwyciężczyni 3. edycji "MasterChefa" zdradziła przepisy na: wegański bigos, pierogi z kapustą i grzybami oraz kapuśniaczki z ciasta krucho-drożdżowego.