• Informacje na temat:

    pierogi ciasto i tłuszcz

Przepisy na temat: pierogi ciasto i tłuszcz
  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Krupiak, czyli pieróg gryczany

    ...1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i utłucz. 2. Ugotuj kaszę, dodaj do ziemniaków i wymieszaj. Twaróg rozgnieć widelcem i dorzuć do ziemniaków. Wbij jajka, wlej śmietanę i roztopiony smalec lub masło. Dopraw miętą, solą i pieprzem. Masę dobrze wyrób i poczekaj, aż składniki się zaparzą i wystygną. 3. Formę, np. na babkę wysmaruj tłuszczem i przełóż do niej masę. Piecz w temperaturze...

  • Nadzienie: 1kg ziemniaków, 1/2 dkg białego sera, 2 duże cebule, 2 łyżki tłuszczu, sól, pieprz. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki wody, szczypta soli.

  • Nadzienie: około 80 dkg kiszonej kapusty, 2 cebule, kopiasta łyżka tłuszczu. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki wody, szczypta soli.

  • Nadzienie: ok. 80 dkg kiszonej kapusty, 10 dkg suszonych grzybów, 2 cebule, 2 łyżki oleju, sól, pieprz. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki wody, szczypta soli.

  • Bób na trzy sposoby

    Krucha tarta z boczkiem Sposób przygotowania Zagnieć kruche ciasto z mąki, posiekanego masła, szczypty soli oraz jednego jajka. Uformuj kulę, odłóż do lodówki na godzinę.  Bób przebierz, opłucz. Wrzuć do osolonej wody. Gotuj do miękkości. Odlej na sicie, przestudź i wyłuskaj. Boczek pokrój w kostkę lub w paski, wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż, aż tłuszcz się wytopi, a boczek zrumieni...

  • Pyszności na cały tydzień

    ...przygotowania 1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, kurkumę, masło i zalej wrzątkiem. Wyrób na gładkie ciasto, przykryj i odstaw na pół godziny. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż posiekaną cebulę(...). Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką kółka, kładź farsz i formuj pierogi. Gotuj we wrzątku 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z masłem i szczypiorem.  *** #POMAGAMINTERIA Inżynierowie...

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...do farszu. Ciasto rozwałkuj. Wytnij krążki, wyłóż farszem, złóż na pół i zalep. Gotuj w osolonym wrzątku. Słoninę pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka i wytop tłuszcz. Dodaj drugą posiekaną(...) wymieszany z wodą koncentrat pomidorowy z solą, pieprzem oraz oregano.  2. Ciasto francuskie rozwiń i lekko rozwałkuj. Pokrój w prostokąty. Każdy wysmaruj sosem, połóż połówkę parówki i odrobinę...

  • Dania na cały tydzień

    ...sojowym (niekoniecznie), posyp pieprzem, smaż z obu stron kilka minut na rozgrzanej oliwie, do chwili, gdy będą lekko brązowe.  3. Odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by osączyć tłuszcz(...) 1. Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Odstaw na pół godziny, smaż naleśniki.  2. Mięso, cebulę, posiekany czosnek i marchewki oraz przyprawy smaż 20 minut. Dodaj przecier, pokrojone pomidory...

  • Świąteczne przysmaki

    ...wątróbkę. Całość zmiel dwukrotnie w maszynce. Wbij żółtka i dodaj ubite białka. Przypraw. Formę posmaruj smalcem i posyp bułką tartą. Piecz 1,5 godz. w temp. 180°C.  Pierogi Sposób przygotowania 1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól i masło. Powoli wlewaj gorącą wodę, cały czas mieszając. Dodaj nieco zimnej wody, wymieszaj. Wyrób ciasto. Odstaw na pół godziny.  2. Suszone grzyby zalej...

Artykuły na temat: pierogi ciasto i tłuszcz
  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    Skąd pierogi wzięły się w Polsce i co ma do tego święty Jacek - odpowiedzi na to pytanie szuka Maria Iwaszkiewicz w książce "Kuchnia Iwaszkiewiczów". I zdradza przepisy na pierożki z rybą oraz staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurą.

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Ukraińskie smaki: Pierogi

    W kuchni ukraińskiej ciasto na pierogi można przygotować na dziesiątki sposobów, na przykład na maśle, zaparzane i na kefirze (moje ulubione, najlepsze do pierogów na słodko). Znane są również różne rodzaje farszu. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno być elastyczne jak plastelina; nie może lepić się do rąk. Możesz dodać do niego odrobinę masła. W zależności od rodzaju mąki proporcje składników...

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Krupiak, czyli pieróg gryczany

    ...1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i utłucz. 2. Ugotuj kaszę, dodaj do ziemniaków i wymieszaj. Twaróg rozgnieć widelcem i dorzuć do ziemniaków. Wbij jajka, wlej śmietanę i roztopiony smalec lub masło. Dopraw miętą, solą i pieprzem. Masę dobrze wyrób i poczekaj, aż składniki się zaparzą i wystygną. 3. Formę, np. na babkę wysmaruj tłuszczem i przełóż do niej masę. Piecz...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Pieróg obfitości

    .... Ciasto rozwałkuj, szklanką wykrawaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gdy ostygną, odsmaż na oleju. Możesz też smażyć je w głębokim tłuszczu. Wtedy osącz każdy(...). Ewentualnie: tłuszcz do głębokiego smażenia. Mąkę zalej w misce 1/3-1/2 szklanki gorącej (ale nie wrzącej) wody i szybko wymieszaj łyżką. Dodaj olej oraz sól, wyrób gładkie ciasto. Odłóż je do lodówki...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...ciasto stało się żółte, czy soku z buraków kolorującego mąkę na różowo. Można do ciasta dodawać przyprawy: mak, czarnuszkę, sezam, wtedy wyjdą nam pierogi piegowate. Można wrzucać do nich świeże(...) zamiast z boczkiem i tłuszczem. Nadzienie daje nieskończone możliwości, mogą nim być wszystkie rodzaje mięsa, warzyw, kasz, serów. Jadłam pierogi z kaszanką i jabłkiem albo typowo świąteczne z rybą...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...