• Informacje na temat:

    pierogi ciasto gorąca woda

Przepisy na temat: pierogi ciasto gorąca woda
  • Szpinakowe pierogi

    Ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami - chyba każdy z nas uwielbia pierogi! Czasami warto jednak urozmaicić sobie to danie i nadziać je inaczej niż zwykle. Co powiecie na pierogi ze szpinakiem i kaszą bulgur?

  • Proponuję dziś przepis na moje idealne ciasto na pierogi składające się z trzech składników i nie wymagające zbytniej pracy, wszystko dzieje się praktycznie samo - a potem tylko wałkowanie bez wysiłku. Tajemnicą sukcesu jest mąka poznańska i gorąca woda, w zasadzie wrzątek, ale woda miękka, jeśli macie twardą wodę, to do tego przepisu użyjcie ugotowanej mineralnej, albo filtrowanej.

  • Sekret udanych klusek i pierogów

    Pierogi niekiedy „lubią” się rozpadać, kluski sklejać, a będące ich podstawą ciasto często przywiera do wałka. Co robić, aby uniknąć takich wpadek podczas przygotowywania specjałów kuchni polskiej?

  • Super rozgrzewa i poprawia humor.

  • Pierogi z jagodami

    ...łyżek bardzo zimnej wody, wsyp szczyptę soli, dodaj łyżeczkę masła i zagnieć sprężyste, odrywające się od ręki ciasto na pierogi. Przykryj je lnianą ściereczką i odstaw na 20 minut. 2. Ciasto(...) zagotuj wodę z łyżeczką soli. Porcjami wkładaj pierogi do wrzącej wody. Zamieszaj bardzo ostrożnie drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Gotuj na średnim ogniu. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze chwilę...

  • :) Podstawa. Ciasto na ok. 50 pierogów.

  • Pierogi z grzybami

    Sposób przygotowania 1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz masło. Powoli podlewaj gorącą wodą, cały czas mieszając. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrób dłońmi. Jeśli będzie zbyt kleiste, dodaj(...) posiekaną cebulę. Dodaj pieczarki. Gdy odparują, dodaj osączone i pokrojone grzyby (wodę z grzybów wlej do barszczu). Przypraw. Smaż, mieszając.  3. Rozwałkuj ciasto, nożykiem z falbanką wycinaj kwadraty...

  • Ojciec - jako 100% Ślązak nie wyobrażał sobie, że można jeść ziemniaki z serem. Zarzekał się, że nie tknie wymysłu, który moja mama postanowiła przygotować pewnego dnia na obiad. Wytrzymał kilka takich obiadów, patrząc z obrzydzeniem jak pałaszujemy ruskie z gęstą śmietaną. Raz się przełamał i spróbował - je do dziś...

  • Pierogi z gęsiną według Ewy Wachowicz

    Prawdziwy, domowy obiad? Najlepsze będą pierogi, np. z gęsiną. Przepis na to danie podaje na swym blogu dziennikarka i prezenterka telewizyjna Ewa Wachowicz.

  • Bardzo smaczne danie jarskie.

Artykuły na temat: pierogi ciasto gorąca woda
  • Pierogi z bobem

    Odskocznia od pierogów z tradycyjnym farszem? Przepis na pierogi z bobem to prawdziwy kulinarny majstersztyk!

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Pierogi z soczewicą

    Koniec lata i początek jesieni to najlepszy sezon na warzywa. Dojrzałe w słońcu, pełne witamin, poprawią Twoją odporność. Polecamy przepis na smakowite pierogi z soczewicą, cebulą i boczkiem.

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    Skąd pierogi wzięły się w Polsce i co ma do tego święty Jacek - odpowiedzi na to pytanie szuka Maria Iwaszkiewicz w książce "Kuchnia Iwaszkiewiczów". I zdradza przepisy na pierożki z rybą oraz staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurą.

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Świąteczne pierogi z grochem i grzybami

    ...jajo, mieszam. Następnie wlewam gorącą wodę i wyrabiam, aż ciasto będzie elastyczne. Dzielę je na mniejsze kawałki, podsypuję mąką i cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam krążki. Na środek każdego kładę łyżeczkę farszu z kapusty, grochu i borowików. Zlepiam brzegi i gotuję pierogi w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię, odcedzam. Przepis Agaty Skiby z Morawic Zobacz także:

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Pieróg obfitości

    Pierożki z kapustą w sosie grzybowym Składniki na 5 porcji (25 sztuk) : 1/2 kg mąki, 2 łyżki oleju, gorąca woda, sól. Na farsz: drobno siekana natka pietruszki, 2 czerwone cebule, żółta papryka(...). Ciasto rozwałkuj, szklanką wykrawaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gdy ostygną, odsmaż na oleju. Możesz też smażyć je w głębokim tłuszczu. Wtedy osącz każdy...

  • Woda różana w Polsce nie jest produktem rozpowszechnionym. Mało kto wie, że nie jest używana tylko jako składnik kosmetyków, maseczek i kąpieli, ale i jako pyszny dodatek do jedzenia! Fot. 123RF.COM/PICSEL Woda różana jest produktem ubocznym, który powstaje przy produkcji olejku różanego. Początkowo była wytwarzana jedynie w krajach arabskich, jednak obecnie rozpowszechniona jest niemal na całym świecie. Woda różana jest popularna nie tylko w kuchni arabskiej, ale i azjatyckiej. Bardzo...