• Informacje na temat:

    pierogi bez nadzienia

Przepisy na temat: pierogi bez nadzienia
  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Wegetariańskie dolce vita bez glutenu!

    ...i bezglutenowymi, własnoręcznie upieczonymi bułeczkami.   Na obiad - zupę z fasolką szparagową, groszkiem i kaszą jaglaną albo pierogi z botwinką, groszkiem i fetą oraz sałatkę z ogórków małosolnych(...)Tym razem wychodzi naprzeciw wszystkim, którzy nie tolerują glutenu lub są na niego uczuleni, a także miłośnikom bezglutenowych kasz, warzyw, owoców oraz innych naturalnych produktów. Okazuje się, że...

  • Chinkali, czyli tradycyjne gruzińskie pierożki

    Czy jest danie, które kojarzy się z Gruzją bardziej niż chaczapuri? Tak! To chinkali, czyli pyszne gruzińskie pierożki, które zachwycają nie tylko kształtem, ale przede wszystkim smakiem. Dzięki temu przepisowi odtworzysz smak kuchni kaukaskiej bez wychodzenia z domu!

  • Kluski leniwe

    ...są uproszczoną, "leniwą" wersją pierogów z serem lub pierogów ruskich. Podstawowe składniki ‑ biały ser lub ser wymieszany z ziemniakami, bez mąki i jaj, po odpowiednim doprawieniu mogą stać się...

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku...

  • Tatarskie racuchy

    ...4 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową  i odkładaj na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Farsz bez mięsa Przygotuj nadzienie z kapusty kiszonej i grzybów (jak na pierogi). Aby masa nie...

  • Bezglutenowe kartacze

    .... 3. Pierogi wyłóż od razu na ogrzane talerze. Podawaj udekorowane listkami melisy lub mięty. Z masełkiem: 2-3 łyżki masła wolno rozpuść. Wrzuć 2 łyżki posiekanych orzechów i migdałów bez skórki. Polej pierogi. Czas przygotowania: ok. 60 minuty...

  • Przysmaki zza wschodniej granicy

    ...z mlekiem. 2. Dodajemy do mąki wodę z mlekiem, jajka i dwie łyżki oleju, mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji ciasta 3. Smażymy naleśniki (najlepiej już bez dodatku tłuszczu na zwykłej patelni(...) z "ruskim" farszem Dobrze znany farsz nie trafia tym razem do pierogów, a do wnętrza naleśników. Nawiasem mówiąc, charakterystyczne pierogi pochodzą z kuchni ukraińskiej, skąd po pewnym czasie trafiły...

  • Wigilijne przysmaki dla smyka

    ...i wkładaj do wrzątku z dodatkiem łyżeczki masła. Barszczyk dla początkujących Zdaniem dietetyka: Barszcz domowy na wywarze z warzyw bez obaw można podać dziecku. Należy go przyrządzić(...) (możesz też dodać odrobinę soku jabłkowego). Podawaj z groszkiem ptysiowym. Pierogi na pierwszy raz Zdaniem dietetyka: Tradycyjne pierogi z farszem z kapusty i grzybów to za duże wyzwanie dla...

  • Wigilijne potrawy dla malucha

    .... Zmiel składniki w maszynce. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj szklanką nieduże krążki. Na każdy kładź porcję nadzienia i sklejaj brzegi. Pierogi gotuj przez 2-3 minuty. Na koniec polej masełkiem. Smacznego(...) pyszna, ale również zdrowa. Barszczyk na początek po 7. miesiącu Domowy barszcz na wywarze z warzyw bez obaw można zaproponować dziecku. Przyrządza się go z ugotowanych lub upieczonych buraków...

Artykuły na temat: pierogi bez nadzienia
  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...bezjajeczne. Wybrałam to drugie. Ciasto powinno być cienkie i delikatne, ale jeszcze ważniejszy jest farsz. Musi być wyrazisty, bardzo dobrze doprawiony. Jeśli nie nadamy mu charakteru, pierogi będą(...)Nie ma wigilii u Bosackich bez pierogów z kapustą i grzybami. Lepię je dzień wcześniej z dziećmi. Najbardziej cierpliwa jest 12-letnia Zosia. 14-letnia Marysia woli piec ciasta. Trzyletni Franek...

  • Calzone z grzybami leśnymi

    ...mozzarelli. Drugą połową spodu (bez nadzienia) przykryj część z nadzieniem. Brzegi dokładnie dociśnij do siebie za pomocą widelca.  Przygotowane calzone przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia...

  • "Pierogi z pieca" wygrały na Mazowszu

    Pierwszym daniem, które zakwalifikowało się do finału konkursu "Polskie danie dla Europy" zostały "Pierogi z pieca" autorstwa Pani Magdaleny Wenzel z Warszawy.

  • Paczki z roza i bez rozy

    ...pierogi, zlepiac brzegi i wtedy wykroic nieco mniejszym formatem. Odstawic do wyrosniecia raz jeszcze. Smazyc na smalcu najlepiej, ale u mnie nie bylo wiec olej arachidowy bo jest bez smaku i bez(...) pol i nadzianych albo nutella albo kremem budyniowym. W tym roku moje paczki zrobilam nieco inaczej niz w zeszlym... otoz z wyjatkiem nadzienia z rozy, reszte nadzialam dopiero po usmazeniu. Ma to swoje...

  • Dobrze nadziane

    Pierogi pieczone, z wody i smażone. Z przepysznymi nadzieniami – i dla miłośników mięsa, i dla wegetarian.

  • Bogate wnętrze

    ...podziel na kilka kawałków. Każdy rozwałkuj na placek, z którego powykrawaj kwadraty o boku 12 cm. Podziel je następnie na trójkąty. Na każdym trójkącie ułóż po jednej łyżeczce nadzienia. Zwijaj ciasto(...) rodzaje nadzienia. Budynie ugotuj w 3 szklankach mleka. Dodaj rodzynki. Ostudź. Do sera dodaj śmietanę, cukier waniliowy, rodzynki oraz cukier i wymieszaj. 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na dwa...

  • Smaczne święta malucha

    Ryby chude, pieczone w folii lub gotowane Możesz podawać bez obaw W drugim roku życia dziecko je już ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu. Dlatego rybna kolacja wigilijna to dla niego nic(...) lepiej nie podawać mu śledzia. W oleju jest za tłusty, w occie za ostry, zaś świeży ma za dużo ości. Zupa bez śmietany i grzybów Możesz podać bez obaw Sztandarową wigilijną zupę, czyli czysty...

  • Domowe jagodzianki

    Sposób przygotowania: 1. Drożdże pokrusz do miski, zalej ciepłym mlekiem i dobrze wymieszaj. Następnie wrzuć pozostałe składniki (bez masła) i dokładnie połącz. Dodaj rozpuszczone masło i zagnieć(...) grudki.  3. Odstawione ciasto podziel na kilka kawałków. Z każdego uformuj kulkę i lekko spłaszcz ją dłonią. Na środku połóż łyżeczkę jagód i sklej jak na pierogi, odstaw jeszcze na 30 minut. Posmaruj...

  • Wigilia w wydaniu wegetariańskim i wegańskim

    ...kuchnia polska doskonale radzi sobie również bez tych składników. Idealnym, bo najbardziej oczywistym przykładem są pierogi. W niektórych rejonach Polski do ciasta dodaje się jaja, w innych (np. na(...)Wśród tradycyjnych wigilijnych potraw królują dania mączne - uszka, różnego rodzaju pierogi czy kluski z makiem. Na świątecznym stole pojawia się też kapusta, grzyby, groch i fasola. Jeśli...

  • Co robić, by malec polubił...

    ...serem; ● uprawiajcie na parapecie pietruszkę, bazylię, szczypior, rzeżuchę. Angażuj malca do ich sadzenia i podlewania. Własne "plony" zawsze smakują lepiej; ● rób nadzienia do pasztecików, np(...), grejpfruty. Ale owoców jest tak wiele, że każdy brzdąc znajdzie coś dla siebie. Jak ułatwić mu wybór? ● pozwól dziecku jeść palcami lub widelczykiem kawałki banana, gruszki, kiwi lub winogrona bez...