• Informacje na temat:

    pieróg biłgorajski

Przepisy na temat: pieróg biłgorajski
  • Krupiak, czyli pieróg gryczany

    ...180 st. C ok.1 godz. Ciekawostka: krupiak ma swój odpowiednik na Lubelszczyźnie. Tam zwany jest pirógiem biłgorajskim (krupniakiem). Niezależnie od regionu wypieka się go z tych samych składników. Może...

Artykuły na temat: pieróg biłgorajski
  • Krupiak, czyli pieróg gryczany

    ...w temperaturze 180 st. C ok.1 godz. Ciekawostka: krupiak ma swój odpowiednik na Lubelszczyźnie. Tam zwany jest pirógiem biłgorajskim (krupniakiem). Niezależnie od regionu wypieka się go z tych samych składników...

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    Pieróg biłgorajski, czyli krupniak dla 4-6 osób niedrogo i treściwie Na farsz: 3 szklanki kaszy gryczanej prażonej 5 ziemniaków 10 dag masła 30 dag dobrego białego tłustego sera(...), nakłuwamy w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika na około godzinę. Po wyjęciu obciążamy ciasto deseczką, aby nie odlepiło się od farszu. Podajemy pieróg gorący lub na zimno. Można upiec...