• Informacje na temat:

    pierniki swiateczne miekkie bez miodu

Przepisy na temat: pierniki swiateczne miekkie bez miodu
  • Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

    Francuskie czekoladowe makaroniki Składniki na 40-45 sztuk: - 400 g cukru pudru, - 25 g mąki, - 50 g kakao, - 100 g mielonych migdałów bez skórki, - 4 białka z jajka, - szczypta soli, - 150(...) ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 210 kJ/50 kcal Włoskie ciasteczka z orzeszkami piniowymi Składniki: - 200 g mielonych migdałów bez skórki...

  • Miękkie pierniki bez leżakowania

  • Wigilijne potrawy dla malucha

    ...pyszna, ale również zdrowa. Barszczyk na początek po 7. miesiącu Domowy barszcz na wywarze z warzyw bez obaw można zaproponować dziecku. Przyrządza się go z ugotowanych lub upieczonych buraków(...): Posiekaj 2/3 kostki masła z 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej. Dodaj 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru, łyżeczkę miodu, 1/2 szklanki posiekanych orzechów, po 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika i proszku do...

  • Cześć kochani!!! Zapraszam Was dzisiaj na pierniczki. Ciasteczka są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mięciutkie i pachnące, a gdy z ciasta powycinamy gwiazdkowe kształty, będą pięknie wyglądać na świątecznym stole.

  • Przepis na pierniki świąteczne dostałam od przyjaciółki, są od razu miękkie, więc nie ma potrzeby pieczenia ich dużo wcześniej przed świętami. Wspaniała opcja dla zabieganych :)

  • Święta bez pierniczków - święta stracone :). Zawsze pieczemy je około 2-3 tygodni przed świętami i czerpiemy z tego dużo przyjemności :).

  • Ekspresowe w przygotowaniu, miękkie i pulchne pierniki. Z ciastem łatwo się współpracuje, drożdże nie są wcale wyczuwane. Polecam :-)

  • Urok świąt to wspólne spędzanie czasu. Cudownie się go spędza podczas chociażby robienia pierniczków!

  • Placek jest prosty, szybki, zawsze wychodzi no i najważniejsze - genialnie smakuje!

  • Pierniki świąteczne na stół oraz choinkę

Artykuły na temat: pierniki swiateczne miekkie bez miodu
  • Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

    Francuskie czekoladowe makaroniki Składniki na 40-45 sztuk: - 400 g cukru pudru, - 25 g mąki, - 50 g kakao, - 100 g mielonych migdałów bez skórki, - 4 białka z jajka, - szczypta soli, - 150(...) ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 210 kJ/50 kcal Włoskie ciasteczka z orzeszkami piniowymi Składniki: - 200 g mielonych migdałów bez skórki...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Przyjemne z  pożytecznym

    ...- bez tych składników nie ma mowy o dobrze doprawionych świątecznych potrawach. Ale to także rewelacyjne kosmetyki. Oliwę (3-4 łyżki) podgrzej i wmasuj we włosy. Włóż czepek i pozostaw kompres na 30 minut...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...

  • Dom pachnący cynamonem

    ...w garnku, tuliłam koty "ubrane" w zimową sierść. W kuchni stał kremowy kredens, którego topografię mam przed oczami do dziś. Otwierałam jego drzwiczki, po lewej stał litrowy słój miodu wielokwiatowego, na(...) nieostrożnie otwarty rozsypywał się na białym sweterku w kwiaty. Dziś, gdy zamykam oczy, czuję ten specyficzny zapach wszystkiego, co było w starym kredensie. Pamięć o nim przenosi mnie do lat beztroski...

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Tradycja ma się dobrze

    .... Dopraw pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Podawaj z uszkami znad Wilii. Uszka znad Wilii Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez drożdżowych, smażonych uszek (znają je ci, których rodziny pochodzą(...) przygotowania: 2 dni Stopień trudności: 1 Składniki: 500 g filetów śledziowych w oleju, 2-3 cebule, 2 cebulki szalotki, 2 ząbki czosnku, 20 zielonych oliwek bez pestek, 2 łyżeczki zielonego pieprzu...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym...

  • Do staropolskiej tradycji należy przygotowywanie na święta szczególnych wypieków. Dawniej sposób przyrządzania ciast był pilnie strzeżoną tajemnicą, którą matki przekazywały córkom. Dziś na ogół chętnie udostępniamy swoje przepisy znajomym, a nawet nieznajomym. W niniejszym opracowaniu znajduje się 130 przepisów na serniki i szarlotki, pierniki i pierniczki, kruche ciasta i ciasteczka, ciasta drożdżowe, biszkoptowe, torty i różnorakie drobne ciasteczka. Najwięcej miejsca poświęcono...

  • Miód wzmacnia serce, koi skołatane nerwy, leczy przeziębienie i łagodzi podrażnienia skóry. Dodatkowo ma właściwości bakteriobójcze i uodparniające. Fot. 123RF/PICSEL Miód jest jednym z najcenniejszych darów, jakie otrzymaliśmy od natury. Naukowcy wykazali, że regularne spożywanie miodu ma zbawienne skutki dla całego organizmu. Powstawanie miodu Miód produkują pszczoły, zanosząc do ula nektar kwiatowy albo spadź. Nektar jest wydzieliną roślin, składającą się głównie z fruktozy i glukozy,...