• Informacje na temat:

    pierniki na zime

Przepisy na temat: pierniki na zime
  • Piernik po staropolsku

    Zimą chętnie pieczono piernik, dodając do niego dużo przypraw.

  • Zimowa kawa? Przede wszystkim z piernikiem

    ..."Rozgrzewająca, zimowa kawa to przede wszystkim kawa z piernikiem" - mówi PAP Life Monika Poleniewicz, wicemistrzyni europejskiego finału mistrzostw Barista of The Year 2016. Kawę w zimowej odsłonie proponuje ona podać z sosem piernikowym, też z pomarańczą i goździkami.

  • Korzenne ciasteczka

    Najlepiej smakują zimą!

  • Pierniczki babci Michaliny

    Święta bez pierników są jak zima bez śniegu. Wypróbuj koniecznie nasz przepis - niech zapach cynamonu, goździków, imbiru i wanilii wypełni twój dom.

  • Przepis na zimowe babeczki

    Zima to idealna pora na kulinarne eksperymenty. W szczególności w okresie chłodnych dni lubimy zaskoczyć swoich bliskich, czy też sprawić sobie nieco przyjemności, niebanalnym deserem. Bita śmietana, mus jabłkowy i aromatyczny cynamon…to nasza propozycja na dziś. Proponujemy przepis na niezwykłe zimowe babeczki, które wraz z kubkiem gorącej herbaty z pewnością ocieplą nie jeden chłodny grudniowy wieczór.

  • Śliwkowe powidła nie potrzebują cukru

    Sezon na śliwki trwa, pora przystąpić do smażenia powideł. Takich prawdziwych, bez polepszaczy i bez dodatków smakowych. Robimy je sami, najlepiej bez dodatku cukru. Najbardziej słodkie węgierki są brzydkie, pomarszczone. Na powidła nadają się idealnie, smakują jak miód.

  • Powidła śliwkowe bardziej potrzebują czasu niż cukru

    Sezon na śliwki trwa, pora przystąpić do smażenia powideł. Takich prawdziwych, bez polepszaczy i bez dodatków smakowych. Robimy je sami, najlepiej bez dodatku cukru. Najbardziej słodkie węgierki są brzydkie, pomarszczone. Na powidła nadają się idealnie, smakują jak miód.

Artykuły na temat: pierniki na zime
  • W zimowym menu COSTA COFFEE królują kawy o smaku karmelu, toffi i pierników, które kojarzą nam się z nadchodzącym czasem przedświątecznych przygotowań. W tym okresie nie może także zabraknąć gorącej czekolady, idealnej w momentach, gdy potrzebujemy odrobiny pokrzepienia. Już teraz w kawiarniach COSTA COFFEE możecie się napić Czekolady Przebogatej, a także skosztować Piernikowego Brownie.

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Pomyśl ciepło o zimie

    Kiedy za oknem zimno i ciemno większość z nas marzy, aby zapaść w mocny, zimowy sen i obudzić się razem z niedźwiedziami i pierwszym przebiśniegiem. To niestety niemożliwe, dlatego zamiast narzekać na długie, mroźne wieczory, lepiej się z nimi zaprzyjaźnić. Oto kilka trików, które pozwolą przełamać wieczorną monotonię i cieszyć się dobrodziejstwami zimy.

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Zima w kuchni pięciu przemian

    Zimowe dania także mogą być ciekawymi i bogatymi w smaki kompozycjami. Choć zima spożywamy głównie produkty, które przechowuje się w naturalny sposób, m.in. ziarna zbóż, orzechy, warzywa strączkowe, suszone owoce i zioła, i nie używamy zbyt wielu świeżych warzyw i owoców , to można z nich skomponować zbilansowane i zdrowe posiłki. Gęste zupy, kasze, ciasta z orzechami i rodzynkami, pierniki...

  • Piernik to ciasto, które najlepiej smakuje gdy trochę poleży. A co gdy zapomnimy przygotować go z wyprzedzeniem? Z pomocą przychodzi Beata Śniechowska i zdradza nam przepis na piernik, który można zjeść od razu po upieczeniu. Smacznego!     110 g masła40 ml oleju300 g płynnego miodu80 g cukru trzcinowego3 jajka350 g mąki tortowej (pszennej)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżki przyprawy piernikowej skórka otarta z 1 pomarańczy Do dekoracji 2-3 łyżki...

  • Zima Zima

    Dzis upieklam pierniki.... mniam mniam.

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Smaczna Polska

    ...); 12-16 sierpnia - VI Europejskie Targi Produktów Regionalnych (Zakopane); 23 sierpnia - Dzień Misia, Miodu i Bartników (Poronin). Kujawy: Pierniki To kraina wspaniałych budowli i jezior. Zabytkowy Toruń jest miastem wyjątkowym także i z tego względu, iż jego lewa część leży na Kujawach, ale prawa już na Pomorzu. Kuchnia: Wypiekane w Toruniu od 700 lat pierniki rozsławiają miasto w całym...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale nie ułatwiają nam przygotowań do Bożego Narodzenia. Często zostawiamy pieczenie na ostatnią chwilę. Niepotrzebnie, bo można zacząć już miesiąc wcześniej. Piernik długodojrzewający daje nam taką możliwość. Robi...