• Informacje na temat:

    pierniki kiedy mozna jesc

Przepisy na temat: pierniki kiedy mozna jesc
  • Fajne pierniczki do chrupania

  • Pierniki od kilku lat są niezastąpioną tradycją w moim domu. Ich zapach i smak na długo pozostaje w pamięci.

  • Łatwe i szybkie w przygotowaniu pierniczki, które znikają w mig. Mega aromatyczne, pachnące nadchodzącymi świętami. Polecam!

  • najlepsze pierniki własnego wyrobu, jakie kiedykolwiek jadłam :-) po upieczeniu są miękkie, po kilku dniach mogą zrobić się twardsze ale później znowu miękną. Zarówno same jak i nadziane marmoladą smakują obłędnie :-)

  • Prosta przekąska, którą można zrobić błyskawicznie, nawet kiedy w zasadzie nic nie ma w domu. Przy swej prostocie urzeka smakiem. Jeśli ktoś będzie się krzywił na sporą dawkę czosnku, to po pierwsze: jedzą wszyscy, więc nikomu nie przeszkadza, a po drugie: to wszak afrodyzjak…

  • Pierniki świąteczne na stół oraz choinkę

  • Są to nasze ulubione świąteczne pierniki. Co roku piekę,ich po kilka.Przepis mam od ponad 40 lat od byłych sąsiadek.

  • Pierniki według tego przepisu są odpowiednio wilgotne, pachną miodem i przyprawą korzenną. Nie zawierają ani grama tłuszczu. Przepis znaleziony w starej niemieckiej książce kucharskiej. Zrobiłam z nich prezent dla mojej koleżanki :)

  • Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni starosłowiańskiej, znane były u słowiańskich pogan jako mieszanina miodu i grubo miażdżonej pszenicy. Od XIV wieku do miodowników dodawano „pierne” czyli pieprzną przyprawę korzenną, od której wzięła się też nazwa pierników. Dostatek dobrego miodu, wiekowe doświadczenia sprawiły iż pierniki traktowano jako rarytas, a ich smak doprowadzano do perfekcji. Dziś pierniki znane są chyba każdemu, a największą frajdę z dekorowania i pieczenia mają...

  • Święta bez pierniczków - święta stracone :). Zawsze pieczemy je około 2-3 tygodni przed świętami i czerpiemy z tego dużo przyjemności :).

Artykuły na temat: pierniki kiedy mozna jesc
  • Dolce Vita

    .... Przyjaciółki proszą o przepis. Bardzo się dziwią, kiedy zdradzam, co zjadły. Karob z wyglądu przypomina kakao, chociaż naprawdę to starte na proszek strąki drzewa chlebowca świętojańskiego, które rośnie(...) wchłanianie składników odżywczych. Kiedy wsypiemy ją do soku wyciśniętego z owoców i nieco podgrzejemy, powstanie galaretka. Zmiksowane owoce przemienia w kisiel. Wszystko dlatego, że inulina podobnie...

  • Ania Starmach: Obiady trzeba celebrować

    ...i przetwory. Każdy ma u nas jakąś swoją działkę i myślę, że ja w naturalny sposób nasiąknęłam tą atmosferą. Pamięta pani obiady z czasów dzieciństwa? - Najmilsze wspomnienia mam z czasów, kiedy nie było(...) osób, a nagle okazywało się, że przyszło piętnaście. Obiad przeciągał się do kolacji, a kiedy my, małe dzieci, szliśmy spać, dorośli wciąż rozmawiali i dobrze się bawili. Dzisiaj to już jest nie do...

  • Anna Dymna: Każdy godzien jest miłości i szacunku

    ..., zachowania, reakcje, i to publiczne. Kiedyś to było niemożliwe, żeby człowiek innego człowieka publicznie obrażał, a teraz na naszych oczach dzieje się to sto razy na dzień. To staje się normą(...) zdolna do wygłupu, prawda? I ta twoja też? Anna Dymna: Pewnie, młodzi ludzie są fantastyczni. Najwięcej listów dostaję od młodych, bo oni chyba potrzebują rozmowy. Kiedy patrzę na wszystkie...

  • Słodki amok

    ...ośrodek sytości w mózgu. Kiedy zawartość hormonów się obniża, a tak się dzieje w okresie menopauzy, wzrasta apetyt, tłumaczy ginekolog. - Wiele kobiet po 40. roku życia tyje, ponieważ ignoruje fakt, że...