• Informacje na temat:

    pierniki bez margaryny

Przepisy na temat: pierniki bez margaryny
  • Ciasto pachnące świętami

    ...świątecznych wypieków bez ulubionych powideł śliwkowych czy margaryny Palma, takiej samej, jakiej od niemal 50 lat używają nasze mamy i babcie. Samodzielnie przygotowane pierniki, makowce i inne wypieki(...), makowiec, kutia, słodkie łamańce nie mogły bowiem zostać przygotowane bez cukru. Skąd ten problem? Obowiązująca reglamentacja towarów dotyczyła nie tylko mięsa, ale także proszku do prania, mydła czy mąki...

  • Pierniki od kilku lat są niezastąpioną tradycją w moim domu. Ich zapach i smak na długo pozostaje w pamięci.

  • Podaruj rodzinie zdrowe święta – zdrowe tłuszcze w świątecznych potrawach

    ...potraw.    - Najnowsze badanie Instytutu Żywności i Żywienia, dotyczące zawartości izomerów trans w margarynach wykazało, że margaryny miękkie i większość twardych są wolne od izomerów trans. Jednak(...) jednonienasyconych (oleinowego i linolowego).   ...i do pieczenia Piekąc bożonarodzeniowe ciasta przygotujmy je na bazie wysokiej jakości margaryny lub oleju roślinnego, dzięki czemu będą nie tylko...

  • Święta bez pierniczków - święta stracone :). Zawsze pieczemy je około 2-3 tygodni przed świętami i czerpiemy z tego dużo przyjemności :).

  • Fajne pierniczki do chrupania

  • najlepsze pierniki własnego wyrobu, jakie kiedykolwiek jadłam :-) po upieczeniu są miękkie, po kilku dniach mogą zrobić się twardsze ale później znowu miękną. Zarówno same jak i nadziane marmoladą smakują obłędnie :-)

  • Pierniki świąteczne na stół oraz choinkę

  • Miękkie pierniki bez leżakowania

  • Są to nasze ulubione świąteczne pierniki. Co roku piekę,ich po kilka.Przepis mam od ponad 40 lat od byłych sąsiadek.

  • Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni starosłowiańskiej, znane były u słowiańskich pogan jako mieszanina miodu i grubo miażdżonej pszenicy. Od XIV wieku do miodowników dodawano „pierne” czyli pieprzną przyprawę korzenną, od której wzięła się też nazwa pierników. Dostatek dobrego miodu, wiekowe doświadczenia sprawiły iż pierniki traktowano jako rarytas, a ich smak doprowadzano do perfekcji. Dziś pierniki znane są chyba każdemu, a największą frajdę z dekorowania i pieczenia mają...

Artykuły na temat: pierniki bez margaryny
  • Świąteczne smakołyki

    Cynamonki z bakaliami przepis na 60 sztuk Składniki: 20 dag miodu gryczanego 3-4 łyżki cukru 5 dag margaryny po 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej 1,5 szklanki mąki po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i goździków skórka starta z 1/2 cytryny łyżeczka sody 25 dag mielonych migdałów 18 całych migdałów bez skórki gotowy biały lukier. Cukier, miód i masło podgrzewaj mieszając...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Przekąski w sam raz na imprezę

    ...margaryny. Oprócz tego - 8 jajek, 20 dag rodzynek bez pestek, alkohol (np. brandy lub koniak), w którym będziemy moczyć rodzynki, tłuszcz do wysmarowania formy i cukier puder, którym posypiemy ciasto(...) laurowym. Dolewamy rosół i dusimy pod przykryciem pół godzinki. Na patelni smażymy pokrojoną drobno cebulę i paski papryki. Gdy się zeszklą, dodajemy pomidory (bez skórki i pestek), pokrojone w cząstki...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym...

  • Ciasta spod ciemnej gwiazdy

    ...minut Porcja: 435 kilokalorii Murzynek Składniki na 12 porcji: 3/4 szklanki wody lub mleka, 1 i 1/2 szklanki cukru, cukier z prawdziwą wanilią, 3 duże łyżki kakao, kostka margaryny, 4 jajka(...): 2 szklanki mleka, 4 łyżki kaszy manny, 30 dag cukru pudru, 25 dag masła, 20 dag dżemu z czarnej porzeczki Na polewę: 10 dag masła lub margaryny, 15 dag cukru, 2 łyżki kakao Przygotowanie...

  • Kontynuacja bestsellerowej „Kuchni polskiej bez pszenicy” z przepisami na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Dzięki tej książce na twoim bezglutenowym stole nie zabraknie żadnej świątecznej potrawy! Kalendarz aż puchnie od rozmaitych wyjątkowych okazji. Niektóre mają w naszym kraju długą tradycję, inne dopiero znajdują zwolenników. Autorki skupiły się na dwóch świętach, które z różnych względów są dla Polaków najważniejsze, a jednocześnie mają najbogatszą kulturę kulinarną. Uszka i pierogi,...

  • Żurawinowe słodkości

    ...owocami żurawin. Przygotowanie (bez czasu chłodzenia): 60 minut Porcja: 480 kalorii Piernik z żurawiną Składniki na 12 porcji: 30 dag margaryny, 20 dag cukru, torebka cukru waniliowego, 5 jajek, 20(...) proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru, tłuszcz do formy Na krem: budyń czekoladowy, 1/2 l mleka, 3 łyżki cukru, 20 dag margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, słoik konfitury żurawinowej (ok. 30 dag...

  • Już wkrótce usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Nawet jeśli cierpimy na celiakię lub z innych powodów zrezygnowaliśmy z glutenu, na naszym stole mogą zagościć tradycyjne potrawy. Przekonajcie się, jak je przyrządzić, eliminując gluten, a będą to naprawdę niezapomniane święta, pełne nowych doznań smakowych! Boże Narodzenie to wyzwanie dla bezglutenowców, którzy poszukują nowych dań i smaków, a także świetna okazja, żeby przekonać innych, że posiłki bezglutenowe mogą być naprawdę smaczne i...

  • Ciasta z kremem

    Kremowe sekrety Marmolada do piernika Marmoladę do przekładania piernika wcześniej zagotuj, energicznie mieszając. Zapobiegnie to jej fermentacji. Bez smaku masła Do kremu maślanego, którym(...) mielonymi pistacjami. Z budyniowym i chałwowym Składniki na 12 porcji: Ciasto: 5 łyżek cukru, 15 łyżek mąki pszennej, 1 jajko, 15 dag margaryny, 1 łyżeczka sody, 4 łyżki miodu Krem: pół szklanki cukru...

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...