• Informacje na temat:

    piernik z masa budyniowa

Przepisy na temat: piernik z masa budyniowa
  • Sernik czekoladowy

    Składniki na 12 porcji: 15 dag ciasteczek czekoladowych 10 dag herbatników 10 dag masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika 15 gorzkiej czekolady 80 dag mielonego twarogu 15 dag(...), przestudź, wymieszaj z okruszkami oraz przyprawą do piernika. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem. Spód wylep masą z ciastek. Mocno dociśnij. Wstaw na ok. 30 minut do lodówki. 2. Czekoladę stop...

  • Pyszny piernik, który posmakuje każdemu

  • Serniczek "Zebra"

    Składniki: 10 dag kruchych czekoladowych ciasteczek 15 dag herbatników maślanych 1 łyżeczka przyprawy do piernika 10 dag masła 12,5 dag polewy czekoladowej 75 dag mielonego(...) (ewentualnie "przeprasować" wałkiem do ciasta). Masło stopić, przestudzić, a następnie wymieszać z okruszkami oraz przyprawą do piernika. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Spód wylepić masą...

  • Przepis na ten piernik znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Pamiętam jego smak i zapach z dzieciństwa. Polecam go dla wszystkich zapracowanych, jest bardzo szybki w przygotowaniu. U mnie wersja jaką zawsze robiła moja mama, czyli z wiśniowym ptasim mleczkiem. Warto go przygotować na 2 dni przed podaniem, jest najsmaczniejszy.

  • Piernik świąteczny po mojemu

  • Pyszny piernik przełożony masą budyniową z dodatkiem chałwy o smaku waniliowym. Pierwszy raz połączyłam ciasto piernikowe i chałwę. Powiem nieskromnie, że jest to zestawienie bardzo udane, dlatego polecam Wam ten przepis.

  • ŁATWY

  • Pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu:)

  • Piernik nie tylko na swięta. :)

  • Smaczny i szybki do zrobienia piernik, bardzo miękki i puszysty

Artykuły na temat: piernik z masa budyniowa
  • Przepyszny piernik na specjalne okazje.

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Świąteczne ciasta z bakaliami

    Nie tylko piernik i makowiec powinien nam się kojarzyć ze świętami. Podczas choinkowego spotkania nie możne zabraknąć pełnego owoców keksu albo orzechowca.

  • Piernik to ciasto, które najlepiej smakuje gdy trochę poleży. A co gdy zapomnimy przygotować go z wyprzedzeniem? Z pomocą przychodzi Beata Śniechowska i zdradza nam przepis na piernik, który można zjeść od razu po upieczeniu. Smacznego!     110 g masła40 ml oleju300 g płynnego miodu80 g cukru trzcinowego3 jajka350 g mąki tortowej (pszennej)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżki przyprawy piernikowej skórka otarta z 1 pomarańczy Do dekoracji 2-3 łyżki...

  • Ciasta z jabłkami

    ..., 2 łyżki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, 1 białko, jabłka do dekoracji. Obydwie czekolady posiekać, stopić, podgrzewając na małym płomieniu, cały czas mieszając. Przestudzić. W tym czasie jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w grubą kostkę. Jajka ubić z solą, cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Porcjami...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale nie ułatwiają nam przygotowań do Bożego Narodzenia. Często zostawiamy pieczenie na ostatnią chwilę. Niepotrzebnie, bo można zacząć już miesiąc wcześniej. Piernik długodojrzewający daje nam taką możliwość. Robi...

  • Ciasta z kremem

    Kremowe sekrety Marmolada do piernika Marmoladę do przekładania piernika wcześniej zagotuj, energicznie mieszając. Zapobiegnie to jej fermentacji. Bez smaku masła Do kremu maślanego, którym(...) puszystą masę, dodając porcjami chałwę. Gdy masa uzyska konsystencję kremu, rozsmarować ją na drugim placku. Przykryć trzecim plackiem. Polewę przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Ciepłą wylać na...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Żurawinowe słodkości

    ...przestygnie, bardzo powoli dodawaj ją do ubitej śmietany i mieszaj tak, by powstała jednolita masa. Z gruszek odlej syrop. 2 gruszki odłóż do osobnego naczynia (do dekoracji), resztę owoców pokrój(...) owocami żurawin. Przygotowanie (bez czasu chłodzenia): 60 minut Porcja: 480 kalorii Piernik z żurawiną Składniki na 12 porcji: 30 dag margaryny, 20 dag cukru, torebka cukru waniliowego, 5 jajek, 20

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Piernik długodojrzewający, bo o nim mowa, kiedyś był przygotowywany przez nasze babcie kilka tygodni wcześniej. W chłodnym miejscu leżakował w kamionce przykryty ściereczką nawet przez dwa miesiące.Dzisiaj, przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale...