• Informacje na temat:

    piernik ucierany z miodem

Przepisy na temat: piernik ucierany z miodem
  • Piernik po staropolsku

    Zimą chętnie pieczono piernik, dodając do niego dużo przypraw.

  • Świąteczny piernik

    ...łyżek kwaśnej śmietany 18% 4 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki kakao 100 ml mleka Na przełożenie(...) oraz śmietanę i miksujemy całość. Gdy składniki się połączą, dodajemy wymieszane suche składniki (czyli mąkę, kakao, przyprawę do piernika, proszek i sodę). Miksujemy do uzyskania jednolitej masy...

  • Domek z piernika

    Składniki: Ciasto: 25 dag margaryny 60 dag mąki pszennej 20 dag brązowego cukru 7 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki sody 3 łyżki przyprawy do piernika Lukier: białko kilka kropli soku z cytryny 20 dag cukru pudru Przygotowanie: 1. Rozpuść margarynę z cukrem i miodem, ostudź. Dodaj sodę i przyprawę, wlej margarynę, zmiksuj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę...

  • Przepis na najpyszniejszy piernik według Polana

    Miesiąc przed świętami można rozpocząć niektóre przygotowania. Warto zacząć od strony kulinarnej i upiec piernik, który z czasem stanie się idealny. Szef kuchni Andrzej Polan zdradza PAP Life, jak przygotowuje piernik wg tradycyjnego rodzinnego przepisu.

  • Piernik popularny

    ...pierniki udekorować. Jeden oprószyć cukrem pudrem i przybrać gałązkami ostrokrzewu, drogi polać ciemną czekoladą, a kiedy zastygnie nieregularnie polać białą czekoladą, udekorować posiekanymi owocami...

  • Miodowniki pełne orzechów

    ...drugim. Przykryj ostatnim plackiem, dociśnij. Posmaruj polewą, posyp posiekanymi orzechami.   Piernik z dżemem figowym Sposób przygotowania 1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodawaj po jednym żółtku i porcji miodu. Mąkę przesiej z kakao, sodą oraz przyprawą do pierników. Porcjami wsypuj do ucieranej masy. Dołóż śmietanę...

  • Galette des Rois z piernikową nutą

    ...kolekcjonowane przez fabofili. Do przygotowania smakołyku potrzebujemy: 50 g mielonych migdałów, 50 g masła, 10 g cukru, 20 g miodu, 2 jajka, wanilię, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 10 g smażonej skórki pomarańczowej, 2 gotowe ciasta francuskie. W misce ucieramy masło i cukier, aż zbieleje. Następnie dodajemy mielone migdały, jajko, mieszamy. Dodajemy miód, przyprawę do piernika, skórkę pomarańczową...

  • Tort piernikowy

    Składniki na16 porcji: Ciasto: - 15 dag płynnego miodu, - 20 dag masła, - 50 dag mąki, - 3 żółtka, - 4 łyżki mleka, - łyżka sody oczyszczonej, - torebka przyprawy do pierników, - 10 dag(...) z kaszki, dociśnij. 3. Przygotuj polewę: masło stop w rondelku, wsyp cukier, wlej kakao rozprowadzone niewielką ilością wody. Gotuj mieszając przez 5 minut, przestudź, oblej przygotowany piernik...

Artykuły na temat: piernik ucierany z miodem
  • Piernik drożdżowy przekładany powidłami

    ..., dodaj do niej drożdże, olej i miód. Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną, cynamonem i przyprawą do piernika. Wmieszaj do ucieranej masy.  2. Ciasto przelej do formy o wymiarach 21 x 32cm, wyłożonej(...) i razem ze śmietaną kremówką rozpuść w kąpieli wodnej. Gorącą polewę rozprowadź na wierzchu piernika. Odstaw do stężenia. 

  • Piernik to ciasto, które najlepiej smakuje gdy trochę poleży. A co gdy zapomnimy przygotować go z wyprzedzeniem? Z pomocą przychodzi Beata Śniechowska i zdradza nam przepis na piernik, który można zjeść od razu po upieczeniu. Smacznego!     110 g masła40 ml oleju300 g płynnego miodu80 g cukru trzcinowego3 jajka350 g mąki tortowej (pszennej)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżki przyprawy piernikowej skórka otarta z 1 pomarańczy Do dekoracji 2-3 łyżki...

  • Sposoby na świąteczny piernik

    Kruche pierniczki w kształcie choinek i gwiazdek najlepiej zrobić nawet kilkanaście dni przez świętami. Tradycyjne ciasto piernikowe - z powidłami lub marcepanem - też będzie najsmaczniejsze, jeśli poleżakuje kilka dni.

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Strucla makowa

    To jedno, obok piernika, z najbardziej tradycyjnych ciast na Boże Narodzenie. Mak symbolizuje od wieków płodność, bogactwo i pomyślność. W innych kulturach...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Piernik długodojrzewający, bo o nim mowa, kiedyś był przygotowywany przez nasze babcie kilka tygodni wcześniej. W chłodnym miejscu leżakował w kamionce przykryty ściereczką nawet przez dwa miesiące.Dzisiaj, przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale...

  • Ciasto piernikowe

    Tradycyjne ciasto piernikowe idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale nie ułatwiają nam przygotowań do Bożego Narodzenia. Często zostawiamy pieczenie na ostatnią chwilę. Niepotrzebnie, bo można zacząć już miesiąc wcześniej. Piernik długodojrzewający daje nam taką możliwość. Robi...

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    ...5 ziarenek czarnego pieprzu Do podania: skwarki Najpierw robimy glazurę: piwo mieszamy z olejem, miodem pitnym, miodem gryczanym, kminkiem i solą. Golonki czyścimy, opalamy nad ogniem, zalewamy(...) 5 ziarenek ziela angielskiego ½ łyżeczki imbiru w proszku sól 1 ryba słodkowodna (w ostateczności może być karp) o wadze od 1½ do 2 kg 1 szklanka ciemnego piwa 10 dag piernika 1 garść migdałów...

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Marcin zaprezentował jurorom przepis na miodownik. Biszkopt 100-150 g obranych orzechów włoskich 4 jajka (rozmiar L) 154 g cukru 7/10 łyżeczki proszku do pieczenia 1½ łyżki oleju 1½ łyżki kakao 4 czubate łyżki mąki   Poncz 100 ml płynnego miodu gryczanego 70 ml wody   Krem z mascarpone, miodem, wanilią i pyłkiem pszczelim 600 ml mocno schłodzonej śmietany 36% 500 g serka mascarpone 6 łyżek płynnego miodu gryczanego ziarenka z dwóch...