• Informacje na temat:

    piernik tradycyjny na boże

Przepisy na temat: piernik tradycyjny na boże
  • Podaruj rodzinie zdrowe święta – zdrowe tłuszcze w świątecznych potrawach

    ...​Tradycyjne świąteczne potrawy zawierają sporo tłuszczów, jednak nie oznacza to, że chcąc się prawidłowo odżywiać powinniśmy z nich całkowicie zrezygnować. Mądrze dobrane i stosowane w odpowiednich proporcjach, mogą przysłużyć się zdrowiu i dodatkowo wzbogacić smak dań. Wraz z ekspertką kampanii "Poznaj się na tłuszczach" podpowiadamy, jakie tłuszcze wybierać, przygotowując menu na Boże...

  • w moim domu święta bez tego przysmaku nie mogą się odbyć. Przygotowuję go bezpośrednio przed Wigilią, bo nie potrzebuje on dojrzewania tak jak Staropolski, a smakiem mu nie ustępuje.

  • Śliwkowe powidła nie potrzebują cukru

    ...pokrywki), zakręcamy i pasteryzujemy przez 10-15 minut. To doskonały dodatek do ciast, gofrów, naleśników. Stanowią również idealne przełożenie do staropolskiego piernika na Boże Narodzenie(...) odparuje w piekarniku, a powidła szybciej osiągną wymarzoną idealną konsystencję. My jednak przystąpmy do robienia powideł na zimę w tradycyjny sposób. Do ich przygotowania potrzebujemy: 4 kg śliwek...

  • Wigilia bez makowego rarytasu nie może się obejść, w zależności od tradycji jest to kutia, makówka albo coś innego pysznego. W moim domu mieszają się tradycje, ale to właśnie makówka skradła serca wszystkich, bo jest tak pyszna, że nie wyobrażam sobie świąt bez tej smakowitości. Serdecznie polecam :-)

  • Powidła śliwkowe bardziej potrzebują czasu niż cukru

    ...i pasteryzujemy przez 10-15 minut. To doskonały dodatek do ciast, gofrów, naleśników. Stanowią również idealne przełożenie do staropolskiego piernika na Boże Narodzenie. (...) w piekarniku, a powidła szybciej osiągną wymarzoną idealną konsystencję. My jednak przystąpmy do robienia powideł na zimę w tradycyjny sposób. Do ich przygotowania potrzebujemy: 4 kg śliwek, dużego garnka...

  • Wypróbowany przepis na "Pieczona kaczka na Boże Narodzenie"

  • W Polsce jednym z najpopularniejszych ciast jest piernik. Przepisów na to ciasto znajdziemy bardzo dużo. Zaletą piernika są przyprawy. Aromatyczny imbir, cynamon, nutka pieprzu. Miód, który stanowi doskonały zamiennik cukru, a zarazem nadaje ciastu specyficznego zapachu i smaku. Nie kiedy możemy spotkać piernika z dodatkiem orzechów czy rodzynek. Ja jednak preferuję wersję bez takich dodatków. Moim zdaniem do takiego tradycyjnego ciasta nie potrzeba nic dodawać.

  • Dodane do zestawu świątecznego głównie z powodu kontrastowego koloru oraz smaku leciutko przełamanego goryczką kawy i kakao. Żeby nie było nudno. Wyśmienite ciasteczka na Boże Narodzenie, również nie wymagające wałkowania. Proporcja na około 50 sztuk.

  • Bigos..ach ten bigos...Stary dobry znajomy..Niekoronowany król królów polskiej kuchni...Uwielbiany przez wszystkich...znany wszem i wobec na całym globie..zapach gotowanego po nocy bigosu to beztroski zapach dzieciństwa...Sekret pysznego bigosu tkwi w "przegryzieniu" się wszystkich smaków. Dlatego im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy..najlepszy po kilku dniach ! jak to powiadają im starszy tym lepszy !! Ale co tu dużo gadać..do garów rebjata..roboty kupa ale uciechy...

  • Piernik jest puszysty, smaczny i zawsze się udaje. Piekę go nie tylko na Boże Narodzenie. Cała rodzina za nim przepada.

Artykuły na temat: piernik tradycyjny na boże
  • Jak zdrowo świętować Boże Narodzenie?

    Czas Bożego Narodzenia to czas magicznej atmosfery, prezentów, spotkań z najbliższymi i... suto zastawionego stołu. Większość z nas w Święta je dużo więcej niż zwykle, borykając się jednocześnie z problemami żołądkowymi lub wyrzutami sumienia. Jak tego uniknąć? Sprawmy, by świąteczne menu było lżejsze, ale bez uszczerbku dla jego wyjątkowego charakteru.

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Boże Narodzenie w kuchni polskiej

    Boże Narodzenie, najpiękniejsze ze wszystkich świąt chrześcijańskich, zostało oficjalnie uznane przez Rzym dopiero w IV w.n.e., ponieważ tkwiło zbyt wieloma korzeniami w prastarych bardzo pogańskich(...). Pierwsza o niej wzmianka pochodzi z Alzacji z 1494 roku. Do Polski choinki przybyły wraz z królami saskimi. Polskie święta Polskie Boże Narodzenie wchłonęło prastare tradycje pogańskie i ludowe...

  • Boże Narodzenie to magiczny czas, kiedy w wyjątkowy sposób dbamy o dobrą atmosferę w naszych domach. Wkładamy mnóstwo wysiłku, aby każda potrawa była idealna i prawdziwie świąteczna. Okazuje się, że o tej porze roku niektórych przypraw nie używamy jedynie ze względu na walory smakowe. „Szczęścia, pomyślności, a przede wszystkim zdrowia" - takie życzenia nie raz powtarzamy sobie w czasie świąt. Dbając o najbliższe nam osoby, z uwagą przygotowujemy każdy szczegół wigilijnej wieczerzy....

  • Strucla makowa

    To jedno, obok piernika, z najbardziej tradycyjnych ciast na Boże Narodzenie. Mak symbolizuje od wieków płodność, bogactwo i pomyślność. W innych kulturach...

  • Album zawiera opis tradycji i obrzędów związanych z Bożym Narodzeniem Znajdziemy w nim także zbiór najpiękniejszych polskich kolęd oraz pastorałek, m.in. „Anioł pasterzom mówił", „Dzisiaj w Betlejem", „Gdy śliczna Panna". Ponadto w publikacji zgromadzono receptury na dania wigilijne - znalazły się w niej przepisy na takie tradycyjne potrawy, jak: zupa migdałowa, karp po żydowsku czy kutia. A ponieważ na świątecznym stole nie może zabraknąć wypieków - zamieszczono tu również receptury na...

  • Magda Gessler uruchomiła kanał na YouTube

    Fani Magdy Gessler będą mogli przygotować dania na Boże Narodzenie razem ze swoją idolką. Kreatorka smaku właśnie otworzyła kanał na YouTube, bo zależy jej na tym, by Polacy mieli dostęp do jej prawdziwych przepisów i nie korzystali z tych fałszywych, sygnowanych jej nazwiskiem.

  • Roślinne potrawy do podania na wieczerzę wigilijną i między świętami oraz podczas spotkań przy kawie i grzanym winie. „Zielona” Gwiazdka to nie tylko choinka – to uroczysty czas i dla ludzi, i dla zwierząt I czas objadania się: daktylowe praliny, chleb z orzechami i cynamonem, słonecznikowe klopsiki, marynowana na słodko cukinia, cebula z pieca - to tylko część pysznych wegańskich przepisów na niezapomniane święta. Karoline Jönsson, szwedzka blogerka kulinarna, która najchętniej je to, co...

  • Desery pachnące kawą

    Boże Narodzenie to czas rodzinnych spotkań, rozmów i ciepłej atmosfery. Nic tak nie sprzyja pogaduchom w gronie najbliższych, jak filiżanka aromatycznej kawy. Jednak wyjątkowe okazje wymagają niezwykłej oprawy. Chcesz zaskoczyć swoich gości? Zamiast tradycyjnego napoju, podaruj im chwilę przyjemności w postaci niezwykłego deseru na bazie kawy.

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...