• Informacje na temat:

    piernik świąteczny miód

Przepisy na temat: piernik świąteczny miód
  • Świąteczny piernik

    ...łyżek kwaśnej śmietany 18% 4 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki kakao 100 ml mleka Na przełożenie(...) puszystą masę, a następnie dodajemy po jednym jajku. (Jeśli jajka będą za zimne, masa będzie wyglądać na zważoną, ale to wyrówna się po dodaniu mąki.) 2. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy miód, mleko...

  • Piernik świąteczny dla bezglutenowców

    Przygotowanie świątecznych potraw dla osób na diecie wymaga szczególnej staranności. Możemy przygotować piernik bezglutenowy, z masy migdałowej i z daktylami. Aromatyczny, wilgotny i pyszny.

  • Piernik dojrzewający

    Ciasto na świąteczny piernik najlepiej przygotować kilka tygodni przed Wigilią, tak by zdążyło nabrać odpowiedniego smaku i aromatu. W kuchni staropolskiej ciasto to dojrzewało znacznie dłużej – zakopywano je w roku narodzenia córki, a piernik pieczono, gdy wydawano ją za mąż.

  • Pora upiec pierniki

    Początek grudnia to najlepsza pora, by upiec świąteczne pierniki. Wtedy zdążą one zmięknąć do Bożego Narodzenia. Do wspólnego pieczenia warto zaprosić cała rodzinę, zwłaszcza dzieci.

  • ​Bakalie - świąteczny „must have” nie tylko w kuchni

    Świąteczny dom pachnie korzennymi przyprawami i bakaliami. Stały się one nieodłącznym składnikiem przygotowywanych smakołyków i świątecznym „must have”, którego nie powinno zabraknąć nie tylko w naszej kuchni, ale również w całym domu. Według tradycji bakalie mają zapewniać powodzenie i dostatek przez cały następny rok. Warto zatem, aby poza kuchnią stały się również naturalną ozdobą w naszym...

  • Świąteczny miodownik

    Składniki: 300 g gorzkiej czekolady 2 puszki mandarynek 375 g miodu 3 jajka 2 łyżki przyprawy do pierników 200 g cukru kandyzowanego 375 g maki Opakowanie proszku do pieczenia 150 g posiekanych orzechów laskowych 25 tłuszczu kokosowego Przygotowanie: 100 g czekolady posiekać. Miód wymieszać z jajkami i przyprawami. Dodać cukier. Dodać mąkę zmieszaną...

  • Piernik popularny

    Na świąteczny stół.

  • Miodowniki pełne orzechów

    Są pyszne i aromatyczne. Umilą świąteczny czas!

  • Polewa idealna: nie kupuj gotowej, zrób ją sama!

    Powoli przygotowujesz się do pieczenia ciast na świąteczny stół? Wpisujesz w notatnik tradycyjny piernik, ciasteczka czekoladowe i specjalnie dla kuzynki, która lubi eksperymentować – czekoladowe brownie z fasoli. Wszystkie te wypieki mają jedną cechę, która je łączy. – idealnie smakują z polewą!

  • Marcepanowe święta

    Nie tylko przyprawy korzenne, które nadają piernikowi aromatu, ale też marcepan - oto, co może posłużyć do przygotowania świątecznych słodkości. Jessica Meinhard zdradza, jak z wykorzystaniem tej migdałowej masy przygotować małe co nieco.

Artykuły na temat: piernik świąteczny miód
  • Sposoby na świąteczny piernik

    ...1. Aby piernik miał ciemniejszą barwę, miód, który jest w przepisie, zrumień z korzennymi przyprawami (goździki, cynamon) albo dodaj do miodu 2-3 łyżki upalonego na karmel cukru. Miód do piernika nie musi być prawdziwy, możesz wziąć tańszy sztuczny.  2. Aby piernik miał intensywniejszy aromat, do ciasta piernikowego dodaj kilka kropli rumu lub araku (może być esencja arakowa do ciast), a dla...

  • Piernik z bakaliami

    To świąteczny król deserów. Migdały i wiśnie nadają mu szlachetnego charakteru.

  • PIERNIK KĘTRZYŃSKI - ŚWIĄTECZNY AKCENT NA BOŻONARODZENIOWYM STOLE

    Ciepłą atmosferę podczas świąt wypełni słynący z niepowtarzalnego smaku PIERNIK z Kętrzyna. Piernik, którego niezwykłość tkwi przede wszystkim w aromatycznym korzennym zapachu i doskonałej jakości, i co ważne, najprostszym sposobie wykonania. PIERNIK KĘTRZYŃSKI to niezawodne i łatwe do sporządzenia ciasto w proszku, które, dzięki odpowiednio skomponowanej recepturze, wyśmienicie smakuje i pachnie...

  • Sposoby na świąteczny piernik

    Kruche pierniczki w kształcie choinek i gwiazdek najlepiej zrobić nawet kilkanaście dni przez świętami. Tradycyjne ciasto piernikowe - z powidłami lub marcepanem - też będzie najsmaczniejsze, jeśli poleżakuje kilka dni.

  • Świąteczny przewodnik kulinarny

    ...się znacznie od wielkanocnego. Królował miodownik i pierniki. Te ostatnie masowo sprowadzano z Torunia. Wypiekano też słynne zawijane makowniki. W różnych dzielnicach Polski pojawiały się na...

  • Boże Narodzenie w kuchni polskiej

    Świąteczny przewodnik kulinarny.

  • Piękny zapach na święta

    ...żółtka, cukier, miód i drobno pokrojone bakalie. Wsyp też po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz przyprawy do piernika. Starannie wyrób ciasto, a następnie włóż je na godzinę do lodówki, aby nieco(...) kilkunastu złotych w górę. Warto jednak poczynić taką inwestycję na przyszłość. Co sypać, by wokół pojawił się świąteczny zapach? Goździki, łyżeczkę cynamonu i startą skórkę z cytryny bądź pomarańczy...

  • Mikołajki w żłobku i przedszkolu

    ..., świąteczny pudding czy piernik na bazie marchwi albo dyni, a nawet owsiankę. Pomysł na wspólną zabawę Dekorowanie pierniczków może być świetną zabawą podczas imprezy mikołajkowej w żłobku czy(...) innych chorób przewlekłych. Należy wybierać niesiarkowane owoce suszone" - podkreśla Aleksandra Janik. W okresie świątecznym świetnym rozwiązaniem na przekąskę będą też orzechy. Warto, by stanowiły...

  • Dom pachnący cynamonem

    ...świąteczny Miękki, aromatyczny piernik można przygotować kilka dni przed świętami, ponieważ podczas leżakowania zyskuje na smaku. liczba porcji: 10-12 czas przygotowania: 1,5 godz. stopień(...) przyprawy do piernika, łyżeczka papryki w proszku, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu utłuczonego w moździerzu, 100 g masła, 100 ml białego wytrawnego wina 1. Sól rozpuścić w wodzie. Powstanie solanka...

  • Krwawe święta, czyli smutny los polskiego karpia

    ...po dzień dzisiejszy.  Szczupak, sandacz i śledzie Mimo że karp jest stosunkowo młodym, świątecznym wynalazkiem, Polacy zawsze jedli w wigilię ryby. Aleksandra Zaprutko - Janicka w swojej książce "Dwudziestolecie od kuchni" przypomina, że na świątecznym stole pojawiał się sandacz, szczupak, lin i oczywiście śledzie. Nasze prababki serwowały również łososie, węgorze, sardynki i okonie. Karp jadany...