• Informacje na temat:

    piernik studio

Przepisy na temat: piernik studio
  • Piernik zachowuje długo świeżość.

  • Piernik świąteczny po mojemu

  • Piernik nie tylko na swięta. :)

  • Smaczny i szybki do zrobienia piernik, bardzo miękki i puszysty

  • Pyszny, delikatny i aromatyczny piernik, doskonały na święta bądź do kawy.

  • W Polsce jednym z najpopularniejszych ciast jest piernik. Przepisów na to ciasto znajdziemy bardzo dużo. Zaletą piernika są przyprawy. Aromatyczny imbir, cynamon, nutka pieprzu. Miód, który stanowi doskonały zamiennik cukru, a zarazem nadaje ciastu specyficznego zapachu i smaku. Nie kiedy możemy spotkać piernika z dodatkiem orzechów czy rodzynek. Ja jednak preferuję wersję bez takich dodatków. Moim zdaniem do takiego tradycyjnego ciasta nie potrzeba nic dodawać.

  • Świąteczny piernik z orzechami, korzennymi przyprawami i miodem. Aromatyczny i delikatny.

  • Smaczne ciacho do kawy..

  • Pierwszy piernik, który się nam udał. Kilka przepisów ze Smakera okazało się być niewypałami, więc sięgnęliśmy do jednej z książek s. Anastazji. Ciasto wyszło wspaniałe!

  • Przepis na ten piernik znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Pamiętam jego smak i zapach z dzieciństwa. Polecam go dla wszystkich zapracowanych, jest bardzo szybki w przygotowaniu. U mnie wersja jaką zawsze robiła moja mama, czyli z wiśniowym ptasim mleczkiem. Warto go przygotować na 2 dni przed podaniem, jest najsmaczniejszy.

Artykuły na temat: piernik studio
  • Wielki Test o Żywności – znamy wyniki

    ....  Jednak nie tylko gwiazdy mogły sprawdzić swoją wiedzę na temat jedzenia. Równolegle do zmagań w studio, test on line rozwiązywali internauci. Nazwiska laureatów Internetowego Wielkiego Testu o żywności(...) i Marcin Antosiewicz Tematem przewodnim tegorocznego testu była polska żywność. W studio TVP oprócz gwiazd, gościli również mistrzowie kuchni, którzy przynieśli ze sobą augustowskie rogale, zupę makową...

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Moje nowe życie po czterdziestce

    ...obecną posadę i służbowe mieszkanie! No i przeżyłam trzy świetne lata, gdy studiowałam - wylicza. - Później niż inni, ale co z tego? Marzena dorzuca, że choć jej opowieść toczy się gładko, to nie(...), wybieram. Tylko że agencję, w której pracowałam, wykupiła korporacja. I przyszedł moment, gdy zawalił mi się świat. To był dzień firmowej wigilii. Choinka, przyjęcie, pachniało piernikami. Wezwał ją szef...

  • Piernik to ciasto, które najlepiej smakuje gdy trochę poleży. A co gdy zapomnimy przygotować go z wyprzedzeniem? Z pomocą przychodzi Beata Śniechowska i zdradza nam przepis na piernik, który można zjeść od razu po upieczeniu. Smacznego!     110 g masła40 ml oleju300 g płynnego miodu80 g cukru trzcinowego3 jajka350 g mąki tortowej (pszennej)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżki przyprawy piernikowej skórka otarta z 1 pomarańczy Do dekoracji 2-3 łyżki...

  • ...mozna się ruszyć...M.wraca jutro...jeszcze wczoraj mówił, że może dzis poznym wieczorem ale jednak muszą zostać do jutra...ale dam rade...na dziś zaplanowałm upiec świąteczne pierniki (no ale nie ma tu przyprawy piernikowej....) więc będzie wersja prawie piernikowa;) M.się ucieszy jak jutro wróci...:) teraz się szykuje i jadę na zakupy bo w lodówce najwięcej to światła jest;) taka ze mnie gospodyni...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale nie ułatwiają nam przygotowań do Bożego Narodzenia. Często zostawiamy pieczenie na ostatnią chwilę. Niepotrzebnie, bo można zacząć już miesiąc wcześniej. Piernik długodojrzewający daje nam taką możliwość. Robi...

  • Nigdy nie jest za późno

    ...uprzedzeń utrudniających rozwój. - Prawda. Słyszymy przecież: "stary malutki" albo "dzidzia piernik". Presja zachowania odpowiedniego dla wieku jest silna i większość ludzi jej ulega, bo postawy(...) ten drugi człowiek jest po prostu inny i ta jego inność nie jest dla mnie groźna. Dzięki temu nam wszystkim łatwiej będzie wyłamywać się ze schematu dzidzi piernik czy staruszka. Tylko jak pracować...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Piernik długodojrzewający, bo o nim mowa, kiedyś był przygotowywany przez nasze babcie kilka tygodni wcześniej. W chłodnym miejscu leżakował w kamionce przykryty ściereczką nawet przez dwa miesiące.Dzisiaj, przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale...

  • Inna droga

    .... Urszuli Ledóchowskiej, redaktorka. Spotyka się ze mną w klasztorze, częstuje piernikami, tłumacząc, że "ma do nich słabość". Na stoliku stos książek. Twój STYL: Jak siostra zaczyna dzień...

  • Pizza, hamburgery, frytki, tortille…aż ślinka cieknie na samą myśl o fast foodach, ale przecież są one też najczęściej wymieniane jako przykłady niezdrowej żywności. Czy jedzenie faktycznie musi być albo pyszne albo zdrowe? Czy jedzenie faktycznie musi być albo pyszne albo zdrowe? Jak zadbać o wartości odżywcze, nie tracąc przy tym smaku? Dlaczego domowy fast food może być lepszy od tego serwowanego w popularnych sieciówkach? I w końcu jak przygotować te dania prosto, apetycznie i (zgodnie...