• Informacje na temat:

    piernik staropolski w g

Przepisy na temat: piernik staropolski w g
  • Piernik z bakaliami

    Nazwa piernik, pochodzi od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. Pierwsze pierniki w Polsce zaczęto piec w Krakowie. To tradycyjne ciasto, które popularne było w miastach hanzeatyckich. Dawniej pierniki sprzedawano w aptekach, ze względu na zdrowotne i odżywcze właściwości przypraw i bakalii, które były dodawane do wypieków.

  • Piernik z bakaliami

    Nazwa piernik, pochodzi od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. Pierwsze pierniki w Polsce zaczęto piec w Krakowie. To tradycyjne ciasto, które popularne było w miastach hanzeatyckich. Dawniej pierniki sprzedawano w aptekach, ze względu na zdrowotne i odżywcze właściwości przypraw i bakalii, które były dodawane do wypieków.

  • Piernik staropolski

    Świąteczne słodkości.

  • Piernik z miodem

    Pyszne, staropolskie ciasto.

  • Piernik dojrzewający

    Ciasto na świąteczny piernik najlepiej przygotować kilka tygodni przed Wigilią, tak by zdążyło nabrać odpowiedniego smaku i aromatu. W kuchni staropolskiej ciasto to dojrzewało znacznie dłużej – zakopywano je w roku narodzenia córki, a piernik pieczono, gdy wydawano ją za mąż.

  • Tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe. Tym zajadano się pół wieku temu!

    Święta od pokoleń pachną niezmiennie tak samo: piernikiem, choinką i bakaliami. Wigilia zbliża się wielkimi krokami, pora więc poradzić się naszych mam i babć, jak przygotować tradycyjne wypieki. Można też skorzystać z naszych przepisów. Zatem do dzieła!

  • Ciasta z orzechami i makiem

    Według tradycyjnych wierzeń potrafią zagwarantować powodzenie przez kolejne dwanaście miesięcy. Upiecz je według staropolskich receptur, a fortuna cię nie ominie.

  • Ciasto pachnące świętami

    ..., staropolski groch z kapustą i obowiązkowy kompot z suszonych owoców. Obowiązkowe były także słodkości. W niektórych rejonach Polski była to kutia, w innych łamańce z makiem. Pojawiały się także(...). O ile przygotowanie większości tradycyjnych dwunastu potraw było (po wielu bojach o potrzebne składniki) możliwe, o tyle istniały duże problemy w przygotowaniu tradycyjnych słodyczy. Piernik...

  • Śliwkowe powidła nie potrzebują cukru

    ...pokrywki), zakręcamy i pasteryzujemy przez 10-15 minut. To doskonały dodatek do ciast, gofrów, naleśników. Stanowią również idealne przełożenie do staropolskiego piernika na Boże Narodzenie...

  • Powidła śliwkowe bardziej potrzebują czasu niż cukru

    ...i pasteryzujemy przez 10-15 minut. To doskonały dodatek do ciast, gofrów, naleśników. Stanowią również idealne przełożenie do staropolskiego piernika na Boże Narodzenie. 

Artykuły na temat: piernik staropolski w g
  • Sposoby na świąteczny piernik

    Kruche pierniczki w kształcie choinek i gwiazdek najlepiej zrobić nawet kilkanaście dni przez świętami. Tradycyjne ciasto piernikowe - z powidłami lub marcepanem - też będzie najsmaczniejsze, jeśli poleżakuje kilka dni.

  • Wigilijny karp to zaprzeczanie tradycji. Co jest autentycznym staropolskim obyczajem?

    ...zawdzięczał tartemu piernikowi, piwu, rodzynkom i odrobinie miodu. Zdekomunizować karpia! Grube panierowanie karpia i podawanie go na jednej kolacji na tysiąc sposobów to moda powojenna. Zatem gdybyśmy(...) wprowadzać na stół mniej typowe gatunki ryb nie tyle podważają staropolski obyczaj podawania w ten dzień karpia, ile przywracają prawdziwą polską tradycję! Poznaj kulinarną historię przedwojennej...

  • Katarzynka na święta

    Dekorując przed Bożym Narodzeniem pierniki z dziećmi, warto opowiedzieć im historię, która liczy co najmniej 700 lat!

  • ...i w calkiem dobrym nastroju poszedl spac. ja za to zabralam sie w koncu za pierniczenie, czyli zrobilam ciasto na piernik staropolski. przy mieszaniu powyzywal sie mezulek, ktorego wkurzyli wspolpracownicy...

  • Najlepsze ciasta świąteczne

    Do staropolskiej tradycji należy przygotowywanie na święta szczególnych wypieków. Dawniej sposób przyrządzania ciast był pilnie strzeżoną tajemnicą, którą matki przekazywały córkom.

  • Wielki Test o Żywności – znamy wyniki

    Tradycyjna Specjalność jest: bardzo kruchy bardzo soczysty 7. Które z ciast można, a nawet trzeba przygotować na kilka tygodni przed Wigilią? piernik makowiec 8. O ile wzrosła liczba gospodarstw(...) 19. Bigos staropolski to potrawa uznawana za jedną z najbardziej tradycyjnych w kuchni polskiej. Jakie były według staropolskich receptur główne składniki bigosu? mięso wołowe, baranie, drobiowe...

  • Święta i Sylwester w Krakowie

    ...dopełnia wszechobecny zapach korzennych przypraw dodawanych do grzańca, a także zapachy tradycyjnych przysmaków z grilla, w tym słynnego oscypka z żurawiną oraz prażonych orzechów i pierników. Targom(...) przyjezdnych szczególną atrakcją będą restauracje z tzw. tradycjami, słynące z kuchni staropolskiej, bogatej w mięsa, w tym dziczyznę, czy popularną w Krakowie kaczkę, podawaną z kaszą i grzybami. Najwięcej...

  • Piernikowe pyszności

    Piernik staropolski Składniki na 20 porcji: 50 dag miodu (naturalnego, najlepiej płynnego, może być wielokwiatowy), 25 dag masła, 2 szklanki cukru, 3 jajka, 1 kg pszennej mąki, ok. 1 szklanki(...) 180ºC. Kiedy ciasto ostygnie, przełożyć warstwy powidłami śliwkowymi. Piernikowe choineczki Składniki na 10 porcji: 50 dag miodu, 250 ml oleju, 50 dag brązowego cukru, 15 dag gorzkiej czekolady...

  • Polskie jarmarki bożonarodzeniowe

    .... potrawy z grilla, tradycyjne oscypki z żurawiną, staropolskie pierogi, prażone orzechy, pieczone kasztany oraz świąteczne ciastka i pierniki. Można także napić się słynnego grzańca galicyjskiego...

  • Krystyna Mirek. Uzależniła Polki od powieści

    ...sama.  Któregoś roku zachorowałam, wróciłam do domu tuż przed świętami. I wtedy moje dzieci z mężem odtworzyli wszystko, punkt po punkcie z każdą dekoracją na choince, uszkami i piernikami... I wtedy(...) z dwóch tradycji: podhalańskiej i śląskiej. Ja pochodzę z gór, mama męża ze Śląska. Wybraliśmy z obu rodzin, to co było nam najbliższe. Robimy barszcz z uszkami według staropolskiego przepisu, zupę...

Zdjęcia na temat: piernik staropolski w g