• Informacje na temat:

    piernik orkiszowy

Przepisy na temat: piernik orkiszowy
  • Orkiszowe babeczki

    Składniki: szklanka mąki orkiszowej pół szklanki płatków orkiszowych łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki syropu (z daktyli, orzechów) pół szklanki mleka owsianego 3 jajka pół kostki masła łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli pół szklanki mielonych orzechów włoskich Przygotowanie: Jajka utrzyj z masłem. Wlej mleko owsiane i syrop z daktyli. Wsyp mielone orzechy...

  • Szlachecki  miodownik

    Składniki: 2 szkl. mąki orkiszowej 2 szkl. mąki żytniej po 1/2 szkl. miodu lipowego oraz gryczanego 15 dag masła 2/3 szkl. cukru 4 jajka po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej 2 op. korzennej przyprawy do piernika 4 łyżki spirytusu bakalie oraz polewa czekoladowa do dekoracji Przygotowanie: Obie mąki wymieszaj z sodą i proszkiem. Miód stop z cukrem, masłem i 1/3 szkl. wody...

Artykuły na temat: piernik orkiszowy
  • Jak grzeszyć to tak, żeby było warto

    ...orkiszowej, a głównie razowej. Robię ciasto dyniowo-bananowe z pieczonej dyni czy ciasto marchewkowe z dodatkiem kakao i przypraw korzennych, w którym można doszukać się smaku piernika." Dietetyk zdradza, że...

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Monika Mrozowska: Mam apetyt na więcej

    ...powstać piernik. Oczywiście przepis wychodził i smakował obłędnie. Skąd czerpie pani pomysły na takie oryginalne receptury? I to pytanie nie tylko o słodkości, ale także o dania na obiad czy ciepłą...

  • Piernik to ciasto, które najlepiej smakuje gdy trochę poleży. A co gdy zapomnimy przygotować go z wyprzedzeniem? Z pomocą przychodzi Beata Śniechowska i zdradza nam przepis na piernik, który można zjeść od razu po upieczeniu. Smacznego!     110 g masła40 ml oleju300 g płynnego miodu80 g cukru trzcinowego3 jajka350 g mąki tortowej (pszennej)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżki przyprawy piernikowej skórka otarta z 1 pomarańczy Do dekoracji 2-3 łyżki...

  • Ciasta z jabłkami

    ...minut w 180°C. Serwować na ciepło z gałką lodów waniliowych. Jabłkowy piernik Składniki na 20 porcji: 2 duże jabłka, 400 g mąki tortowej, 1 opakowanie proszku do pieczenia piernika, 100 g cukru(...) i oprószyć mąką krupczatką. Przelać ciasto z jabłkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec ok. 40 minut. Upieczony piernik lekko przestudzić, następnie wyjąć z formy na metalową kratkę i poczekać...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale nie ułatwiają nam przygotowań do Bożego Narodzenia. Często zostawiamy pieczenie na ostatnią chwilę. Niepotrzebnie, bo można zacząć już miesiąc wcześniej. Piernik długodojrzewający daje nam taką możliwość. Robi...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Piernik długodojrzewający, bo o nim mowa, kiedyś był przygotowywany przez nasze babcie kilka tygodni wcześniej. W chłodnym miejscu leżakował w kamionce przykryty ściereczką nawet przez dwa miesiące.Dzisiaj, przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Zgodnie z tradycją, powinniśmy zacząć je robić z dużym wyprzedzeniem, aby ich smak mógł w pełni się rozwinąć. Fot. 123RF/Picsel Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez piernika. Pojawił się on w Polsce już w XII wieku. Według legendy, ten wspaniały przysmak powstał przez pomyłkowe dodanie do popularnego ciasta z mąki i miodu - miodownika - przypraw korzennych. Piernik...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...