• Informacje na temat:

    piernik marchewkowy

Przepisy na temat: piernik marchewkowy
  • Marchewkowe pole

    Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej szklanka cukru 1 i 1/4 szklanki oleju 4 jaja 5 marchewek 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy przyprawa do piernika 2 łyżeczki sody szczypta soli 20 dag orzechów włoskich Krem: 1/2 l śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe pół szklanki wody Przygotowanie: 1. Marchewki...

  • bardzo lubię piernik i ciasto marchewkowe, więc byłam pewna, że to połączenie jest na pewno dla mnie :-) nie zawiodłam sie, bardzo dobre, wilgotne, aromatyczne ciasto, które dodatkowo przełożyłam kremem czekoladowym :-)

  • Na jesienne smutki - ciasto marchewkowe

    ...mieszanki przypraw do piernika. Sposób przygotowania Ucieramy jajka z cukrem (można to zrobić w malakserze). Dodajemy olej, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami...

  • Smaczne i proste ciasto na niedzielę do kawki.

  • Ciasto marchewkowe z polewą

    ...1. Marchew obierz, zetrzyj. Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw. Orzechy posiekaj. Jajka utrzyj z olejem. Dodaj mąkę, proszek, sodę, cukier, sól, przyprawę do piernika. Wymieszaj. 2. Rodzynki osącz, obtocz w mące. Do masy dodaj marchew, rodzynki, 3/4 orzechów. Wymieszaj. Wlej w formę. Piecz przez 40 minut w 180°C. W garnku rozpuść masło, wsyp cukier i gotuj mieszając aż zgęstnieje. Wlej śmietanę...

  • Smaczny pomysł na "Marchewkowy piernik"

  • Babeczki marchewkowe pachnące wanilią i kokosem

    ...ekstraktu waniliowego, łyżkę przyprawy do piernika, łyżkę mielonego cynamonu, 3 duże starte marchewki, 80 g wiórków kokosowych, 125 g pokruszonych orzechów włoskich, 110 g słodkiego masła, 300 g serka(...) naczyniu mieszamy jajka, olej, cukier i ekstrakt z wanilii. Dodajemy miksturę mleczno-cytrynową, a następnie mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę do piernika i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy...

  • Lekkie i proste w zrobieniu

  • Ciasta dyniowe

    ...z białek. Całość delikatnie wymieszaj.  2. Masę przełóż na podpieczony spód, piecz 60 minut w temp. 180°C. Dekoruj uprażonymi orzechami i pestkami dyni.  Piernik z rodzynkami i morelami Sposób przygotowania 1. Rodzynki namocz. Wymieszaj obie mąki, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, dynię, mleko, olej, sok marchewkowy.  2. Do ciasta dodaj odciśnięte rodzynki i posiekaną...

  • Znakomite ciasto o bardzo dobrym smaku.

Artykuły na temat: piernik marchewkowy
  • Piernik marchewkowy z polewą serową

    Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Białka porządnie ubij. Dodaj do nich połowę cukru i w dalszym ciągu ubijaj,  powstanie sztywna piana.  Żółtka...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Tort marchewkowy

    Sposób przygotowania: 1. Do mąki wsyp cukier wanilinowy, przyprawę do piernika, cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Jajka ubij mikserem, aż podwoją objętość. Nie przerywając ucierania stopniowo dosypuj cukier. Na koniec powoli wlewaj olej. Dodaj marchewkę, ananasy, orzechy, rodzynki i wiórki kokosowe. Wymieszaj. Wsyp suche składniki, wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz...

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Marchewkowa uczta

    Przygotowanie: Umytą i obraną marchew zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. W jednym naczyniu wymieszaj mąkę, sól, proszek, sodę. W drugim mikserem ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dolewaj olej. Ciągle ubijając, stopniowo dodawaj mąkę z dodatkami. Wsyp cynamon i przyprawę do piernika. Dodaj odciśniętą marchew i orzechy. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto piecz w temp. 180

  • Piernik to ciasto, które najlepiej smakuje gdy trochę poleży. A co gdy zapomnimy przygotować go z wyprzedzeniem? Z pomocą przychodzi Beata Śniechowska i zdradza nam przepis na piernik, który można zjeść od razu po upieczeniu. Smacznego!     110 g masła40 ml oleju300 g płynnego miodu80 g cukru trzcinowego3 jajka350 g mąki tortowej (pszennej)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżki przyprawy piernikowej skórka otarta z 1 pomarańczy Do dekoracji 2-3 łyżki...

  • ....   wczoraj znajoma mamy, która zagladneła do nas wieczorową porą skosztowala i wychwalała marchewkowy piernik, i o przepis poprosiła. a prosze cie bardzo, dobra kobieto, i nakreslilam kilka liter...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale nie ułatwiają nam przygotowań do Bożego Narodzenia. Często zostawiamy pieczenie na ostatnią chwilę. Niepotrzebnie, bo można zacząć już miesiąc wcześniej. Piernik długodojrzewający daje nam taką możliwość. Robi...

  • Jak grzeszyć to tak, żeby było warto

    ...orkiszowej, a głównie razowej. Robię ciasto dyniowo-bananowe z pieczonej dyni czy ciasto marchewkowe z dodatkiem kakao i przypraw korzennych, w którym można doszukać się smaku piernika." Dietetyk zdradza, że...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Piernik długodojrzewający, bo o nim mowa, kiedyś był przygotowywany przez nasze babcie kilka tygodni wcześniej. W chłodnym miejscu leżakował w kamionce przykryty ściereczką nawet przez dwa miesiące.Dzisiaj, przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale...