• Informacje na temat:

    piernik domowy przepisy

Przepisy na temat: piernik domowy przepisy
  • Teraz jest pora na robienie piernika - radzi Andrzej Polan

    Chociaż mamy jesień, a do zimy zostało jeszcze trochę czasu, warto pomyśleć już o... świątecznym pierniku. "Teraz jest ten czas" - powiedział PAP Life Andrzej Polan, który wytłumaczył, dlaczego ciasto na piernik powinno przygotowywać się z dużym wyprzedzeniem.

  • Polewa idealna: nie kupuj gotowej, zrób ją sama!

    Powoli przygotowujesz się do pieczenia ciast na świąteczny stół? Wpisujesz w notatnik tradycyjny piernik, ciasteczka czekoladowe i specjalnie dla kuzynki, która lubi eksperymentować – czekoladowe brownie z fasoli. Wszystkie te wypieki mają jedną cechę, która je łączy. – idealnie smakują z polewą!

  • Zdrowe desery dla dzieci na Święta

    Szukasz pomysłów na zdrowe desery dla dzieci? Sprawdź nasze przepisy na budyń jaglany, trufle z daktyli i mini serniczki z truskawkami!

  • Ciasto pachnące świętami

    .... O ile przygotowanie większości tradycyjnych dwunastu potraw było (po wielu bojach o potrzebne składniki) możliwe, o tyle istniały duże problemy w przygotowaniu tradycyjnych słodyczy. Piernik(...) dokładnie tak, jak robiły to babcie i matki. - To  także okazja do tego, żeby zaprezentować dawne przepisy w całkiem nowej odsłonie - podkreśla Asia, która chętnie korzysta z przepisów zapisanych...

  • Wigilijne potrawy dla malucha

    ...). W doborze wigilijnego menu dla twojego smyka pomogą ci wskazówki dietetyka, dr Anny Stolarczyk z Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Wypróbuj poniższe przepisy, a wasza kolacja będzie nie tylko pyszna, ale również zdrowa. Barszczyk na początek po 7. miesiącu Domowy barszcz na wywarze z warzyw bez obaw można zaproponować dziecku. Przyrządza się go z ugotowanych lub upieczonych buraków...

Artykuły na temat: piernik domowy przepisy
  • Kocham kino domowe

    Dodatkową zachętą niech będzie to, że wszystkie prezentowane przepisy można zrealizować w pół godziny. Menu Jesienna sałatka z sosem miodowym Zupa z batatów z szałwią i piwem Batoniki owsiane(...) (lub do smaku), 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1/2 łyżeczki całych goździków, laska cynamonu, 3-4 gwiazdki anyżu, szczypta gałki muszkatołowej 1. Wszystkie składniki umieścić w garnuszku...

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    Magda Gessler przygotowała regionalny przewodnik kulinarny „Smaczna Polska”. Pięknie wydana książka zawiera regionalne produkty z całego kraju i najlepsze tradycyjne przepisy. Oto skrócony przewodnik po polskich smakach.

  • Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja! Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw...

  • Monika Mrozowska: Mam apetyt na więcej

    ...samodzielnie upiec kruche ciasteczka lub przygotować domowy peeling, którego wykonanie jest bardzo proste. Jego podstawowy składnik - olej koksowy - nadaje się nie tylko do jedzenia. Nałożony na skórę pomaga(...) powstać piernik. Oczywiście przepis wychodził i smakował obłędnie. Skąd czerpie pani pomysły na takie oryginalne receptury? I to pytanie nie tylko o słodkości, ale także o dania na obiad czy ciepłą...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Ciastecznik, Daniel Coceancig

    ...najlepsze - z bogactwa owoców, ziół, orzechów. Wybierz składniki dostępne w różnych porach roku i stwórz prawdziwe arcydzieła cukiernicze w domowym zapleczu. Autor pokaże ci, jak wykonać je krok po kroku(...) zdecydują się wpaść do ciebie wiosną, latem, jesienią czy zimą - dzięki tej książce zawsze będziesz mieć w zanadrzu pomysł na pyszny deser. Przepisy w niej zawarte są proste i sprawdzone - przy ich użyciu...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale nie ułatwiają nam przygotowań do Bożego Narodzenia. Często zostawiamy pieczenie na ostatnią chwilę. Niepotrzebnie, bo można zacząć już miesiąc wcześniej. Piernik długodojrzewający daje nam taką możliwość. Robi...

  • Od zasmażki do fusion

    ...ciasta. Do serników i pleśniaków doszły muffinki i brownies, co antropolodzy uznają za dowód amerykanizacji. Jednak importowane desery idą w cień, gdy nadchodzą święta. Z makowców i pierników na Boże(...) w kuchni fusion, która łączy przepisy z całego świata. Ale i tak najbardziej przez 30 lat pokochaliśmy kuchnię włoską. A konkretnie co czwarty Polak pokochał (dane OBOP). Aż 69 proc. z nas deklaruje, że...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Piernik długodojrzewający, bo o nim mowa, kiedyś był przygotowywany przez nasze babcie kilka tygodni wcześniej. W chłodnym miejscu leżakował w kamionce przykryty ściereczką nawet przez dwa miesiące.Dzisiaj, przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale...