• Informacje na temat:

    piernik dla tych którzy nie lubią piernika

Przepisy na temat: piernik dla tych którzy nie lubią piernika
  • Przepis na ten piernik znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Pamiętam jego smak i zapach z dzieciństwa. Polecam go dla wszystkich zapracowanych, jest bardzo szybki w przygotowaniu. U mnie wersja jaką zawsze robiła moja mama, czyli z wiśniowym ptasim mleczkiem. Warto go przygotować na 2 dni przed podaniem, jest najsmaczniejszy.

  • Piernik nie tylko na swięta. :)

  • Idealny na święta, ale również na codzień. Przechowując zawinięty w folii w lodówce długo zachowuje świeżość.

  • Lekkie i proste w zrobieniu

  • Miękki, o cytrynowym posmaku, to rozkosz dla podniebienia. Serdecznie polecam na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia i nie tylko. Kto raz przygotuje ten piernik będzie często do niego wracał.

  • Piernik parzony na sztucznym miodzie. Tańsza alternatywa dla tego upieczonego na miodzie prawdziwym. Tańsza nie oznacza gorsza! Piernik jest bardzo smaczny. Dodatkowo można go ubogacić bakaliami: rodzynkami czy orzechami albo przełożyć marmoladą. Każda wersja będzie smakowita. Tu prezentuję podstawową wersję tego wypieku.

  • Przepis, przekazywany z pokolenia na pokolenie, na piernik, który fermentuje kilka dni przed upieczeniem i zachowuje świeżość przez miesiąc. Tradycyjny, o zwartej konsystencji. Robię go raz w oku. Jest magiczny.

  • Kilka dni temu zachwycił mnie domek z piernika z bloga http://cupcakefactory.pl/domek-z-piernika/postanowiłam zrobić coś podobnego. To jest mój pierwszy w życiu domek, i wiem że nie ostatni :DDD

  • Dla tych, którzy nie przepadają za twardymi i zbyt słodkimi piernikami

  • W Polsce jednym z najpopularniejszych ciast jest piernik. Przepisów na to ciasto znajdziemy bardzo dużo. Zaletą piernika są przyprawy. Aromatyczny imbir, cynamon, nutka pieprzu. Miód, który stanowi doskonały zamiennik cukru, a zarazem nadaje ciastu specyficznego zapachu i smaku. Nie kiedy możemy spotkać piernika z dodatkiem orzechów czy rodzynek. Ja jednak preferuję wersję bez takich dodatków. Moim zdaniem do takiego tradycyjnego ciasta nie potrzeba nic dodawać.

Artykuły na temat: piernik dla tych którzy nie lubią piernika
  • Ania Starmach: Obiady trzeba celebrować

    W swojej najnowszej książce "Pyszne obiady" jurorka Masterchefa, Anna Starmach, dzieli się swoimi ulubionymi przepisami na tradycyjne i nowoczesne dania obiadowe. O tym, dlaczego warto przykładać wagę do tego posiłku, jak wyglądały tradycyjne obiady w jej rodzinnym domu i co jadła w podróży poślubnej opowiada w rozmowie ze Styl.pl.

  • Puste miejsce przy stole

    Tradycyjnie - dla niespodziewanego gościa. Ale w naszych myślach - dla kogoś, kto nie przyjdzie. Bo go nie ma, bo jest tysiące kilometrów dalej. W Wigilię tęsknota ma smak potraw, które jedliśmy wspólnie. Ma dźwięk melodii kolędy. Puste miejsce przy świątecznym stole to nie tylko brak kogoś ważnego. Także szansa. Basia podejmuje decyzję: nigdy więcej rozłąki z mężem. Alina godzi się z mamą. Kaśka...

  • Psycholog zadał mi zadanie i chcę się nim podzielić 1 Lubię: Leniuchować! Ale nie nudzić się tylko robic to co chcę .Czytać , iść do kina , zrobić sobie...

  • Liczy się jakość

    ...było takie oczywiste. Możliwe, że było to nawet ważniejsze dla ludzi, którzy nas sobie wówczas przedstawili. Hubert d'Ornano: - Opowiem coś. Miałem kiedyś gosposię... Mogę to już powiedzieć(...) mojej rodziny jest to już trzeci biznes. Wszystkie zakończone sukcesem. Wcześniej moi rodzice stworzyli markę Lancôme. Jesteśmy znani jako rodzina, która tworzy specjalne produkty dla kobiet. Myślę, że...

  • Inna droga

    Trzy atrakcyjne, wykształcone dziewczyny. Jedna chciała zostać malarką, druga aktorką, trzecia polonistką. Wybrały życie w klasztorze. Za murem zostawiły narzeczonych, marzenia o miłości, karierze, dzieciach... Jak znoszą ograniczenia, rygor, tęsknotę za światem i co daje im poczucie sensu życia, mówią siostry Matylda, Agnieszka i Małgorzata.