• Informacje na temat:

    pieprz zielony marynowany

Przepisy na temat: pieprz zielony marynowany
  • Pierś kaczki marynowana w soku ze śliwek, z komosą ryżową

    ...kaczki (połóż najpierw skórą do dołu). Następnie podlej kilkoma łyżkami marynaty, dodaj śliwki, rozmaryn z marynaty i zielony pieprz. Przykryj, zmniejsz ogień i duś ok. 7 minut. 4. Mango pokrój...

  • Pierś z kaczki marynowana w soku ze śliwek kalifornijskich, podana z cytrynową komosą ryżową

    ...stronę, podlewamy kilkoma łyżkami marynaty, dorzucamy śliwki, skórkę i rozmaryn z marynaty oraz zielony pieprz. Przykrywamy patelnię, zmniejszamy gaz i dusimy całość ok. 7 minut. Mango kroimy w drobne...

  • Śledzie marynowane w oleju - Basia

    ...1 kg śledzi matias ,0.5 kg cebuli, ziele ang, pieprz ziarnisty , 1 łyżka cukru, sól do smaku ,liść laurowy .

  • Marynowany stek wołowy z ostrym dipem cebulowo-żurawinowym

    Składniki dla czterech osób Na steki: - 4 gałązki rozmarynu, - 1 pęczek tymianku, - 2 łyżeczki grubo zmielonych ziaren pieprzu, - 2 łyżki oliwy z oliwek, - 4 steki wołowe po 200 g, - sól Na dip: - 250 g cebuli, - 1 łyżka oleju, - 1 mała zielona papryczka chili, - trochę wermutu, - 100 ml sosu Cumberland, - 75 g suszonych żurawin amerykańskich, - sól, pieprz Przygotowanie...

  • Marynowane steki z karkówki z sałatką z makaronu

    Składniki na 4 porcje: - 2 gałązki rozmarynu, - 3 łyżki średnio-ostrej musztardy, - 2 łyżki miodu, - 7 łyżek oliwy z oliwek, - sól, czarny pieprz, - 4 steki z karkówki, - 200 g makaronu Penne(...) posiekany rozmaryn, doprawić solą i pieprzem. Mięso zalać marynatą i odstawić na co najmniej 2 godziny. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, zahartować. Ocet, sól, pieprz szczyptę...

  • Jaja marmurkowe z majonezem

    Składniki na 4 porcje: 8 jajek ugotowanych na twardo 4 łyżki listków czarnej herbaty 4 łyżki sosu sojowego 6 goździków kawałek cynamonu po 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry, pieprzu i ziela angielskiego sól, cukier 150 ml majonezu papryka marynowana, sałata i zielenina do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Zagotować pół litra wody z przyprawami i sosem...

  • Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, 1 główka sałaty, puszka mandarynek, 3 średnie selery naciowe, 1 szklanka rosołu, jogurt, majonez, 2 łyżki curry, 1 łyżeczka marynowanych ziarenek zielonego pieprzu, sól, pieprz, cukier.

  • Roladki z fasolką

    ...1. Fasolkę wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj 3 min. Odcedź, osącz. Marchewki obierz, potnij w słupki. Mięso opłucz, rozbij. Posyp solą i pieprzem.  2. Na kotletach rozłóż warzywa. Zwiń. Roladki zepnij wykałaczkami. Rozgrzej olej. Włóż roladki. Smaż je 5 minut.  3. Mięso podlej bulionem. Duś jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania dolej śmietanę. Do sosu dodaj marynowany zielony pieprz i posiekany...

  • Składniki: kostka sera; pomidor; szczypiorek; rzodkiewka; kukurydza konserwowa; szynka; śmietana; sałata zielona; chleb czarny; sól, pieprz do smaku.

  • ...2 puszki tuńczyka w sosie własnym; 40 dag makaronu rurki; 3 średnie marchewki; 2 średnie cebule; 2 szklanki rosołu instant; 3 łyżki masła; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 pęczek natki pietruszki; 1 łyżka marynowanych kaparów; 1 łyżka oleju; sól, grubo mielony biały pieprz.

Artykuły na temat: pieprz zielony marynowany
  • Zielona herbata w kuchni

    Makaron z kurczakiem w sosie z zielonej herbaty Składniki na 2 porcje: 300 g piersi z kurczaka oczyszczonej z kości i błon 400 ml Nestea Green Tea Lemon 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki sezamu sparzona skórka z cytryny sól pieprz olej do smażenia 300 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Kurczaka posypać pieprzem oraz...

  • Pieprz czarny mielony lub ziarnisty czy pieprz ziołowy? Galeo podpowiada do czego i kiedy go dodać, żeby najlepiej podkreślić smak i aromat potraw. To oprócz soli jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw. Fot. 123RF/Picsel Jak uzyskać pieprz? Jego wartość doceniono już wieki temu - w średniowieczu płacono za niego złotem! Przyprawę stanowią owoce Piper nigrum - pnącej rośliny, którą można uprawiać w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Co ciekawe, aby uzyskać pieprz czarny, zbiera...

  • Co robić, żeby się wyspać

    ...organizm, a pozycja leżąca utrudnia trawienie.  Co robić? Kolację zjedz zawsze 2-3 godziny przed położeniem się do łóżka. Powinna być lekkostrawna. Unikaj potraw tłustych, smażonych, marynowanych. Wybieraj raczej węglowodany (makaron), białko (chude sery, drób, ryby). Staraj się też unikać wieczorem czosnku, cebuli, pieprzu oraz imbiru. Po kolacji zjedz 3-4 migdały, powoli i dokładnie je rozgryzając...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Śledzik z azjatycką nutą

    ...      Sposób przygotowania marynaty: rozpuść miód w rondelku, dodaj łyżeczkę octu balsamicznego (nie gotuj). Do ostudzonego syropu dodaj sos teriyaki, sok z limonki, olej rzepakowy oraz olej z orzechów włoskich i energicznie wymieszaj. Pokrój papryczkę chili wraz z nasionami, tymianek, szalotki i dodaj zmiażdżony zielony pieprz. Tak przygotowaną marynatą zalewamy matiasy wcześniej pokrojone...

  • Co jakiś czas możemy usłyszeć o kolejnych hitach żywieniowych, które w zaskakujący sposób mają wpływać na nasz organizm. Ostatnio bardzo popularnym stał się zielony jęczmień. Czy warto po niego sięgnąć? Przekonajcie się sami! Fot. 123RF/Picsel Jeśli na bieżąco śledzicie najnowsze trendy kulinarne i żywieniowe, z pewnością chociaż raz słyszeliście o zielonym jęczmieniu. Ten niezwykle modny składnik przebojem wdarł się na nasze stoły. O jego smaku nie będziemy dyskutować, gdyż to kwestia gustu,...

  • Roladka drobiowa. Przepis Mariety Mareckiej

    ...drugiej patelni rozgrzej oliwę i wrzucaj na nią odsączoną cykorię i topinambur. Jak się lekko zarumienią, dopraw solą, pieprzem, drobno poszatkowanym czerwonym pieprzem marynowanym, startą skórką(...)Dwa udka kurczaka rozłóż na desce do krojenia (układaj tak, by lekko nachodziły na siebie), przykryj folią spożywczą i lekko ubij tłuczkiem. Przypraw solą i pieprzem (z obu stron). Na środek połóż po...

  • Zastanawialiście się kiedyś dlaczego, gdy byliście dziećmi babcie i mamy usilnie nakłaniały was do jedzenia zielonego groszku, i dlaczego powinniście być im za to wdzięczni? Jeśli nie wiecie, spieszymy z odpowiedzią! Fot. 123RF/Picsel Zielony groszek przybył do nas z Azji, jest rośliną jednoroczną, a jego plony zbierane są na przełomie czerwca oraz lipca i tylko w tym okresie można jeść go na surowo. Po tym czasie najlepiej korzystać z mrożonego produktu. Należy do rodziny roślin...

  • Papryka

    Najczęściej jemy paprykę surową - na kanapce lub w sałatce. Świetnie komponuje się z pomidorem czy różnymi sałatami. Wystarczy dodać sól, pieprz i odrobinę oliwy z oliwek, a taka sałatka podkreśli(...) jest aromatyczna papryka Pimento. Papryka to też cała gama ostrych smaków! Wśród pikantnych odmian, nazywanych popularnie chili, jest np. papryczka Jalapeño, Habanero, Cayenne (z niej powstaje pieprz...

  • Zastanawialiście się kiedyś dlaczego, gdy byliście dziećmi Wasze Babcie i Mamy usilnie nakłaniały Was do jedzenia zielonego groszku, i dlaczego powinniście być im za to wdzięczni? Jeśli nie wiecie, spieszymy z odpowiedzią! Fot. 123RF/Picsel Zielony groszek przybył do nas z Azji, jest rośliną jednoroczną, a jego plony zbierane są na przełomie czerwca oraz lipca i tylko w tym okresie można jeść go na surowo. Po tym czasie najlepiej korzystać z mrożonego produktu. Należy do rodziny roślin...