• Informacje na temat:

    pieczywo z ziaren

Przepisy na temat: pieczywo z ziaren
  • Pełne ziarna uzupełnią energię

    .... Jeżeli z głową będziesz dobierać składniki swojej diety, stawiając na jakość, a nie ilość, szybko zauważysz różnicę w swoim samopoczuciu, a nawet rozmiarze! Zamień pieczywo białe na ciemne(...) (szałwii hiszpańskiej), a smak wzbogacają liofilizowane owoce. Dzięki takiemu połączeniu pełnych ziaren z naturalnymi składnikami po chwili przerwy wrócisz do zajęć ze zdwojoną siłą! Będziesz...

  • pyszna, chrupiaca skorka i mieciutkie wnetrze :))

  • Spróbuj pieczywa chrupkiego!

    Dlatego w kuchni warto mieć "koło ratunkowe", które w prosty, szybki i zdrowy sposób pomoże na przyrządzić pyszne przekąski. Pieczywo chrupkie to wygodna propozycja dla osób, które w kuchni chcą być przygotowane na każdą ewentualność. Czasem na zrobienie czegoś do zjedzenia mamy dosłownie pięć minut. Właśnie wtedy warto mieć pod ręką pieczywo chrupkie np. Tovago - zdrową i modną alternatywę dla...

  • Smakuje nie tylko do chleba ale też jako farsz do panierowanych pieczarek czy jajek ugotowanych na twardo.

  • Ziarna w pomidorach

    Pikantne i aromatyczne.

  • Ten wypiek idealnie nadaje się jako dodatek do zupy krem lub też do jedzenia bez żadnych dodatków ;)

  • Zielono mi! Letnie, zielone pasty do pieczywa

    Do bobu, gotowi, start! Bób to jedno z najstarszych warzyw strączkowych  - uprawiany od ponad 5 tys. lat, znany był już starożytnym Grekom, Rzymianom i Egipcjanom. Te niewielkie ziarenka są źródłem(...). Wystarczy w tradycyjnym przepisie zamienić jedynie ciecierzycę na obrane z łupinek ziarenka bobu . - Delikatny zielony hummus warto połączyć np. z Chlebem bawarskim wieloziarnistym. Podzielony na idealne...

  • W każdym domu zdarza się /przynajmniej od czasu do czasu/ kupić zbyt dużo pieczywa. Bułki i chleb na drugi dzień nie smakują już tak dobrze jak świeże a w kolejnych dniach już nikt po czerstwe pieczywo ręki nie wyciągnie. I co z takim pieczywem zrobić ? Oprócz tradycyjnej bułki tartej możemy wykorzystać czerstwe pieczywo na kilka innych sposobów.

  • Przepis wart wypróbowania: "Domowe pieczywo z ziołowym serkiem"

Artykuły na temat: pieczywo z ziaren
  • Ziarno prawdy

    ..., sprzyja opuchnięciom. - Uczulam, by nie kupować czysto ziarnistego chleba - przestrzega dr Stolińska-Fiedorowicz. Dlaczego?  - Bo to sam tłuszcz, z ziaren robi się oleje. Lepsze będzie pieczywo(...) ("produkowane z ciasta głęboko mrożonego - zgroza!"). Zakupy robią tylko w piekarniach, a nawet pieką chleb same w domu. Czy rzeczywiście pieczywo może być szkodliwe? I to na tyle, że czekoladowy baton...

  • Pełne ziarna - sprzymierzeńcy odchudzania

    ...mięśni. Oprócz wysokiej zawartości błonnika i białka, ziarna spożywane w nieprzetworzonej formie, w przeciwieństwie do ziaren rafinowanych, zawierają mnóstwo minerałów, witamin z grupy B i żelaza, jawiąc się jako kulinarni sprzymierzeńcy w walce o smukłą sylwetkę. Jednym z najbardziej popularnych ziaren jest owies - nie bez przyczyny zresztą. Spożywany najczęściej pod postacią płatków owsianych...

  • Pieczywo wybieraj z głową

    ...1. Chleb z siemieniem. Pieczony z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem nasion lnu. Te małe ziarenka zawierają zdrowe dla serca kwasy omega-3 oraz lignany - antyoksydanty naśladujące działanie kobiecych(...). W ten sposób powstaje pieczywo znacznie lżej strawne i łatwiej przyswajalne. Ma niższy indeks glikemiczny i jest dobrym źródłem probiotyków (dobrych bakterii) i prebiotyków (pożywki, na której te...

  • Kupujesz chrupkie pieczywo? Sprawdź, na co zwrócić uwagę

    Dobrze znane nie tylko osobom na diecie chrupkie pieczywo to wcale nie współczesny wynalazek. Od dawna znają je już bowiem Skandynawowie, a za jego ojczyznę jest uznawana środkowa Szwecja (jej(...) producenci. Nie każde chrupkie pieczywo jest jednak naprawdę dietetyczne i zdrowie. Które więc wybrać?

  • Pieczywo dla zdrowia

    ...wzdęcia Zdecyduj się na pieczywo pszenne (na zakwasie), bez soi, pestek dyni i innych ziaren. Białe bułki i chleby są lekkostrawne, można je polecić osobom skłonnym do biegunek, cierpiącym na syndrom(...) chleb nie rozpada się, łatwo się kroi, jego charakterystyczną cechą jest sprężystość (po naciśnięciu palcem wraca do dawnej postaci). Żytnie pieczywo na zakwasie zachowuje świeżość przez kilka dni...

  • Cytryna, ocet, pełne ziarna

    ...wręcz zalecane (odgrywają dużą rolę np. w diecie św. Hildegardy). Dezynfekują układ pokarmowy. 3. Ziarna z osłonkami Kupując pieczywo, upewnij się, że upieczono je z pełnego ziarna i nie zawiera karmelu...

  • Jaki chleb jest najzdrowszy?

    ...w nazwie wyrobu. Pieczywo wieloziarniste? Można uznać, że jeżeli zawiera wiele ziaren, jak sama nazwa wskazuje, to jest wartościowym produktem, który powinien znaleźć się w naszej diecie. Otóż nie(...) wybierać ten "pełnoziarnisty" - wypiekany jest z całych ziaren mielonych na mąkę. Osobom, które dobrze tolerują gluten poleca się chleb razowy żytni na naturalnym zakwasie, chleb orkiszowy (nieco "lżejszy...

  • Co należy jeść, żeby poprawić metabolizm

    Powinno się dostarczać dużo błonnika (25 g dziennie) - świeżych warzyw i owoców, a także gruboziarniste pieczywo i kasze.

  • Jak wybrać naprawdę dobry chleb?

    ..., które nie mają problemu z trawieniem glutenu. W smaku nie ustępuje tradycyjnemu białemu pieczywu (zdaniem koneserów jest nawet smaczniejszy), a jego dodatkową zaletą może być obecność zdrowych ziaren. Kupując ciemne pieczywo zawsze warto zwracać uwagę na skład - czasami jest to zwykły pszenny chleb, który tylko udaje razowy, a zabarwiony jest karmelem nadającym mu ładny, brązowy kolor. Pod jakimi...

  • Który chleb jest najzdrowszy?

    ...tradycyjnemu białemu pieczywu (zdaniem wielu jest nawet smaczniejszy), a jego dodatkową zaletą może być obecność zdrowych ziaren. Kupując ciemne pieczywo zawsze warto zwrócić uwagę na skład - czasami jest to(...)" - taki bochenek wcale nie musi być wypiekany ze zdrowej mąki pełnoziarnistej (choć może tak być, ale to nie reguła), najczęściej owszem, zawiera dodatek ziaren, ale upieczono go z białej mąki. Dobrym...

Zdjęcia na temat: pieczywo z ziaren
Wideo na temat: pieczywo z ziaren
  • Najzdrowszy rodzaj pieczywa

    Dietetyk Alicja Kalińska w "Studiu Active" zachęcała do jedzenia pieczywa żytniego. - Ziarno żyta jest bogatsze w składniki mineralne, ma więcej węglowodanów nieskrobiowych w swoim składzie. Tłuszcz zawarty w ziarnie żyta jest zdecydowanie lepiej przyswajalny niż tłuszcz z pszenicy - wyjaśniła specjalistka. Ile kalorii ma chleb żytni? (Studio Active/TVN Meteo Active/x-news)

  • Andrzej Polan i jego domowe pieczywo

    Andrzej Polan zdradził w kuchni "Dzień dobry TVN" swój przepis na chałkę z kruszonką oraz bułeczki śniadaniowe z ziarnami. Kucharz zaprezentował także swoją wersję gruzińskiego chaczapuri. (Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Jaka mąka do jakiego wypieku? Mikołaj Rey na tropie

    W wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż powstaje mąka, którą powszechnie używa się do wyrobu pieczywa, produkcji makaronów i wyrobów cukierniczych. Jakie są rodzaje i typy mąki? W jaki sposób powstaje biała mąka? W "Dzień Dobry TVN" młynarz z pasją Józef Flak opowiedział o swojej pracy w młynie. Mikołaj Rey wyjaśnił również, co można zrobić z mąki kukurydzianej, gryczanej lub migdałowej.