• Informacje na temat:

    pieczywo pita

Przepisy na temat: pieczywo pita
  • Kanapka - pieczywo z wkładką, które podbiło świat

    ...stanowi genialny wynalazek kulinarny. "Pieczywo z wkładką jest podstawą żywienia na całym świecie. Angielskie sandwiche, meksykańskie tortille, francuskie tosty, włoskie panini, bliskowschodnie pity...

  • Najlepiej przygotować pieczywo własnoręcznie – mamy wówczas pewność, że jest doskonałej jakości, bez żadnej chemii. A jak jeszcze dodamy aromatycznych zioła z ogródka – pychota. Taką pitę można podawać z dowolnym nadzieniem lub jako dodatek do sałatek.

  • Co jeść i pić w szkole by mieć energię do nauki i zabawy?

    ...energetycznego. Warto na drugie śniadanie zjeść owoc, wypić sok lub mus, czy też zjeść warzywa w postaci chipsów. Rekomenduję też wybierać produkty obfitujące w węglowodany złożone np. pieczywo, kasze, płatki...

  • pyszna, chrupiaca skorka i mieciutkie wnetrze :))

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    .... Kolejnym kamieniem milowym w kuchni greckiej jest pita czyli okrągłe placki, formowane ręcznie, pieczone z mieszanki mąki pszennej i razowej, drożdży, soli i wody (w odróżnieniu od arabskiej, grecka pita(...) chleba. Aby nigdy mu nie brakowało go w życiu i aby Chrystus był zawsze z nim - chleb nazywa się bowiem często imieniem Chrystusa. Podstawowe greckie pieczywo jest białe i lekkie jak puch. I takie spożywa...

  • Wywodzi się z kuchni arabskiej. Często stanowi dodatek do kebapu lub shoarmy. Można go także wykorzystać do przygotowania kanapek. Przepis podaję na 4 pity.

  • Pasta z bakłażanów

    .... z chlebkiem pita...

  • Smak i aromat czosnku, idealna zakąska do piwa:)

  • Hummus

    Hummus, czyli pasta z cieciorki z dodatkiem tahiny, to pyszna przystawka kuchni arabskiej, oryginalnie pochodząca z Libanu. Doskonale smakuje jako dip do pieczywa, na przykład typu pita oraz surowych warzyw. Warto wypróbować ją także z odrobiną soku z cytryny i oliwy, a także z czosnkiem lub pietruszką.

  • Pita to okrągłe, płaskie, pszenne placki popularne w krajach Bliskiego Wschodu, jedzone najczęściej z pikantnymi sosami. Podczas pieczenia pęcznieją tworząc naturalną kieszeń na farsz. Obecnie pita najczęściej podawana jest z kebabem. U mnie pitty podane były z sałatką Gyros.

Artykuły na temat: pieczywo pita
  • Cała prawda o pieczywie

    Pieczywo - podstawowy składnik codziennego menu w wielu gospodarstwach domowych. W kulturze pojawiał się od czasów pradawnych, przez starożytny Egipt aż do dziś. Wiele narodów ma swoje własne charakterystyczne rodzaje pieczywa, np. turecka pita, hinduski nan czy znana powszechnie francuska bagietka. Polska od wieków słynęła z dobrego chleba. Czy tak jest nadal? Niestety już nie.

  • Przygotowanie bezglutenowego pieczywa nie należy do najłatwiejszych zadań, jednak nie jest niewykonalne. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma, bardzo ciekawymi przepisami. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za...

  • Płaski brzuch przed Sylwestrem? Pij kwas chlebowy.

    Przygotowanie Pieczywo pokrój w kostkę. Włóż do dużego słoika. Zalej wrzątkiem.  Naczynie przykryj  gazą lub bawełnianą ściereczką.  Całość  odstaw  na dobę w ciemne miejsce, pamiętając o  temperaturze pokojowej w pomieszczeniu.  Jeżeli na wierzchu słoika wydzieli się osad, zgarnij go (czynność tę należny powtarzać w ciągu 24 godzin). Po upływie doby dodaj do słoika cukier i drożdże...

  • Z pewnością nie raz zdarzyło wam się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zsechł i już nie za bardzo nadawał się do jedzenia. Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Podpowiadamy, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo. Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają sprawność układu...

  • Zaparcia -  pokonaj je naturalnie

    Zamień białe pieczywo na razowe. Pij więcej wody i ziołowych naparów. Codziennie jedz warzywa i owoce. Pamiętaj również o regularnych ćwiczeniach, ponieważ ruch pobudza jelita do pracy.

  • Nie od dziś wiadomo, że ciemne pieczywo należy do najzdrowszych i najbardziej wartościowych. Jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Jak wskazują statystyki, spora część Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Właśnie z tego względu coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie go znacznie zdrowszym pieczywem razowym. Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego...

  • Co warto jeść na poprawę nastroju

    Sięgaj po razowe makarony, pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, kasze, brązowy ryż. W menu nie może zabraknąć ryb, chudego drobiu i podrobów.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Jak rozpoznać ten najlepszy i najzdrowszy? Fot. 123RF/Picsel Stojąc przed półką z pieczywem, możemy być naprawdę skołowani. W końcu piekarnie oferują nam obecnie tak wiele rodzajów chleba, że trudno zdecydować się na jeden konkretny. Oczywiście, najważniejszym kryterium, jakim zazwyczaj się kierujemy, jest smak. Ale co jeszcze powinniśmy wziąć pod uwagę? Który chleb najbardziej pozytywnie wpływa na nasze zdrowie? Zdrowy chleb czyli jaki?...

  • Co jeść, aby zapobiegać częstym skurczom mięśni?

    Potrzebujesz żelaza, magnezu, potasu i witamin z grupy B, więc powinnaś jeść czerwone mięso, natkę, banany, pełnoziarniste pieczywo i pić sok z buraków. Każdy posiłek ma się składać przynajmniej w 1/3 z warzyw lub owoców. Nie zapomnij też o orzechach i olejach roślinnych z pierwszego tłoczenia – spożywaj przynajmniej 2 łyżki dziennie. Pij co najmniej 1,5 litra bogatej w elektrolity (magnez, potas...

  • Wakacje to czas upałów. Wraz z rosnącą temperaturą, rośnie prawdopodobieństwo odwodnienia. W jaki sposób powinniśmy zadbać o nasze odpowiednie nawodnienie w lecie? Fot. 123RF/Picsel Gdy na zewnątrz temperatury oscylują w okolicach 30 stopni, coraz częściej sięgamy po różne napoje. Niestety, nie zawsze nasz wybór jest dobry dla naszego zdrowia. Co powinniśmy pić w czasie upałów? Drogocenna woda Naszym pierwszym wyborem w lecie są zimne napoje. To one przynoszą nam ochłodę i dają chwilę ulgi,...

Zdjęcia na temat: pieczywo pita
Wideo na temat: pieczywo pita
  • Banalnie prosty przepis na pyszne pieczywo

    Nie warto unikać gotowania w domu! Dzięki samodzielnemu pichceniu dokładnie wiemy, co znajduje się w naszych potrawach, a nawet możemy sprawić, że będą mniej kaloryczne i zdrowsze. Gościem programu "Pytanie na śniadanie" był Jerzy Sobieniak. Kucharz przedstawił banalny przepis na aromatyczną pitę, którą na pewno będzie w stanie zrobić każdy. (Źródło: TVP/ x-news)