• Informacje na temat:

    pieczywo do łososia

Przepisy na temat: pieczywo do łososia
  • Pasta z pieczonym łososiem

    Zdrowa pasta z łososia to propozycja na pożywne śniadanie lub kolację. Nie napracujesz się, a posiłek szybko skradnie serca domowników.

  • Masz dość chleba i bułek? Oto trzy pyszne zamienniki pieczywa!

    ..., wystarczy dodać odrobinę warzyw, kiełków czy sosu, a kanapka nabiera lepszego smaku. Co jednak zrobić, gdy znudziła nam się standardowa "baza", czyli pieczywo? Warto skorzystać z większej dostępności(...) jest podstawą zdrowego stylu życia, a pieczywo może być jego elementem. Poszukiwanie alternatywy dla kanapek jest nie tylko świetną zabawą, ale też smacznym sposobem na urozmaicenie naszego menu...

  • Wyjątkowa pasta do pieczywa

    Pokrój cebulkę w bardzo drobną kostkę. Posól i poczekaj aż puści sok. Dodaj pokrojonego łososia i dwa jajka, które możesz zgnieść widelcem. Całość wymieszaj z majonezem lub - w wersji bardziej dietetycznej - jogurtem naturalnym. Dopraw do smaku. Możesz też wzbogacić smarowidło kostką białego sera, albo zastąpić nią jajka. Pastą smaruj świeżą, chrupiącą bagietkę, albo swojski chleb. Smacznego!   

  • Pasta z łososia

    Jest delikatna i bardzo smaczna. Pasta z łososia będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa.

  • Pasztet z łososia i dorsza

    .... C. Pasztet podawaj wystudzony i owinięty plastrami wędzonego łososia. 

  • Z rzodkiewki i wędzonego łososia

    Składniki: 10 dkg pokrojonego wędzonego łososia lub tuszek z łososia kilka liści sałaty 10 rzodkiewek koperek sól pieprz sos tatarski lub oliwa opcjonalnie czerwona cebula Sposób przygotowania: Rzodkiewki kroimy w plasterki, dodajemy kilka poszarpanych liści sałaty, pokrojonego łososia, doprawiamy do smaku, posypujemy koperkiem, dodajemy sos tatarski lub oliwę. Podajemy jako...

  • Z wędzonym łososiem na ryżu

    Składniki: 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko 1/2 szklanki mięsa z wędzonego łososia 2 ogórki kiszone natka pietruszki fasolka konserwowa, biała cebula czerwona czosnek sól pieprz oliwa z oliwek sok z cytryny Sposób przygotowania: Ogórki pokroić w kostkę, cebulkę posiekać i sparzyć wrzątkiem na sitku, natkę bardzo drobno posiekać, zgnieść ząbek czosnku i wymieszać...

  • Zupa rybna

    Składniki: 30 dag filetu z łososia 2 łyżki soku z cytryny włoszczyzna 3 ziemniaki 20 dag serka topionego 2 łyżki śmietany 30 proc. 2 łyżki masła klarowanego 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe ząbek czosnku koperek pieprz sól Przygotowanie 1. Łososia umyj, zdejmij skórę, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, odstaw na kwadrans...

  • Gwiazdki z pastą z łososia

    Składniki na 3-4 porcje: - 8 kromki białego pieczywa tostowego, - 20 dag wędzonego łososia, - 1/3 pęczka szczypiorku, - 20 dag twarożku o kremowej konsystencji, - sok z cytryny, - sól, pieprz, - łyżka gęstej kwaśnej śmietany Przygotowanie: Łososia oddzielić od skóry, wyjąć ewentualne ości, mięso rozdrobnić. Dodać do twarożku. Dołożyć śmietanę oraz kilka kropelek soku z cytryny...

  • Guru gastronomii poleca chleb do posiłków

    Gwiazda kuchni skandynawskiej, Claus Meyer, jest wielkim orędownikiem jedzenia chleba do posiłków - Dobre pieczywo podwyższa jakość posiłku, pomaga w trawieniu i wzmacnia zdrowie - uważa współzałożyciel słynnej kopenhaskiej restauracji Noma.

Artykuły na temat: pieczywo do łososia
  • Jajecznica z łososiem

    Masło roztop na patelni. Wbij delikatnie jajka. Smaż na średnim ogniu, mieszając drewnianą łyżką same białka, aż będą ścięte. Omijaj żółtka i postaraj się ich nie rozbić.  Dodaj pokrojonego w mniejsze kawałki łososia, posiekany szczypiorek i świeżo mielony pieprz. Zdejmij z ognia patelnię i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem z płynnymi żółtkami. Podawaj ze świeżym pieczywem. Uwaga...

  • Łosoś to bardzo smaczna ryba, jednak w ostatnim czasie zaczął wywoływać wiele kontrowersji. Wiele osób zwraca uwagę, że mięso tej ryby może być skażone metalami ciężkimi. Jak więc kupować łososia, aby mieć pewność, że sobie nie zaszkodzimy? Fot. 123RF/Picsel Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około...

  • Zupa z łososiem

    ...ma ości. Pokrój łososia w dużą kostkę. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze około 5-10 minut.  4. Umyj i osusz koperek, drobno posiekaj.  5. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie, wlej śmietanę i wsyp...

  • Z pewnością nie raz zdarzyło wam się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zsechł i już nie za bardzo nadawał się do jedzenia. Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Podpowiadamy, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo. Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają sprawność układu...

  • Tost francuski z wędzonym łososiem i jajkiem w koszulce

    Składniki: 5 kromek białego pieczywa 5 plastrów wędzonego łososia 4 jajka 20 ml śmietany 18 proc. Pęczek rukoli Sól do smaku Pieprz czarny 50 ml oliwy z oliwek 4 jajka w koszulce Jajka roztrzep ze śmietaną dopraw do smaku. Pieczywo obtocz w jajku i piecz na złoty kolor, osącz nadmiar tłuszczu. Podawaj z łososiem, rukolą i jakiem w koszulce.

  • Nie od dziś wiadomo, że ciemne pieczywo należy do najzdrowszych i najbardziej wartościowych. Jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Jak wskazują statystyki, spora część Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Właśnie z tego względu coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie go znacznie zdrowszym pieczywem razowym. Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego...

  • Co jeść, aby obniżyć poziom cholesterolu

    Dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, a także produkty pełnoziarniste (razowe makarony i pieczywo), bo zawarty w nich błonnik utrudnia przyswajanie cholesterolu.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Jak rozpoznać ten najlepszy i najzdrowszy? Fot. 123RF/Picsel Stojąc przed półką z pieczywem, możemy być naprawdę skołowani. W końcu piekarnie oferują nam obecnie tak wiele rodzajów chleba, że trudno zdecydować się na jeden konkretny. Oczywiście, najważniejszym kryterium, jakim zazwyczaj się kierujemy, jest smak. Ale co jeszcze powinniśmy wziąć pod uwagę? Który chleb najbardziej pozytywnie wpływa na nasze zdrowie? Zdrowy chleb czyli jaki?...

  • Zrezygnuj z masła. Oto jego krewni

    ...​Nawet nie zauważysz braku masła, gdy posmarujesz pieczywo pysznym domowym smarowidłem, przygotowanym ze zdrowych roślinnych składników. Zajmie ci to zaledwie kilka minut. Pasta, hummus, pesto, przecier... Wybór należy do ciebie.

  • Przygotowanie bezglutenowego pieczywa nie należy do najłatwiejszych zadań, jednak nie jest niewykonalne. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma, bardzo ciekawymi przepisami. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za...

Wideo na temat: pieczywo do łososia
  • Z łososiem, jajeczne i pate. Przepisy na pyszne pasty kanapkowe

    Czym można zastąpić wędlinę na kanapce? Blogerka kulinarna Samar Khanafer zdradziła przepisy na pasty do pieczywa. Przygotowała pastę jajeczną z awokado, pastę rybną, pastę z ciecierzycy i wędzonego na zimno łososia, pate z kurzej wątróbki oraz kokosowy krem z białej czekolady. Źródło: Dzień Dobry TVN Dostawca: x-news