• Informacje na temat:

    pieczywo chrupkie razowe

Przepisy na temat: pieczywo chrupkie razowe
  • Smak i aromat czosnku, idealna zakąska do piwa:)

  • Kruche bagietki zapiekane serem zółtym, z szynką, pieczarkami, pomidorem, udekorowane szczypiorkiem.

  • Pieczywo przygotowywane na mące razowej jest zdecydowanie zdrowsze! Co do smaku...mi osobiście bardzo smakuje i innym polecam!

  • Chleb i bułki znajdziemy w każdej kuchni: najczęściej ze sklepu czy piekarni ale niekiedy też własnoręcznie wypiekane. Ponieważ pieczywo gości na naszym stole codziennie w stosunku miesięcznym czy rocznym kosztuje nas ono dość dużo. Dlatego ważne by o pieczywo odpowiednio zadbać, by dobrze je przechowywać, dzięki czemu na dłużej zachowa swą świeżość i przydatność do spożycia.

  • W każdym domu zdarza się /przynajmniej od czasu do czasu/ kupić zbyt dużo pieczywa. Bułki i chleb na drugi dzień nie smakują już tak dobrze jak świeże a w kolejnych dniach już nikt po czerstwe pieczywo ręki nie wyciągnie. I co z takim pieczywem zrobić ? Oprócz tradycyjnej bułki tartej możemy wykorzystać czerstwe pieczywo na kilka innych sposobów.

  • pyszna, chrupiaca skorka i mieciutkie wnetrze :))

  • Ostatnio wzięłam się za pieczenie własnego pieczywa. Mam jeszcze problem z niektórymi mąkami aby ciasto wyrosło jak powinno. Wczoraj upiekłam własne bułeczki razowe i muszę przyznać, że ten eksperyment udał się bez dwóch zdań:) Oczywiście chętnie podzielę się przepisem, może ktoś z Was się skusi i też je zrobi:)

  • Smaczny pomysł na "Chrupkie ziemniaki z warzywami"

  • Zdrowe bułki na mące żytniej razowej

  • Pyszne i zdrowe.

Artykuły na temat: pieczywo chrupkie razowe
  • Jasne, ciemne, czy razowe: komu jakie służy?

    ...południa jesteśmy zwykle bardziej aktywne, mamy szybszy metabolizm i bez problemu poradzimy sobie z tymi kaloriami. Pełnoziarniste i razowe pieczywo wyróżnia się natomiast wysoką zawartością błonnika(...) dolegliwościach z jelitem drażliwym i zgagą. Razowe, żytnie, mieszane Razowy chleb utrzyma w ryzach cukier. Pieczywo razowe wypiekane jest głównie z mąki nieoczyszczonej, ciemnej. Dzięki temu ma sporo...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Jak rozpoznać ten najlepszy i najzdrowszy? Fot. 123RF/Picsel Stojąc przed półką z pieczywem, możemy być naprawdę skołowani. W końcu piekarnie oferują nam obecnie tak wiele rodzajów chleba, że trudno zdecydować się na jeden konkretny. Oczywiście, najważniejszym kryterium, jakim zazwyczaj się kierujemy, jest smak. Ale co jeszcze powinniśmy wziąć pod uwagę? Który chleb najbardziej pozytywnie wpływa na nasze zdrowie? Zdrowy chleb czyli jaki?...

  • Fakty i mity na temat chleba

    Czy mrożone pieczywo jest faktycznie niezdrowe? A chrupkie ma mniej kalorii niż zwykłe? Obalamy niektóre mity dotyczące pieczywa i ujawniamy mniej znane fakty.

  • Nie od dziś wiadomo, że ciemne pieczywo należy do najzdrowszych i najbardziej wartościowych. Jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Jak wskazują statystyki, spora część Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Właśnie z tego względu coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie go znacznie zdrowszym pieczywem razowym. Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego...

  • Ziarno prawdy

    ...dorosłych proporcje powinny być nieco inne. Powinniśmy jeść przede wszystkim pieczywo razowe, pełnoziarniste, bo ma więcej witamin, przede wszystkim z grupy B, oraz minerałów, zwłaszcza żelaza(...)? Pieczywo chrupkie lub wafle ryżowe. Można zjeść 2-3 kawałki na podwieczorek, np. do kefiru. Nie więcej!  To, że jest lekkie i zdrowe, nie oznacza, że wolno jeść je bez ograniczeń. A syci w tak...

  • Z pewnością nie raz zdarzyło wam się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zsechł i już nie za bardzo nadawał się do jedzenia. Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Podpowiadamy, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo. Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają sprawność układu...

  • DZIEŃ ÓSMY Śniadanie : owocowa sałatka z mandarynki, połowy banana, kiwi i jabłka oraz sokiem z cytryny, 1 kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowanego...

  • Kuchenki mikrofalowe to już nie tylko urządzenia służące do podgrzewania potraw. Dzięki nowoczesnej technologii mogą również opiekać je od góry i od spodu, działając w tym zakresie jak piekarnik. Takie możliwości dają mikrofalówki do zabudowy firmy Whirlpool z serii ABSOLUTE. Dostępne w kolorach białym, czarnym, szampańskim i inox, świetnie wkomponowują się w każde kuchenne wnętrze. Cechuje je prosty, minimalistyczny i elegancki design. Nowoczesny panel sterowania zapewnia łatwą obsługę i...

  • DZIEŃ PIĘTNASTY Śniadanie : owocowa sałatka z mandarynki, połowy banana, kiwi i jabłka oraz sokiem z cytryny, 1 kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowanego...

  • Przygotowanie bezglutenowego pieczywa nie należy do najłatwiejszych zadań, jednak nie jest niewykonalne. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma, bardzo ciekawymi przepisami. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za...

Zdjęcia na temat: pieczywo chrupkie razowe