• Informacje na temat:

    pieczywo bez zakwasu

Przepisy na temat: pieczywo bez zakwasu
  • Przepis na zakwas do chleba

    ...pieczywo w jednej, dość popularnej piekarni w mieście, bo naszym zdaniem pieką najlepszy chleb. Zrobiłam nawet zapas pieczywa pod koniec czerwca, bo piekarnia lubi się zamykać w okresie wakacyjnym(...) pachnie świeżym chlebem, a ja czuję, że wreszcie pieczywo, które jemy jest w pełni zdrowe. Na czym polega sekret? Szczerze mówiąc nie wiem. Może to maszyna do miksowania od mojej mamy, która leżała...

  • Czasem się zdarzy taki dzień kiedy braknie nam świeżego pieczywa na śniadanie lub kolację. Wtedy z pomocą przychodzą takie szybkie przepisy. W ok 35 min mamy pyszne świeże bułeczki. Polecam!

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    ...i kasze z tych zbóż (np. kasza jaglana, gryczana) oraz mąki, pieczywo i makarony oznaczone jako bezglutenowe (ze znakiem przekreślonego kłosa). Nieprzetworzone mięso, ryby, warzywa, owoce, nasiona(...)Panuje moda na bezglutenową żywność. W USA wśród osób kupujących takie produkty tylko 12 proc. stanowią osoby ze zdiagnozowaną celiakią. - Nie da się oszukać faktów. Gluten szkodzi coraz większej...

  • Pyszny chleb z chrupiącą skórką, bez zakwasu. Szybki i prosty

  • Trzy mąki, jeden chleb

    ...przypominał sfermentowane jabłka. Wszystkim niecierpliwym polecamy dodać do zakwasu kilka kropel soku z kiszonej kapusty, co znacznie przyspieszy dojrzewanie. Przepis jest sprawdzony tysiące razy, więc bez(...)Przepis na chleb pszenno-żytni z "trzech mąk" otrzymaliśmy od pani Urszuli, która jest mistrzynią pieczenia chleba w domowym zaciszu. Na początek potrzebujemy zakwasu, który jest podstawą udanego...

  • Ten wypiek idealnie nadaje się jako dodatek do zupy krem lub też do jedzenia bez żadnych dodatków ;)

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    ...wykorzystywać do tego tylko kawałki chleba na zakwasie. Na tak sporządzonym zaczynie można ugotować najznakomitszą zupę.  Przepisów na żurek  jest bez liku, a każdy smakować może równie wyśmienicie(...). Najczęściej wykorzystuje się tę pszenną lub zamienia się ją na kwaśne mleko.  Żurek z białą kiełbasą, a może bez? W mięsie siła? Wydaje Ci się, że jest ono absolutnym must have każdego żurku i barszczu...

  • Domowy chlebek do zrobienia w 5 min. Przepis przyda nam się gdy skończyły nam się drożdże lub zakwas chlebowy.

  • Natura i tradycja na talerzu

    ...przyzwyczajenia. Spróbuj pokazać dziecku, że warto jeść w spokoju, bez popędzania. Że lepiej wybierać jedzenie wartościowe, choć jego przygotowanie zajmuje więcej czasu,, a rezygnować z produktów naszpikowanych(...) powoli Zmiany wprowadzaj bez pośpiechu i w takim stopniu, jak to jest możliwe. Zacznij od posiłków. Jeśli nie macie czasu spotkać się całą rodziną przy stole, zmieńcie to chociaż w weekendy...

  • W czasach antycznych to tylko taki chleb piekli , gdyż nie znali jak działają drożdże. Ten chleb jest lekko strawny dla osób ,które nie tolerują drożdży. wymaga trochę czasu zanim znajdzie się w piekarniku, ale co się nie robi dla zdrowia. Chleb jest miękki w środku z lekko chrupiącą skórką. Zapraszam na filmik na mój kanał kulinarny na youtube-Mangiare u Ewki Zobaczysz krok po kroku jak go robiłam.

Artykuły na temat: pieczywo bez zakwasu
  • Kupujesz pieczywo z dyskontu? Zobacz, co jesz!

    ...i dyskontów spożywczych wypieka pieczywo z przygotowanego wcześniej mrożonego ciasta. Jakie to ma konsekwencje dla zdrowia? Mrożone ciasto Nasi przodkowie stosowali mrożenie, jako podstawowy(...) relatywnie najmniejsza, porównując na przykład z obróbką termiczną. Po co sklepy mrożą ciasto do wypieku pieczywa? Chodzi o usprawnienie procesu. Pieczywo jest podpiekane i w około trzech czwartych...

  • Nie od dziś wiadomo, że ciemne pieczywo należy do najzdrowszych i najbardziej wartościowych. Jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Jak wskazują statystyki, spora część Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Właśnie z tego względu coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie go znacznie zdrowszym pieczywem razowym. Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego...

  • Pieczywo wybieraj z głową

    .... W ten sposób powstaje pieczywo znacznie lżej strawne i łatwiej przyswajalne. Ma niższy indeks glikemiczny i jest dobrym źródłem probiotyków (dobrych bakterii) i prebiotyków (pożywki, na której te dobre bakterie się rozwijają). Jeśli pełnoziarniste pieczywo wywołuje u Ciebie wzdęcia, szukaj chleba na zakwasie; strawisz go bez efektów ubocznych.  4. Gryczany. Nie zawiera glutenu, a więc może być...

  • Przygotowanie bezglutenowego pieczywa nie należy do najłatwiejszych zadań, jednak nie jest niewykonalne. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma, bardzo ciekawymi przepisami. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za...

  • Pieczywo dla zdrowia

    ...wzdęcia Zdecyduj się na pieczywo pszenne (na zakwasie), bez soi, pestek dyni i innych ziaren. Białe bułki i chleby są lekkostrawne, można je polecić osobom skłonnym do biegunek, cierpiącym na syndrom(...) chleb nie rozpada się, łatwo się kroi, jego charakterystyczną cechą jest sprężystość (po naciśnięciu palcem wraca do dawnej postaci). Żytnie pieczywo na zakwasie zachowuje świeżość przez kilka dni...

  • Co zrobić, gdy w sklepach nie ma drożdży, a ty chcesz upiec domowy chleb? Jest na to kilka sposobów. Fot. 123RF/Picsel W ostatnim czasie coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowanie pieczywa. W końcu nic tak nie poprawia samopoczucie, jak zapach domowego chleba, który dopiero co opuścił piekarnik. Niestety, wielu z was sygnalizuje, że w z tego powodu w sklepach zaczęło brakować drożdży. Jak sobie z tym poradzić? Jaki chleb jest najzdrowszy? Większość Polaków najczęściej sięga...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka wskazówek, przygotujecie go bez trudu. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano...

  • Jaki chleb jest najzdrowszy?

    Większości z nas trudno jest wyobrazić sobie śniadanie bez pieczywa. Jako coraz bardziej świadomi konsumenci wiemy już dobrze, że bochenek bochenkowi nierówny. Jaki chleb wybierać, by jeść zdrowo?

  • Żurek lub barszcz biały to obowiązkowe pozycje w wielkanocnym menu. Aby zachwycały wyrazistym smakiem, powinny być przygotowywane na zakwasie domowej roboty. Fot. 123RF/Picsel Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Czym różni się żurek od barszczu białego? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak...