• Informacje na temat:

    pieczywo

Przepisy na temat: pieczywo
  • Włoskie pieczywo

    ..., uważając, by nie przeciąć ich do końca. Piecz 20 minut w 220 st. Rada kucharza Nie przechowuj bułek i chleba w lodówce. W niskich temperaturach (od 0 do 10 stopni C) pieczywo najszybciej czerstwieje...

  • pyszna, chrupiaca skorka i mieciutkie wnetrze :))

  • Pomysły na czerstwe pieczywo

    ...piekarnika rozgrzanego do temperatury 180˚C. Piecz przez 40-45 minut, aż pieczywo ładnie się zrumieni i będzie przyjemnie chrupiące. Jeszcze ciepłą zapiekankę posyp cukrem pudrem.  Toskańska sałatka...

  • Smak i aromat czosnku, idealna zakąska do piwa:)

  • Masz dość chleba i bułek? Oto trzy pyszne zamienniki pieczywa!

    ..., wystarczy dodać odrobinę warzyw, kiełków czy sosu, a kanapka nabiera lepszego smaku. Co jednak zrobić, gdy znudziła nam się standardowa "baza", czyli pieczywo? Warto skorzystać z większej dostępności(...) jest podstawą zdrowego stylu życia, a pieczywo może być jego elementem. Poszukiwanie alternatywy dla kanapek jest nie tylko świetną zabawą, ale też smacznym sposobem na urozmaicenie naszego menu...

  • W każdym domu zdarza się /przynajmniej od czasu do czasu/ kupić zbyt dużo pieczywa. Bułki i chleb na drugi dzień nie smakują już tak dobrze jak świeże a w kolejnych dniach już nikt po czerstwe pieczywo ręki nie wyciągnie. I co z takim pieczywem zrobić ? Oprócz tradycyjnej bułki tartej możemy wykorzystać czerstwe pieczywo na kilka innych sposobów.

  • Portugalczycy gustują w smakowym pieczywie

    ...morskich, który nie posiada soli. Innym oryginalnym produktem jest pieczywo z mąki z małży. Eksperci wskazują także, iż od kilkunastu miesięcy nasila się w Portugalii moda na piekarnie oferujące poza...

  • Ten wypiek idealnie nadaje się jako dodatek do zupy krem lub też do jedzenia bez żadnych dodatków ;)

  • Ekspert obala mity na temat pieczywa

    Pieczywo to jeden z najpopularniejszych składników w codziennym jadłospisie Polaków. 70% konsumentów deklaruje, iż codziennie lub prawie codziennie kupuje produkty z tej kategorii. Jednak jej spożycie spada, co spowodowane jest przede wszystkim pojawiającymi się wokół pieczywa mitami. Tymczasem, jak podkreśla ekspert, jest to wartościowy składnik diety – źródło niezbędnej do prawidłowego...

  • Przepis wart wypróbowania: "Domowe pieczywo z ziołowym serkiem"

Artykuły na temat: pieczywo
  • Pieczywo pełnoziarniste i twaróg - zgrany duet

    Pełnoziarniste pieczywo ma niepełnowartościowy zestaw białek. Jeśli zjemy je z twarogiem, sprawimy, że skład stanie się pełnowartościowy.

  • Z pewnością nie raz zdarzyło wam się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zsechł i już nie za bardzo nadawał się do jedzenia. Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Podpowiadamy, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo. Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają sprawność układu...

  • Świeże pieczywo

    Nadmiar możesz zamrozić. Przed umieszczeniem w zamrażarce włóż pieczywo do foliowego woreczka. Chleb najlepiej pokrój. Łatwo wtedy oderwiesz potrzebną liczbę kromek. Przez trzy dni pieczywo się nie(...) większy od bochenka, aby pieczywo zbyt szybko nie sczerstwiało. Chleb i bułki najdłużej pozostaną świeże w drewnianym chlebaku. Najlepiej bambusowym, odpornym na wilgoć i pleśń. Dobre są też ceramiczne...

  • Nie od dziś wiadomo, że ciemne pieczywo należy do najzdrowszych i najbardziej wartościowych. Jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Jak wskazują statystyki, spora część Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Właśnie z tego względu coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie go znacznie zdrowszym pieczywem razowym. Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego...

  • Jak przechowywać pieczywo?

    Jakie pieczywo jest najlepsze? Oczywiście to, które sami zrobimy. Niestety, nie wszyscy mają czas, by poświęcić go na upieczenie domowego chleba.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Jak rozpoznać ten najlepszy i najzdrowszy? Fot. 123RF/Picsel Stojąc przed półką z pieczywem, możemy być naprawdę skołowani. W końcu piekarnie oferują nam obecnie tak wiele rodzajów chleba, że trudno zdecydować się na jeden konkretny. Oczywiście, najważniejszym kryterium, jakim zazwyczaj się kierujemy, jest smak. Ale co jeszcze powinniśmy wziąć pod uwagę? Który chleb najbardziej pozytywnie wpływa na nasze zdrowie? Zdrowy chleb czyli jaki?...

  • Pieczywo wybieraj z głową

    .... W ten sposób powstaje pieczywo znacznie lżej strawne i łatwiej przyswajalne. Ma niższy indeks glikemiczny i jest dobrym źródłem probiotyków (dobrych bakterii) i prebiotyków (pożywki, na której te dobre bakterie się rozwijają). Jeśli pełnoziarniste pieczywo wywołuje u Ciebie wzdęcia, szukaj chleba na zakwasie; strawisz go bez efektów ubocznych.  4. Gryczany. Nie zawiera glutenu, a więc może być...

  • Przygotowanie bezglutenowego pieczywa nie należy do najłatwiejszych zadań, jednak nie jest niewykonalne. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma, bardzo ciekawymi przepisami. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za...

  • Czerstwe pieczywo? To nie problem

    .... Sposoby na odświeżenie  pieczywa Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Lekko skrop chleb lub bułki wodą, połóż na blasze i piecz sześć minut. D Pieczywo odzyska świeżość, gdy włożysz je na kilka...

  • Z pozoru pieczywo tostowe ma same zalety – nie psuje się, nie wysycha i bardzo długo nadaje się do spożycia. Tylko czy tak właśnie powinien zachowywać się chleb? W jaki sposób jedzenie takiego pieczywa wpływa na nasze zdrowie? Fot. 123RF/Picsel "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to uwierzyć, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że statystyczny...

Zdjęcia na temat: pieczywo
Wideo na temat: pieczywo
  • Idealne pieczywo do fastfoodowych przekąsek

    Piotr Ogiński zaprezentował przepis na puszyste bułki do burgerów. Jego sekretem jest serek mascarpone dodawany do ciasta. Jak wykonać smakowite pieczywo? (źródło: Kocham Gotować/ x-news)

  • Zdrowe i świeże pieczywo

    Żytnie, pszenne czy orkiszowe? Podpowiadamy, jak przygotowywać zdrowe i świeże pieczywo we własnej kuchni. (Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Gdzie przechowywać pieczywo?

    Chleb najlepiej przechowywać z lnianej torebce - dłużej zachowuje świeżość. (Dzień Dobry TVN/x-news)