• Informacje na temat:

    pieczony ser z boczkiem

Przepisy na temat: pieczony ser z boczkiem
  • Przysmaki z sera

    Krowi, owczy, kozi, twardy, miękki… Można go łączyć z winem, warzywami, a nawet z rybą. Podpowiadamy, jak się rozsmakować w serze.

  • Zapiekanka z boczkiem i ziemniakami

    Sposób przygotowania 1. Cebulę i czosnek posiekaj, smaż na oleju i maśle, posyp cukrem, solą. Dodaj mielone mięso, rozdrobnij, przypraw. Smaż 20 minut, mieszając. Dodaj koncentrat z odrobiną wody. Duś.  2. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, gotuj na parze 15 minut. W naczyniu żaroodpornym ułóż usmażone mielone mięso, na nim plastry ziemniaków posypane przyprawami i startym żółtym serem. Ułóż...

  • Cannelloni z boczkiem

    Sposób przygotowania 1. Makaron cannelloni gotuj kilka minut. Odsącz. Szpinak przełóż do garnka, podlej wodą, przypraw solą, pieprzem, gałką, czosnkiem, duś. Podsmaż boczek z posiekaną cebulą i czosnkiem.  2. Zalej pomidorami, przypraw. Dodaj cukier i masło. Do makaronu włóż szpinak i układaj w brytfance, zalej sosem pomidorowym, posyp startym serem. Piecz 45 minut w temp. 180 st. C.

  • Zapiekanka z boczkiem

    Sposób przygotowania 1. Na parze ugotuj obrane ziemniaki pokrojone w kostkę oraz oczyszczoną z wierzchnich liści brukselkę.  2. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, gałką muszkatołową, kurkumą, solą i pieprzem.  3. Połowę sosu przełóż do naczynia, na wierzchu ułóż ziemniaki, brukselkę i boczek. Zalej pozostałym sosem, wierzch posyp startym żółtym serem. Danie...

  • Wytrawne muffinki otulone boczkiem

    Sposób przygotowania 1. 8 papilotek do muffinek wysmaruj masłem i każdą wyłóż wokół plasterkiem boczku. Wstaw do metalowej foremki na muffinki. Piekarnik rozgrzej do 175 st. Rukolę oraz kolendrę umyj i dokładnie osusz. Posiekaj.  2. Jajka wbij do miseczki i zmiksuj na puszystą masę, wlewając śmietanę. Dodaj sól i pieprz do smaku. Masę wymieszaj z posiekaną zieleniną, startym serem (najlepszy...

  • Ziemniaczki z serem, boczkiem i cebulą

    ...rumiany. Dodaj pokrojoną w ćwiartki dymkę, duś przez trzy minuty. 2. Piekarnik rozgrzej. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj ziemniaki, boczek i cebulę. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, delikatnie przekładaj ziemniaki z boczkiem. Całość posyp serem, połóż kilka kawałeczków masła. Piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Gotową zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj...

  • Szparagi z serem gouda i boczkiem na cieście drożdżowym

    ..., rozwałkować i położyć na blaszce do pieczenia.  2. Szparagom odciąć twarde końcówki (ok. 3-4cm) i krótką chwilę poddusić na maśle. Ser zetrzeć na tarce na grubym oczku i posypać nim placki drożdżowe...

  • Lasagne z serem

    Sposób przygotowania: 1. Boczek pokrój, podsmaż, dodaj cebulę i czosnek. Rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszając, dolewaj mleko, tak by powstał sos beszamelowy. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dołóż sery pleśniowe, boczek z cebulą i czosnkiem oraz śmietanę. 2. Układaj warstwy makaronu i sosu. Posyp serem, ułóż jabłka, piecz 45 minut. Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny...

  • Pieczarki z serem

    Pieczarki obierz, umyj, odkrój nóżki. Ser zetrzyj na tarce.

  • Świąteczne pieczenie z nadzieniem

    Sposób przygotowania 1. Mięso pokrój na pojedyncze piersi, umyj i osusz. Rozbij tłuczkiem na grubość ok. 4 mm. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z listkami tymianku, serkiem i szczyptą pieprzu. Pastą serowo-czosnkową posmaruj mięso z obu stron. Odstaw na 1-2 godziny. Ser zetrzyj na cienkie wiórki lub drobno posiekaj.  2. Jarmuż rozmroź, podgrzewając na wolnym ogniu. Podgrzewaj...

Artykuły na temat: pieczony ser z boczkiem
  • Pieczone ziemniaczki z boczkiem i serem

    Mają dużo składników odżywczych, są niedrogie i aż się proszą, by przyrządzić z nich pyszną kolację!

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Ziemniaczana tarta z boczkiem

    Tania, smaczna i pożywna - jeśli szukasz pomysłu na obiad, właśnie taka jest tarta z boczkiem i ziemniakami.

  • Doskonałe dania możecie przygotować nawet z bardzo niepozornych składników. SKŁADNIKI - 400 ml mleka - 1 całe jajko - 3 żółtka - 1 laska wanilii - ok 1/3 szklanki cukru - 10 truskawek - gęsty sok malinowy/truskawkowy (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.Krok 2Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z wnętrza. Dodajemy je do mleka. Wrzucamy także strąki dla aromatu.Krok 3Do miski rozbijamy jajko i...

  • Tarta z porem, boczkiem i serem

    ...ubij ze śmietaną. Na podpieczone ciasto wyłóż pory z boczkiem. Zalej je jajkami ze śmietaną. Oprósz solą i pieprzem, a następnie posyp żółtym serem. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut w 200 st...

  • Pieczone pierogi z nadzieniem słonym lub słodkim to znakomita propozycja na przekąskę, która możesz przygotować samodzielnie. Jakich produktów będziesz potrzebować? Sprawdź na liście składników. Ciasto (na ok. 24 sztuki) 900g mąki typ 65014g soli morskiej2 jaja2 łyżeczki białego octu winnego 100g tłuszczu gęsiego, kaczego lub smalcu 420g zimnej wody Do smarowania 2 jaja + 2 łyżki wody Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki ciasta i wyrabiać ręcznie przez 3 minuty. Dać ciastu odpocząć przez 5...

  • Pierś otulona boczkiem

    Przygotowanie: Filety umyj, osusz. Każdy plaster mięsa przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą oraz pieprzem. Ser zetrzyj...

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. Ser kozi z pewnością należy do tego grona. Fot. 123RF/Picsel Jeżeli lubicie charakterystyczny smak koziego sera, mamy dla was bardzo dobrą wiadomość - produkt ten jest wyjątkowo zdrowy i bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Ser kozi zawiera w sobie sporo łatwo przyswajalnego wapnia oraz potas i fosfor. Warto go jeść również ze względu na obecność pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, które...

  • Francuskie z boczkiem

    Przygotowanie Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwinąć schłodzone ciasto francuskie, prostokąt powinien mieć 40x30 cm. Ostrym nożem pokroić płat ciasta na 6 równych prostokątów. Na każdym wyciętym kawałku położyć po jednym plasterku boczku. Posypać startym serem. Ciasto zwinąć jak rożki, tzn. założyć na siebie dwa przeciwległe rogi i mocno je do siebie docisnąć, aby się skleiły. Wolne rogi...

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...