• Informacje na temat:

    pieczone udka cwiartki

Przepisy na temat: pieczone udka cwiartki
  • Pikantne udka z kurczaka

    Składniki: 4 ćwiartki kurczaka 4 łyżki masła po 2 łyżki papryki mielonej: słodkiej i słodkiej wędzonej 1/2 łyżeczki lub więcej pieprzu kajeńskiego łyżka ziół tajskich 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: 1 Wymieszaj wszystkie przyprawy. Udka umyj i osusz, odetnij widoczny tłuszcz. Natrzyj je mocno mieszanką przypraw - także pod skórą.2 Ułóż udka na blaszce wyłożonej folią. Na każdym połóż...

  • Aromatyczne udka w marynacie z dodatkiem miodu i dużą ilością czosnku;)

  • Aromatyczne udka z gruszką

    Składniki: 4 udka kaczki 2 jędrne gruszki czubata łyżka masła szczypta cynamonu Marynata: 4 łyżki białego octu winnego 2 łyżeczki musztardy Dijon 4 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru łyżeczka kminu rzymskiego w ziarnach sól, pieprz 4 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki Przygotowanie: 1. Udka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Zalej marynatą przygotowaną z octu...

  • Obiadek z kuraka swojskiego, o wiele lepszy smak niż z kupnego.

  • Udka z kurczaka w ziołach

    Niezwykle aromatyczne!

  • Polecę wam dziś pysznego soczystego kurczaka a właściwie uda z kurczaka mam swojego brojlera, dlatego zaznaczę że swojskie dłużej się piecze niż kupne ale to nie ważne bo czas pieczenia sobie skrócicie ja wam podam przepis po prostu jak robiłam, a wyszedł naprawdę smaczny i soczysty.

  • Toskańska pieczonka

    Pyszne udka z piekarnika...

  • Pyszny kurczak z chrupiącą skórką, pieczony w piekarniku, doprawiony azjatycką limonką kafir, trawą cytrynową, sosem sojowym, chili i czerwoną papryką. Absolutnie doskonałe pieczone udka kurczaka na obiad.

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ...z porami i sosem z patelni, np. z ziemniakami lub chlebem. Kurze udka w miodzie Składniki: - 8 udek z kurczaka (samych pałek) - 4 łyżki wielokwiatowego, płynnego miodu - 2 łyżki musztardy(...) gotowej przyprawy do kurczaka). - Udka umyj, osusz, lekko osól, po czym wrzuć je do miski, obtocz dokładnie w marynacie, przykryj miskę i wstaw ją do lodówki na co najmniej 2 godziny (albo nawet na całą...

  • Niby nic szczególnego a jednak ich smak to smak mięsa i chrupiąca skórka. Tak je robiła moja mama w czasach kiedy nie było tylu różnych przypraw.

Artykuły na temat: pieczone udka cwiartki
  • Udka z kurczaka z pieczonymi pomidorami

    Przygotowanie: Mięso/bakłażana przekrój na pół, oczyść i natnij w kilku miejscach nożem. Natrzyj mięso marynatą. Cukinię i papryki pokrój w dużą kostkę, cebulę w ćwiartki, pomidory na połówki, a czosnek zostaw w całości w łupince. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż udka w marynacie, dookoła ułóż warzywa i przypraw je suszonym oregano, tymiankiem, solą i pieprzem, skrop oliwą. Całość...

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Gęsie udka z brukselką i ziemniakami

    Przygotowanie: Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy pieprzem, solą i majerankiem.Przekładamy do brytfanny, podlewamy bulionem, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki i pieczemy(...). Pieczemy w 200ºC ok. 15 minut. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Łączymy z brukselką.  Sos po upieczonych udkach zagęszczamy mąką ziemniaczaną, mieszamy. Na talerz wykładamy udko...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Pieczony kurczak z harissą

    Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Usuń gniazda nasienne z papryk, a miąższ porwij na spore kawałki. Obierz cebule, pokrój na ćwiartki i podziel na płatki. Włóż paprykę i cebulę do brytfanny o wymiarach 30 x 40 cm. Dużym ostrym nożem ostrożnie rozkrój kurczaka od spodu, tak żeby dało się go rozpłaszczyć, a później ponacinaj udka. Włóż kurczaka do brytfanny, dopraw harissą i odrobiną...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Chrupiący kurczak pieczony z przyprawami i majonezem

    Ćwiartki kurczaka (udka, skrzydełka, piersi) myjemy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem, przyprawami do kurczaka (jak kto woli). Dodajemy obraną ze skórki i pokrojoną cebulę, dwa ząbki czosnku. Przyprawione  części kurczaka zabezpieczamy folią i wstawiamy w misce do lodówki na noc. Następnego dnia przygotowujemy kurczaka do pieczenia: natłuszczamy blachę do pieczenia, każdą część...

  • Pieczone pierogi z nadzieniem słonym lub słodkim to znakomita propozycja na przekąskę, która możesz przygotować samodzielnie. Jakich produktów będziesz potrzebować? Sprawdź na liście składników. Ciasto (na ok. 24 sztuki) 900g mąki typ 65014g soli morskiej2 jaja2 łyżeczki białego octu winnego 100g tłuszczu gęsiego, kaczego lub smalcu 420g zimnej wody Do smarowania 2 jaja + 2 łyżki wody Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki ciasta i wyrabiać ręcznie przez 3 minuty. Dać ciastu odpocząć przez 5...

  • Udka na 7 sposobów

    ...z mieloną papryką. ll Gotowe udka przełóż na półmisek, obok umieść warzywa i pieczone jabłka. Danie podawaj z frytkami udekorowane papryczką chili.(...)Na ostro Przygotowanie: Udka z kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Odstaw. Cytryny cienko obierz, skórkę zachowaj i wyciśnij z nich sok. 1/4 szklanki oleju połącz z sokiem z cytryny...

  • Wiodący producent słonych przekąsek Lay's przedstawia nową linię najwyższej jakości chipsów ziemniaczanych. Lay's Prosto z Pieca w dwóch wariantach smakowych - Naturalne Solone i Grillowana Papryka to pierwsze na polskim rynku pieczone chipsy ziemniaczane. Dzięki unikalnemu procesowi powolnego pieczenia, Lay's Prosto z Pieca zawierają 70% mniej tłuszczu niż standardowe, smażone chipsy, przy jednoczesnym zachowaniu wyjątkowej chrupkości i niepowtarzalnego smaku. Wiele konsumentek, które cenią...