• Informacje na temat:

    pieczone plastry ziemniaków z piekarnika

Przepisy na temat: pieczone plastry ziemniaków z piekarnika
  • Obiad z piekarnika

    ...papryki i przykryj odkrojonymi wcześniej czubkami. Ułóż w wysokim garnku i zalej do połowy wodą. Dodaj łyżkę oleju, sól, pieprz i pozostałą cebulę pokrojoną w plastry. Duś pod przykryciem 30 minut(...). Piecz 10 minut w temp. 180°C. Wylej masę i ponownie wstaw do piekarnika na 35 minut. Pieczony bakłażan Sposób przygotowania 1. Bakłażany ponacinaj w kratkę, posól i odstaw. Zrumień...

  • Trzy odsłony ziemniaka – jak wyczarować z niego pyszne danie?

    Gotowane, pieczone lub smażone – ziemniaki to dla wielu z nas absolutny „must have”, jeśli chodzi o tradycyjny polski obiad. Czy muszą być one wyłącznie dodatkiem do pysznego dania? Oczywiście, że nie!

  • Pieczone ziemniaki z łososiem

    Składniki (na cztery osoby): - 4 duże ziemniaki - 120 g dobrego masła - 100 g kwaśnej śmietany - 4 plastry wędzonego łososia, pokrojone w paski - pęczek drobno posiekanego szczypiorku Rozgrzej(...), to znaczy, że jest upieczony. Wyjmij je z piekarnika i pozostaw na kilka minut w folii, żeby przestygły na tyle, by można ich było dotknąć. Rozetnij je ostrym nożem, posmaruj masłem, nałóż kwaśną...

  • Pieczenie z rumianą skórką

    ...albo w grube plastry.  2. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z listkami tymianku oraz utłuczonymi przyprawami. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Natrzyj czosnkiem i przyprawami.  3. Przyprawione(...) zachowaj. Karkówkę włóż do brytfanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz ok. 1 godziny i 30 minut. W czasie pieczenia mięso kilka razy posmaruj pozostałą marynatą.  3. Podawaj np. z piure...

  • Mięsne muffiny z ziemniakami

    ...do formy. Całość wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 st. Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki. Wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj do miękkości. Odlej. Połącz ze szczyptą mielonej papryki, mlekiem oraz majonezem. Utłucz lub zmiksuj na purée. Na upieczonych muffinkach rozłóż plastry pomidorów. Masę ziemniaczaną przełóż do szprycy, wyciśnij na pomidory. Ozdób keczupem...

  • Pieczeń po angielsku

    ...na gładką masę.  2. Mięso posmaruj marynatą i odstaw na całą noc do lodówki. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Włóż mięso i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 50 minut w 170°C. Podczas pieczenia polewaj mięso sosem z dna brytfanki.  3. Wyjmij pieczeń, odczekaj ok. 15 minut, pokrój w niezbyt grube plastry. Polej 1/3 sosu. Resztę sosu podaj w sosjerce. Jako dodatek polecamy pieczone ziemniaki.

  • Burgery z tuńczyka i ziemniaków

    ....  3. Półkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Roztrzep w misce jajko. Zanurzaj w nim kotlety, obtocz w bułce tartej i ułóż na półce piekarnika. Wstaw do lodówki na 30 minut.  4. Rozgrzej olej na patelni. Usmaż na nim kotlety, po 3-4 minuty z każdej strony, tak aby zyskały złoty kolor. 5 Podgrzej bułki w gorącym piekarniku. Na spodach ułóż kolejno: ser, kotlety, majonez, plastry pomidora...

  • Zimowa zapiekanka z dyni i słodkich ziemniaków

    ...zimowej zapiekanki potrzebujemy: 500 g dyni, 200 g słodkich ziemniaków, 200 g sera Roquefort, 200 g twardego sera typu gruyere, łyżkę śmietany, po łyżeczce przypraw: kurkumy, kminku, curry, imbiru. Obieramy i kroimy warzywa w plastry. Wrzucamy je do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez 10 minut, następnie odcedzamy i odkładamy. W tym czasie, gdy warzywa stygną kroimy niebieski ser na kawałki...

  • Pstrąg pieczony z cytryną

    Sposób przygotowania 1. Rybę wyjmij z lodówki 30 minut przed pieczeniem. Opłucz ją w zimnej wodzie i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.  2. Na półce do pieczenia ułóż folię, a na niej arkusz papieru do pieczenia. Natłuść oliwą papier i ułóż na nim rybę.  3. Pokrój w plastry dymki, cytrynę i limonkę. Ułóż je we wnętrzu ryby. Dodaj łodyżki kolendry (listki...

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    Pieczona szynka to element obowiązkowy bożonarodzeniowego stołu. Jej aromatyczny zapach kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i spotkaniami w rodzinnym gronie. Teraz każdy, kto chce czerpać z kulinarnej, polskiej tradycji w prosty sposób, przygotuje kruchą, pachnącą szynkę prosto z pieca! Jeżeli w świątecznym przejedzeniu nie uda się jej w całości zjeść, z pozostałego upieczonego mięsa...

Artykuły na temat: pieczone plastry ziemniaków z piekarnika
  • Kociołek Lancashire - gulasz pod ziemniakami

    Mięso pokrój na kawałki, posól  i popieprz. Ziemniaki i marchewkę pokrój na cienkie plastry, cebulę w krążki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Spód naczynia...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Śledź pieczony z boczkiem

    Wnętrze ryb opłucz ciepłą wodą i oprósz solą oraz pieprzem. Do środka każdej włóż anchois, plasterki jabłek i miętę. Całość skrop sokiem z cytryny. Ryby ułóż w posmarowanej tłuszczem blasze. Oprósz pieprzem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200°C około 20 minut. Po 10 minutach przewróć ryby. Wystudź. Każdą rybę owiń 3 plastrami boczku. Ułóż je na talerzu i podawaj...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów. Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą...

  • Pieczone mielone z jarzynami

    ....  4. Z główek czosnku zetnij ostrym nożem czubki. 5. Pokrój ziemniaki i cebulę  w ćwiartki, cukinię i paprykę  w półplasterki, a pomidory  w grube plastry. 6. Posmaruj naczynie żaroodporne(...),  a resztę drobno posiekaj.   8. Wstaw naczynie na 20 minut  do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Potem wyjmij i na kotletach ułóż pomidory oraz  pokrojoną mozzarellę lub żółty ser. Zapiekaj...

  • Z Pawłem Małeckim, jednym z najbardziej znanych polskich cukierników, rozmawiamy o słodkościach, rekordach Guinessa i kulinarnych inspiracjach. Przekonajcie się, czy czekolada może się znudzić. Czy czuje pan, że cukiernictwo to raczej domena pań? Paweł Małecki: Jeżeli ktoś ma pasję, to płeć nie ma tu znaczenia. Wybitnym cukiernikiem może być zarówno kobieta, jak i mężczyzna. W Polsce mamy bardzo dobrych cukierników. Badania faktycznie wskazują, że amatorsko wypiekami i słodkościami częściej...

  • Wyczarowane z ziemniaków

    ...tartą. Ułóż naprzemiennie (pod kątem, jak domino) plastry ziemniaków i cukinii. Warzywa oprósz tymiankiem, solą i pieprzem. Wierzch posyp połową sera, zalej masą jajeczną i posyp pozostałym serem. Piecz około60 min w temperaturze 180°C. Rada: Możesz również przygotować pyszną zapiekankę na patelni. 70 dag obranych ziemniaków pokrój w niezbyt grube plastry. Dodaj 1 małą cebulę pokrojoną...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Klopsiki z cukinią, papryką i ziemniakami

    ..., pokrój w ćwiartki. 4. Umyj paprykę i oczyść ją z nasion. Pokrój w długie i grube paski. 5. Z umytych i osuszonych cukinii odkrój zdrewniałe końce. Pokrój warzywo w grube plastry lub na mniejsze kawałki(...) rozgrzanego piekarnika. Piecz w 200 stopniach C. 20 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 20 minut. Przed podaniem usuń rozmaryn. Do tego dania doskonale pasują gęste sosy na bazie jogurtu...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...