• Informacje na temat:

    pieczone pierogi ziemniaczane

Przepisy na temat: pieczone pierogi ziemniaczane
  • Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

    Kiedyś widziałam pierogi bezglutenowe, jako rozpadłe ciasto zrobione z mąki gryczanej. Dzisiaj wiem, że mogą wyglądać niemalże identycznie jak oryginalne, a do tego być zdrowsze i lepiej smakować. Dlatego zachęcam do przetestowania poniższego przepisu.

  • Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

    Koniecznie wypróbuj bezglutenowego przepisu na pyszne pierogi.

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    Pieczone warzywa 1. Ziemniaki opłucz, obierz, pokrój w ósemki. Na dno żaroodpornego naczynia wlej oliwę, wrzuć ziemniaki i dobrze wymieszaj.  2. Dodaj pokrojone papryki, cebule, cukinię(...) pieczonego mięsa.   Tosty na drugie śniadanie Sposób przygotowania 1. Jajka ugotuj na twardo, obierz. Cztery kromki pieczywa tostowego posmaruj masłem, ułóż na każdym jajko, po 2 plasterki...

  • Święta pełne dobrego smaku

    ...razem z makaronem. Pierogi z omastą z kiszki ziemniaczanej Sposób przygotowania Omasta: Cebulę posiekać w kostkę, następnie zeszklić ją na patelni. Dodać sól i pieprz. Posiekać natkę pietruszki. Kiszkę wyjąć z osłonki, przełożyć do miski. Dodać zeszkloną cebulę, natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto starannie rozwałkować na cienki placek. Uformować pierogi...

  • Regionalne przysmaki Polski

    ...na sery, lokalnym przysmakiem są moskole - pieczone na blasze placki ziemniaczane, zazwyczaj z dodatkiem mąki żytniej. Dla miłośników ryb idealny wybór to Kaszuby. "Jesienią zaczyna żerować szczupak(...). Na kujawach słynny jest szablok z zacierkami oraz pirzok - lokalna wersja babki ziemniaczanej. Wielkopolska to region znany z rogali świętomarcińskich, w których wyrobie specjalizują się jedynie...

  • Pakieciki z wiśniami

    ...soli Farsz: 50-60 dag wiśni 2 łyżki drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta kardamonu Dodatkowo: 2-3 łyżki masła odrobina esencji migdałowej Sposób(...) miseczką. 3. Osączone wiśnie wymieszaj z cukrem, mąką, kardamonem. Owoce nałóż na krążki ciasta i sklej brzegi. Pierogi wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj ok. 4 minut. Masło rozpuść, wymieszaj z esencją...

  • Soczewiaki: Regionalny przysmak z Podlasia, idealny na Karnawał

    Te wywodzące się z kuchni pogranicza polsko-litewskiego miękkie bułeczki ziemniaczane wypełnione są treściwym nadzieniem ze zmielonych nasion soczewicy zmieszanych z usmażoną na złoto cebulką. Częstym dodatkiem jest również boczek, który w wersji wegetariańskiej zamienić możemy na równie sycące wiórki ulubionego sera żółtego. Soczewiaki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno...

  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    ...zawierają białko, błonnik oraz witaminę C. Wykorzystując ten tradycyjny produkt możemy przyrządzać takie potrawy jak placki ziemniaczane, pierogi czy tarty. Co jeszcze? Czerwony burak, którego zimą...

  • Wakacyjny obiad jak u babci

    ...momentu wypłynięcia. Podawaj polane odrobiną masła, oprószone cynamonem i uprażoną bułką tartą.  Przepis autorstwa blogerki Moniki Pazdej Tradycyjne pierogi leniwe Sposób przygotowania(...). Opcjonalnie - z cynamonem lub zrumienioną bułką tartą.    Przepis autorstwa blogerki Jolanty Perz-Straga Złociste placki ziemniaczane ze śmietaną Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz...

  • Świąteczne pogotowie ratunkowe – sposoby, jak zaoszczędzić czas

    Święta Bożego Narodzenia to okres wzmożonej aktywności w polskich domach. W kuchni panuje jeden wielki rozgardiasz, a domownicy zastanawiają się, w co ręce włożyć, by ze wszystkim zdążyć na czas. W takich warunkach nietrudno o czymś zapomnieć. Jak możemy poradzić sobie ze świątecznymi kryzysami?

Artykuły na temat: pieczone pierogi ziemniaczane
  • Ukraińskie smaki: Pierogi

    W kuchni ukraińskiej ciasto na pierogi można przygotować na dziesiątki sposobów, na przykład na maśle, zaparzane i na kefirze (moje ulubione, najlepsze do pierogów na słodko). Znane są również różne rodzaje farszu. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno być elastyczne jak plastelina; nie może lepić się do rąk. Możesz dodać do niego odrobinę masła. W zależności od rodzaju mąki proporcje składników...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Pieróg obfitości

    .... Ciasto rozwałkuj, szklanką wykrawaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gdy ostygną, odsmaż na oleju. Możesz też smażyć je w głębokim tłuszczu. Wtedy osącz każdy(...) tymiankiem, solą i pieprzem, dodaj siekaną kolendrę. Wlej śmietanę, wymieszaj. Sos podawaj osobno. Pierogi z gryką i grzybami Składniki na 5 porcji (20-25) sztuk: 35 dag mąki, 2 jajka, 5 dag...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Dobrze nadziane

    Pierogi pieczone, z wody i smażone. Z przepysznymi nadzieniami – i dla miłośników mięsa, i dla wegetarian.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • W krainie szpinaku

    Szpinak jest niskokaloryczny - 100 g ma tylko 16 kcal! Możliwości wykorzystania go w kuchni są właściwie nieograniczone. Robi się z nim makarony, tortille, pizze, miksuje do zup-kremów, wykorzystuje do sałatek, tart, lasagne, pierogów czy znakomitych sosów. Można też z niego usmażyć pyszne chrupkie placuszki.

  • Na polskich stołach od lat królują zasmażane pierogi i kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Można wiele mówić o niezdrowych przyzwyczajeniach Polaków, ale prawda jest taka, że nasza dieta szybko się nie zmieni, ponieważ uwielbiamy smażone potrawy. Zamiast więc walczyć z gustami kulinarnymi, zacznijmy od „odchudzenia” naszego tradycyjnego menu. Dietetyczna jajecznica Jajka zawierają świetnie przyswajalne białko (które zaspokaja apetyt i zwiększa uczucie sytości), przyspieszają przemianę...

  • Czym zastąpić mąkę pszenną

    ​Gluten to białko roślinne, które przez niektóre osoby jest nietolerowane. Znajduje się głównie w mące pszennej, ale także jęczmiennej i żytniej. Zawiera go także, choć w mniejszych ilościach, mąka owsiana. Powoduje bóle brzucha, chudnięcie i w konsekwencji uszkodzenie jelit. Aby uniknąć tych dolegliwości, sięgaj po mąki pozbawioną glutenu.

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...