• Informacje na temat:

    pieczone pieczarki z ziemniakami

Przepisy na temat: pieczone pieczarki z ziemniakami
  • Ziemniaki z pieczarkami

    ...°C. Pieczarki oczyść, pokrój w kosteczkę. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki opłucz i drobno pokrój. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na reszcie oleju. Dodaj środki ziemniaków, mięso, paprykę i pieczarki. Duś ok. 15 minut. 2. Farsz przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Nałóż do wydrążonych łupinek. Posyp parmezanem. Piecz jeszcze 20 minut. Udekoruj, np. natką.

  • Pieczone części kaczki z ziemniakami i pieczarkami, podane z buraczkami.

  • Sycące zapiekanki z ziemniakami i mięsem

    Pod pierzynką z pikantnego piure Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 20 minut w posolonym wrzątku. Pieczarki oczyść, pokrój w kosteczkę. Pomidory umyj, oczyść, potnij na kawałki. 2. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce masła. Dołóż pieczarki. Smaż 2-3 minuty. Dodaj mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem. Duś 10 minut. Dołóż koncentrat...

  • Soczyste, bardzo smaczne pieczone warkocze wieprzowe z ziemniakami, sałatą i ostrymi papryczkami czereśniowymi. Polecam.

  • Pieczarki z serem

    Pieczarki obierz, umyj, odkrój nóżki. Ser zetrzyj na tarce.

  • Pieczone ziemniaki to danie samo w sobie. Nie potrzebuje dodatków, no chyba że sałatę. Należy wybrać duże, ładne ziemniaki. Takie, które mają równy kształt i nie posiadają skaz. Są dobrym pomysłem na obiad lub kolację i świetnie smakują z sosem czosnkowym.

  • Ziemniaki nadziewane

    Smakowita opcja kartofli

  • Zbliżony smak pieczonych ziemniaków z ogniska. Ziemniaki z nadzieniem ziemniaczano-pieczarkowym z dodatkiem czosnku.

  • Łódeczki z brokułami i pieczarkami

    .... Odcedź, osącz. Zachowaj ok. 300 ml wywaru z gotowania brokułów. Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, potnij na połówki. W garnku rozgrzej masło, podsmaż na nim cebulę z pieczarkami. Zalej wywarem...

  • Pieczone części kaczki z ziemniakami i pieczarkami, idealne na świąteczny obiad.

Artykuły na temat: pieczone pieczarki z ziemniakami
  • Grzyby z pieczonymi ziemniakami

    Wspaniały pomysł na danie z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami. Jest tanie, sycące i pyszne!

  • Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Jak je przygotować, aby uniknąć kulinarnej nudy? Fot. 123RF/Picsel Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok, jednak rzadko mówi się o ich prozdrowotnych właściwościach.  Już od wielu lat pokutuje u nas pogląd, że grzyby nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych. To nieprawda! Jeśli mówimy o pieczarkach, to mają one w sobie sporo błonnika oraz antyoksydantów, takich jak polifenole, witamina C, D, B2 i B12. Są także dobrym...

  • Udka pieczone z ziemniakami

    Przygotowanie: Udka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, doprawiamy pieprzem i solą. Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą. Pieczarki czyścimy i przekrawamy na pół, podobnie jak ziemniaki. Gałązki rozmarynu płuczemy. Z cytryny wyciskamy sok. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na grube plastry. Ziemniaki, pieczarki, czosnek, rozmaryn przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, miód...

  • W sklepach od kilku tygodni można znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Smaku młodych ziemniaczków nie da się podrobić. Są wyjątkowo delikatne i właściwie nie potrzebują żadnych dodatków. Najczęściej dorzucamy do nich jedynie koperek i odrobinę masła, aby cieszyć się szybkim i sezonowym daniem. Czasem warto jednak nieco bardziej się wysilić, aby przygotować potrawę, która zaskoczy...

  • Zapiekane ziemniaki z pieczarkami

    Ziemniaki ugotuj na półtwardo. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekany por i czosnek,dorzuć pieczarki oraz rozmaryn. Smaż, aż składniki będą miękkie.  Przypraw do smaku solą i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż ziemniaki, układając je dokładnie obok siebie. Następnie wyłóż pieczarki.  Jajka połącz ze śmietaną, przypraw do smaku ulubionymi przyprawami. Mieszanką polej ziemniaki...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. W sklepach można już znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian tego warzywa. O ten porze roku na naszych stołach bezdyskusyjnie królują młode ziemniaki, będące nieodzownym elementem...

  • Zapiekanka z pieczarkami i czosnkiem

    Sposób przygotowania: 1. Mięso podsmaż na oleju przez 15 minut, aż się zarumieni. Dodaj posiekany czosnek i pokrojone pieczarki. Oprósz solą, pieprzem i tymiankiem, dodaj pomidory z puszki, wymieszaj.  2. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż na przemian pokrojone ziemniaki i mięsny sos. Posyp danie tartym serem mozzarellą. Piecz w 190 stopniach C przez około 20 minut.  Zobacz także:

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Pieczarki nadziewane zielonym purée

    ...przeciśnij przez praskę, wymieszaj z masłem. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Przełóż do rękawa cukierniczego. 2. Natkę i cebulę drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Pieczarki umyj(...) 5-8 min. Oprósz mąką, wymieszaj. Wlej śmietankę i mleko. Podgrzewaj, aż całość zacznie wrzeć. Dopraw do smaku. Dodaj przesmażony boczek oraz natkę, wymieszaj. 3. Pieczarki wypełnij purée. Na dno...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...