• Informacje na temat:

    pieczone jabłka z nadzieniem

Przepisy na temat: pieczone jabłka z nadzieniem
  • Pieczone jabłko z nadzieniem

    Przygotowanie Zetnij wierzch jabłka i łyżeczką wyjmij gniazdo nasienne. Zmieszaj płatki z miodem i rodzynkami, dopraw cynamonem i wypełnij owoc. Zapiekaj ok. 30 min w 180ºC.

  • Jabłka pieczone z kaszą

    Sposób przygotowania 1. Zagotuj wodę ze szczyptą soli. Kaszę wypłucz w zimnej wodzie, wsyp do wrzątku, ugotuj na małym ogniu. Jabłka umyj, zetnij górę, usuń środek, a miąższ posiekaj.  2. Na patelni podgrzej miód, połącz z miąższem i karmelizuj. Dodaj masło, kaszę, żurawinę, rodzynki, migdały i orzechy. Dopraw kardamonem.  3. Jabłka wypełnij nadzieniem, przykryj odkrojoną górą. Piecz 15 minut...

  • Pieczone owoce na deser

    Brzoskwinie i jabłka możemy oczywiście jeść na surowo, ale te owoce to także dobra podstawa do pieczonych deserów. Można je komponować z kawą, chałwą, migdałami, cynamonem. Pyszny deser na lato.

  • Jabłka, ach, jabłka...

    Jesień pachnie jabłkami. Tradycyjnie, lubimy je w szarlotce i słodkich deserach. a przecież jabłka doskonale komponują się także z warzywami. Może warto spróbować nowych smaków?

  • Pieczone jabłko z nadzieniem (po 18. miesiącu)

    Składniki: 1 średniej wielkości jabłko, 1 łyżka płatków owsianych, 1 łyżeczka rodzynek, 1 łyżeczka miodu, szczypta cynamonu. Przygotowanie: Zetnij wierzch jabłka i łyżeczką wyjmij gniazdo nasienne. Zmieszaj płatki z miodem i rodzynkami, dopraw cynamonem i wypełnij owoc. Zapiekaj ok. 30 min w 180ºC.

  • Chrupiąca gęś z jabłkami

    ...piecz jeszcze 50-60 minut. Co 15 minut tuszkę smaruj posoloną wodą. Jako dodatek do gęsi możesz serwować pieczone jabłka z bakaliowym nadzieniem.(...)Sposób przygotowania 1. Nadzienie: cebule obierz, posiekaj. Jabłka pokrój na cząstki, wytnij gniazdo nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Gałązki ziół opłucz, osusz. Ziarenka czarnego pieprzu...

  • Z czekoladowym nadzieniem

    Obydwie czekolady posiekać, stopić, podgrzewając na małym płomieniu, cały czas mieszając. Przestudzić. W tym czasie jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w grubą kostkę(...). Białka ubić, utrzeć razem z cukrem pudrem i cynamonem na gładki lukier. Posmarować nim wystudzone ciasto. Udekorować jabłkami. 

  • Pieczone jabłka

    Tak zapieczone jabłka smakują naprawdę wyjątkowo. Możesz też przygotować inne warianty nadzienia: orzechy włoskie zmiksowane z miodem lub powidłami śliwkowymi, pokrojone suszone morele i śliwki bądź masę marcepanową.

  • Chrupiąca gęś z jabłkami

    ...15 minut tuszkę smaruj posoloną wodą. Jako dodatek do gęsi możesz serwować pieczone jabłka z bakaliowym nadzieniem.(...)Składniki: 1 sprawiona gęś (4,5-4,7 kg) 4 cebule 4 jabłka po 2 gałązki mięty i tymianku 4 jagody jałowca 4 ziarenka czarnego pieprzu sól, pieprz, cukier Przygotowanie...

  • Sułtańskie jabłka

    ...namoczenia. Orzechy włoskie oraz laskowe grubo posiekaj. Spęczniałą kaszkę przemieszaj widelcem. Domieszaj miękkie masło, bakalie oraz połowę miodu.  2. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha. Ostrożnie zetnij wierzchy i usuń gniazda nasienne. Napełnij przygotowanym nadzieniem. Ustaw w żaroodpornej formie. Przykryj odciętymi wcześniej wierzchami. Polej pozostałym miodem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do...

Artykuły na temat: pieczone jabłka z nadzieniem
  • Półkruche rogaliki z jabłkami

    Domowe smakołyki możesz przygotować z kilku prostych i niedrogich składników. Wypróbuj przepis na chrupiące rogaliki z nadzieniem jabłkowym.

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...

  • Jabłka nadziewane

    Zdrowsza alternatywa dla deseru- pachnące i pyszne jabłka nadziewane.

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Ciasteczka z nadzieniem

    Przygotowanie: Jabłka umyj i obierz. Przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Włóż do rondelka, dodaj cukier oraz sok z cytryny. Gotuj na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną. Dodaj cynamon oraz galaretkę (proszek), dokładnie wymieszaj. Odstaw, by mus stężał (powinien mieć konsystencję gęstego dżemu).  Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz mleko...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Strucla z pigwą i jabłkami

    Domowe wypieki mogą być naprawdę zdrowe. Wykorzystaj do ciast pyszne i uprawiane bez chemii własne jabłka, borówki czy owoce pigwy.

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

  • Jabłka w cieście francuskim

    Sposób przygotowania: 1. Ciasto francuskie przekrój na 4 części równe części.  2. Jabłka obierz i przekrój na pół. Wydrąż gniazda nasienne tak, aby w ich miejsce włożyć nadzienie. Po wypełnieniu nadzieniem połówek jabłek złóż je razem i dokładnie owiń ciastem francuskim.  3. Ciasto nakłuj widelcem i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Następnie posyp kryształkami cukru i ułóż na blaszce wyłożonej...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...