• Informacje na temat:

    pieczone gołąbki z piekarnika

Przepisy na temat: pieczone gołąbki z piekarnika
  • Gołąbki nie do poznania

    ...z orzechami i jabłkami. Przypraw pieprzem, solą oraz tymiankiem. Farsz rozłóż na liściach. Zwiń. Ułóż w formie. Gołąbki skrop olejem. Piecz 15 minut w 180°C.  Rulony z pęczakiem Sposób(...), pieprzem, papryką i ziołami. Wyrób. Rozłóż na 12 największych liściach, resztą liści wyłóż formę. Gołąbki zwiń, obsmaż na oleju. Przełóż do formy. Zalej bulionem. Zapiekaj 40 minut w 190

  • Smaczne pieczone gołąbki, ulubione danie rodziny.

  • Gołąbki w pomidorach

    ...przez praskę. 2. Porcje masy mięsnej ułóż na liściach kapusty. Brzegi liści zawiń do środka. Zwiń, formując gołąbki. Ułóż je w formie. Bulion zagotuj z przecierem pomidorowym i listkiem laurowym. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem i drugim ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Zalej tym gołąbki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz przez godzinę.

  • Tradycyjne gołąbki jakie do tej pory znałem z tymi nie mogą się równać...

  • Gołąbki w pomidorach

    ...liściach kapusty. Brzegi liści zawiń do środka. Zwiń, formując gołąbki. Lekko obsmaż je ze wszystkich stron na oleju. Następnie ułóż w przygotowanej formie. Bulion zagotuj z pomidorami z puszki oraz listkiem laurowym. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem i drugim ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Zalej tym gołąbki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez godzinę...

  • Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami według przepisu Konrada Gacy

    ...ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Dodajemy grzyby i cebulę, dokładnie mieszamy. Wstawiamy garnek z kaszą do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni i pieczemy przez 40 minut. Odstawiamy do wystudzenia...

  • Polecam gołąbki z piekarnika, z dodatkiem boczku, bazylią i pysznym sosem ze świeżych pomidorów.

  • Potrawy na bazie ryżu

    Gołąbki jarskie Sposób przygotowania 1. Z kapusty wykrój głąb. Włóż całą główkę do wrzątku na minutę. Zdejmij wierzchnie liście i włóż ją z powrotem do garnka. Tak samo zaparz resztę liści.  2. W misce wymieszaj ryż z marchewką, czosnkiem, natką i przyprawami. Posól do smaku. Po łyżce farszu układaj na liściach i zawijaj.  3. Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż na nim gołąbki. Przełóż do...

  • Danie na 2 dni.

Artykuły na temat: pieczone gołąbki z piekarnika
  • Gołąbki zapiekane w sosie karmelowym

    Od robienia tradycyjnych gołąbków zawsze odstraszał mnie długi czas ich przygotowania. Trzeba przecież poświęcić chwilę na zawinięcie każdej sztuki, a potem wszystkie pieczołowicie ułożyć w wielkim garze i pilnować, żeby się nie przypaliły. Pieczone gołąbki są prostsze, szybsze i co najmniej tak samo smaczne.

  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...

  • Gołąbki: Kapusta z niespodzianką

    Nasz rada: Jak przygotować kapustę na gołąbki Długim nożem nacinamy głęboko, ze wszystkich stron, głąb w kapuście. W dużym garnku (by pomieścił całą główkę kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się(...) rozebranej według rady naszego eksperta z rubryki obok. Zawijamy. W brytfannie rozgrzewamy pozostały olej, wkładamy gołąbki, podlewamy łyżką wody i pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Jesień, chce się jeść!

    .... Gołąbki z kaszą gryczaną, sosem z pomidorów i pieczonej papryki Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu (na sypko). Pieczarki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż grzyby(...), wymieszaj. Sparzone liście rozłóż na desce, nakładaj farsz i zwijaj gołąbki. Zrób sos. Ząbek czosnku i pokrojoną na 4 części paprykę połóż na blasze, wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do...

  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby móc rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...

  • Jak usunąć brzydki zapach w kuchni

    ...pomieszczenie pozostanie pachnące i świeże. Z kapusty i brokułów Gdy gotujesz kapustę, gołąbki, szparagi, brokuły lub kalafior, w domu długo utrzymuje się przykry zapach. Unikniesz tego, gdy wrzucisz do(...) piekarnika skórki cytrusów (pomarańcze, cytryny, mandarynki) i delikatnie je podpiecz. Możesz też umieścić w nim pomarańcze nadziewane goździkami i lekko je upiec. Równie skutecznie działa mieszanka przypraw...

  • Z Pawłem Małeckim, jednym z najbardziej znanych polskich cukierników, rozmawiamy o słodkościach, rekordach Guinessa i kulinarnych inspiracjach. Przekonajcie się, czy czekolada może się znudzić. Czy czuje pan, że cukiernictwo to raczej domena pań? Paweł Małecki: Jeżeli ktoś ma pasję, to płeć nie ma tu znaczenia. Wybitnym cukiernikiem może być zarówno kobieta, jak i mężczyzna. W Polsce mamy bardzo dobrych cukierników. Badania faktycznie wskazują, że amatorsko wypiekami i słodkościami częściej...

  • Z mielonego mięsa

    ...wilgotnymi dłońmi i przełożyć do brytfanny. Podlać wodą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec około 40 minut. Podczas pieczenia roladę podlewać powstającym sosem. Serwować na sałacie. Gołąbki(...) żaroodpornej formy. Zalać przygotowanym sosem. Ser mozzarella odcedzić z zalewy i pokroić w plasterki. Ułożyć na wierzchu zapiekanki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 15 minut. Przed...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...