• Informacje na temat:

    pieczone buraki w plastrach

Przepisy na temat: pieczone buraki w plastrach
  • Pizza z pieczonymi burakami i orzechami

    Sposób przygotowania Na ciasto smarujemy powidła śliwkowe zmieszane z odrobiną musztardy. Buraki kroimy w cienkie plastry lub paski, doprawiamy solą i pieprzem. Do farszu dodajemy posiekane orzechy. Całość wykładamy na powidła i pieczemy przez ok. 15 minut. Gotową pizzę ozdabiamy świeżymi liśćmi botwiny lub szpinaku.   Przepis na ciasto Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy...

  • Wytrawne crumble - buraki pod chlebową kruszonką

    ...pokrojone w kostkę buraki i zalewamy je sosem śmietanowym. Przykrywamy szczelnie folią i pieczemy przez godzinę, aż buraki będą miękkie. W tym czasie w mikserze rozdrabniamy chleb, na dość drobne kawałki, następnie dodajemy masło i olej. Zdejmujemy folię z naczynia, buraki posypujemy zmielonym pieprzem i polewamy octem winnym. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Całość posypujemy chlebową kruszonką...

  • Sałata z burakiem i z jajkiem

    Sałatę umyć, starannie osuszyć, porwać na małe kawałki. Buraki ugotować, odcedzić, schłodzić, obrać ze skóry, pokroić w cieniutkie krążki albo w grubszą kostkę. Cebulę przekroić na pół, zostawić kilka plastrów do dekoracji, resztę drobniutko posiekać. Z jogurtu, cytryny, posiekanego koperku i przypraw przyrządzić aromatyczny sos. Na liściach sałaty rozłożyć buraczki, łódeczki jajek...

  • WEGEBURGERY Z KASZY JAGLANEJ I BURAKA

    ...buraki, rozdrobnić 10 s/obr. 7 . Buraki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Następnie zmiksować 20 s/obr. 10 . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.  3.  Do naczynia(...) koszyczek. Kaszę ponownie umieścić w naczyniu miksującym.  6.  Dodać rozdrobnione buraki, słonecznik, sól, pieprz, kmin rzymski i ocet, wymieszać 30 s/obr. 5 . 7.  Rozgrzać piekarnik do temp. 200

  • Pieczone buraki i rabarbar z mozzarellą i octem balsamicznym

    Składniki dla 4 osób: 1 kg obranych buraków, 4 łodygi rabarbaru, 500 g sera mozzarella di Bufala 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy "Party" 2 zielone cykorie Oliwa z oliwek Sól morska i wędzona Sok z 1 cytryny Ocet balsamiczny   Sposób przygotowania: Umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą morską i piec 35 - 45

  • Pieczony kalafior z libańską soczewicą i kaniwą

    ...: marchewka, dynia lub buraki. Składniki: 1 główka żółtego kalafiora (może być także biały) 1 łyżka stopionego ghi lub oleju kokosowego sól morska w płatkach i ½ łyżeczki drobnoziarnistej ½ kubka...

  • Jak wykorzystać jesienne warzywa w kuchni?

    ...smaku. Dip z pieczonych buraków Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraki zawiń w papier do pieczenia i umieść na blasze. Piecz przez godzinę aż zmiękną. Następnie obierz je i pokrój w grube plastry. W blenderze (np. Beko), umieść buraki, ciecierzycę, sok z cytryny, czosnek, orzechy włoskie, kminek i tahini, a następnie blenduj aż do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą, pieprzem i fetą...

  • Smaczne posiłki na każdy dzień

    ...zieleninę. Gotuj ok. 20 min. Gdy warzywa zmiękną, dodaj groszek i gotuj jeszcze 10 min. Zmiksuj i zapraw jogurtem.    Sałatka z młodych buraczków Sposób przygotowania 1. Buraki umyj, każdy...

  • Coś smacznego dla całej rodziny

    .... Ziemniaki ugotuj, pokrój. Cebulę posiekaj, sparz. Śledzie osącz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój. Wymieszaj śledzie, cebulę, sok z cytryny, ziemniaki, pieprz, mielone ziele, śmietanę.  2. Buraki(...) w temp. 180°C.  2. Bataty opłucz, obierz, pokrój. Ułóż obok pałek kurczaka, gdy te będą już dobrze przypieczone. Zapiekaj 20 minut (bataty pieką się prędko i trzeba uważać, by się nie rozpadły). Danie...

  • Inspirujące sałatki na święta. Te zrobisz w mniej niż godzinę!

    ...pokruszonych). 4. Upieczone buraki wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu, buraki kroimy w cienkie plastry i wkładamy do miski zawierającej pozostałe składniki. 5. Sałatkę na(...) również bardzo dobrze i apetycznie prezentuje się na talerzu. 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni Celsjusza. Buraki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, obieramy, skrapiamy olejem i oliwą...

Artykuły na temat: pieczone buraki w plastrach
  • Buraki pieczone z serem kozim

    Sposób przygotowania: 1. Buraki wyszoruj, osusz i każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz ok. 30-40 minut.  2. Roladę serową pokrój w plastry o grubości centymetra. Natkę pietruszki lub innych ziół umyj i osusz papierowym ręcznikiem. 3. Upieczone i lekko ostudzone buraki obierz ze skórki, a następnie pokrój w dość grube plastry.  4. Na półmisku...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Wieża z buraków

    Piekarnik rozgrzej 180°C. Buraki dokładnie umyj, owiń w folię i piecz przez godzinę. Odstaw do ostygnięcia. Następnie obierz je i pokrój w plastry.  Na...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Carpaccio z buraków

    ...1. Buraki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Każdy zawiń w pojedynczy kawałek folii aluminiowej. Włóż buraki do keksówki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Carpaccio z buraków

    Korzyści dla zdrowia Z uwagi na zawartość kwasu foliowego buraki są zalecane w diecie ciężarnych. Mają działanie krwiotwórcze, pozwalają zapobiegać anemii, są też zalecane chorym na białaczkę. Buraki rekomendowane są przy nadciśnieniu, pomagają normalizować ciśnienie tętnicze krwi. Sok z buraków jest zalecany dla wzmocnienia organizmu wycieńczonego chemioterapią. Warzywo, z uwagi na zawartość...

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...

  • Burak - polski superfood

    Buraki zostały docenione już w starożytnej Grecji i Rzymie. Uprawiane od dawna w polskim klimacie, absolutnie zasługują na miano „superwarzywa”. Na naszych stołach goszczą niestety zbyt rzadko. A szkoda, bo to niedrogie i bardzo cenne źródło wielu składników odżywczych. W diecie sportowców i kobiet powinny gościć szczególnie często. Dlaczego? Jest bardzo wiele powodów.

  • Grudzień ma kilku swoich kulinarnych bohaterów - warzywa korzeniowe, aromatyczne „zimowe” przyprawy. A obok nich – burak, który gości na naszych stołach w tym miesiącu w wielu różnych smakowych połączeniach i kulinarnych rolach. Fot. 123RF/Picsel „Burak bywa niedoceniany, traktowany po macoszemu, często widziany jest jedynie w roli nieco już niemodnego dodatku do obiadu. A szkoda - bo okazuje się, że może on grać w kuchni pierwsze skrzypce! Oczywiście - odpowiednio przyrządzony", opowiada...

Zdjęcia na temat: pieczone buraki w plastrach