• Informacje na temat:

    pieczone buraki do czego podac

Przepisy na temat: pieczone buraki do czego podac
  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...menu mieszkańców Podlasia nie może zabraknąć sękacza, czyli pieczonego na obrotowym rożnie ciasta biszkoptowego, które spływając w czasie pieczenia tworzy zastygające sople.  Wytrawnym specjałem(...) jajek jest także ćwikła z chrzanem, czyli drobno starte buraki mocno doprawione pikantnym chrzanem. Daleko poza granicę Śląska sięga także sława sosu tatarskiego, zwanego w świecie sosem polskim...

  • Pięć sposobów na wędzonego pstrąga

    ...płaty świetnie smakują również  z sosami - np. na bazie jogurtu naturalnego i rzodkiewki (całość najlepiej posypać czarnym sezamem) lub sosem śmietanowo-borowikowym (w towarzystwie plastrów pieczonego(...), olejem rzepakowym, ogórkiem i rzodkiewką. Miłośnicy prostoty z pewnością chętnie przygotują pieczonego pstrąga. Świeżą rybę wystarczy wypełnić warzywami (cebulą, pietruszką, a także czosnkiem) oraz...

Artykuły na temat: pieczone buraki do czego podac
  • ​Dania z grilla. Sałatka z grillowanym burakiem i serem kozim

    ...czy magnez, koniecznych do budowy szkieletu, mięśni, mózgu oraz prawidłowej pracy serca i nerek. Buraki najczęściej spożywamy w postaci soku, w formie ugotowanej lub upieczonej. Pieczone w skórkach i zawinięte w folię są dużo słodsze i lepiej zachowują kolor. Po ugotowaniu lub upieczeniu należy je obrać, wówczas miąższ można przetrzeć i wykorzystać do sałatki albo na barszcz. Buraki zawierają ok...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść rukolę

    .... Przepisy pełne witamin Sałatka z burakiem Burak umyj, ugotuj lub upiecz (np. przy okazji pieczenia mięsa lub ciasta; żeby ciasto nie przeszło zapachem buraka, owiń go w folię aluminiową). Rukolę umyj...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Zdrowe frytki - nie tylko z ziemniaków

    Moda na zdrowe wersje fast-foodowych dań weszła do naszych kuchni na dobre. Jemy zdrowe wersje burgerów, hot dogów czy kebaba, więc przyszła pora na fit frytki - niekoniecznie z ziemniaków!

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Irena Jarocka: Tego o niej nie wiecie

    .... Była w tym tak wprawiona, że nigdy się nie zraniła! Jarocka po powrocie do Polski pilnie strzegła swego patentu na makijaż, więc koleżanki z branży próżno dociekały, dlaczego ma tak długie(...) rehabilitacja zajęły Jarockiej długie miesiące. Miała wówczas mnóstwo czasu na przemyślenie swojego dotychczasowego życia i tego, czego naprawdę pragnie. Poczuła, że nie chce już dłużej odwlekać marzeń...

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...

  • Tym się damy nie parały

    ...zapasy należy porobić, czego i ile potrzeba na codzienne używanie i dla gości. Jednak w wielu szlacheckich domach wdrażano młodą dziewczynę do niektórych zajęć kuchennych, choć nie uczono jej w zasadzie gotować. Musiała natomiast przynajmniej z grubsza wiedzieć, co do czego jest potrzebne, jakie zrobić, czy zakupić zapasy, musiała również "wydawać" kucharzowi produkty przeznaczone na dany dzień...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...