• Informacje na temat:

    pieczona szynka miód

Przepisy na temat: pieczona szynka miód
  • Szynka w musztardzie

    Pieczona szynka do kulinarny pewniak na świąteczny obiad. Dodatek musztardy sprawi, że będzie wyjątkowo smaczna.

  • Szynka w powidłach

    Szynka w powidłach to danie w sam raz na świąteczny obiad. Aromatyczna i soczysta - zachwyci gości i rodzinę.

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    Pieczona szynka to element obowiązkowy bożonarodzeniowego stołu. Jej aromatyczny zapach kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i spotkaniami w rodzinnym gronie. Teraz każdy, kto chce czerpać z kulinarnej, polskiej tradycji w prosty sposób, przygotuje kruchą, pachnącą szynkę prosto z pieca! Jeżeli w świątecznym przejedzeniu nie uda się jej w całości zjeść, z pozostałego upieczonego mięsa...

  • Pieczenie z rumianą skórką

    ...z selerowym: ugotuj po 50 dag selera i ziemniaków. Utrzyj z 2-3 łyżkami masła. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Domieszaj 3-4 łyżki mielonych włoskich orzechów.  Szynka glazurowana Sposób przygotowania 1. Szynkę opłucz, wytrzyj. Skórę ponacinaj w kratkę. Mięso oprósz solą i pieprzem. Jeśli szynka nie jest w zwartym kawałku, obwiąż ją mocną nitką, formując owalną pieczeń. Rozmaryn opłucz...

  • Świąteczne pieczenie z nadzieniem

    ...wędzoną papryką, czosnkiem, pieprzem, wyrób. Masę rozsmaruj na rozłożonym płacie mięsa. Zwiń jak najciaśniej.  3. Glazura: utrzyj miód z sokiem z cytryny, papryką i kurkumą. Wymieszaj z oliwą. Glazurą...

  • Szynka w miodowej glazurze

    Szynkę opłucz, osusz. Jeśli nie jest w zwartym kawałku, nadaj jej owalny kształt, obwiązując mięso mocną nitką. Miód utrzyj z musztardą. Posmaruj tym mięso. Szynkę oprósz pieprzem i majerankiem. Odłóż na mniej więcej 1 godzinę w chłodne miejsce. Brytfankę wyłóż folią aluminiową, zostawiając duży zapas, żeby folii wystarczyło potem do owinięcia mięsa. Folię posmaruj tłuszczem. Włóż mięso, posyp...

  • Z melonem i szynką parmeńską

    ...z oliwek, przypraw solą. Piecz przez 20-30 minut. Ser zetrzyj. Melon umyj, usuń pestki, pokrój, skrop sokiem z limonki, przypraw. 2. Wymieszaj miód, olej, wodę, sok z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Na...

  • Najlepsze przepisy na wielkanocną szynkę

    Pieczona szynka Składniki: 1 pomarańcza 400 ml wina jabłkowego 50 g cukru 4 łyżki miodu Kawałek cynamonu 1,5 kg szynki peklowanej 100 g goździków Przygotowanie: Pomarańczę umyć ze skórki ściąć zesty (cieniutkie paseczki).200 ml wina, cukier, miód cynamon, i skórkę z pomarańczy gotować 10 minut, aż powstanie gęsty syrop. Skórę ponacinać nożem i powtykać w nią goździki. Szynkę...

  • Szynka wielkanocna glazurowana

    ...cebule, pieprz, sól i listek laurowy.gotować 2 godz. i 15 minut. Szynkę wyjąc ułożyć na blasze piekarnika, odstawić na 15 minut. Podlać nieco wodą. Na glazurę zmieszać miód sos sojowy i musztardę. Szynkę...

  • Szynka pieczona

    Wielkanocna szynka w pomarańczach.

Artykuły na temat: pieczona szynka miód
  • Świąteczna szynka

    .... Włóż do garnka, dodaj laskę cynamonu, kolendrę, listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Włóż mięso, zalej zimną wodą , by szynka była zakryta. Zagotuj. Gdy zacznie wrzeć , zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu około 2,5 godz. Wyłącz ogień i zostaw mięso w wywarze jeszcze na 1 godz.  3. Do rondelka wlej wino oraz ocet, wsyp cukier. Zagotuj. Dodaj miód i mieszając podgrzewaj, aż składniki...

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • ​Szynka pieczona z glazurą

    Szynkę zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia. Rano ponownie zalej szynkę zimną, czystą wodą. Dodaj rozdrobioną włoszczyznę i sól, zagotuj....

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • Soczysta szynka w cytrusowej marynacie

    Świąteczne smaki.

  • Miód jest cennym darem natury. Pomaga walczyć z różnymi chorobami, zachować młodość i urodę, a do tego pysznie smakuje. Na rynku znajduje się wiele gatunków miodu, tylko jak wybrać ten właściwy? Jaki miód jest najzdrowszy?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje miodów Miód dzielimy w zależności od tego, z jakiego surowca został wykonany. Wyróżniamy trzy grupy: nektarowe, czyli kwiatowe, spadziowe oraz mieszane. Istnieją także miody syntetyczne. Nie mają jednak korzystnych właściwości zdrowotnych,...

  • O, pieczone kurczę!

    .... Są chude, lekkostrawne i łagodne w smaku. Gęś i kaczka od święta Tradycyjnym przysmakiem jest kaczka pieczona w całości, faszerowana jabłkami. Wystarczy ją dokładnie umyć i osuszyć, a następnie(...) upieczona z jabłkami i suszonymi śliwkami. Warto spróbować także smakołyku kuchni chińskiej - kaczki po pekińsku, którą przed pieczeniem marynuje się m.in. w sosie sojowym z miodem. Z kolei pieczona...

  • Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, ponownie zasiada za kierownicą kultowej vespy! Tym razem, wiedziony wspomnieniami wyrusza odkrywać kulinarne sekrety Sycylii i Sycylijczyków, bo każdy przecież wie, że „zobaczyć Włochy, a nie zobaczyć Sycylii, to tak, jakby wcale nie zobaczyć Włoch, gdyż Sycylia jest kluczem do wszystkiego".   Razem z nim skosztuj najznakomitszych marsalskich trunków, rozpływającego się w ustach tuńczyka, a na deser nie zapomnij o wyjątkowej, ręcznie...

  • O, pieczone kurczę!

    .... Są chude, lekkostrawne i łagodne w smaku. Gęś i kaczka od święta Tradycyjnym przysmakiem jest kaczka pieczona w całości, faszerowana jabłkami. Wystarczy ją dokładnie umyć i osuszyć, a następnie(...) upieczona z jabłkami i suszonymi śliwkami. Warto spróbować także smakołyku kuchni chińskiej - kaczki po pekińsku, którą przed pieczeniem marynuje się m.in. w sosie sojowym z miodem. Z kolei pieczona...

  • Promocja i sprzedaż produktów pszczelarskich i sprzętu pszczelarskiego, wystawa „Pszczoły i ludzie”, spotkanie pszczelarzy w Urzędzie Miasta Krakowa i konferencja poświęcona pszczelarstwu w środowisku krakowskim. Fot. 123RF/Picsel To tylko część wydarzeń, które znalazły się w programie „Krakowskiego Miodobrania", czyli Święta Zrzeszenia Pszczelarzy Krakowskich, które rozpocznie się 30 sierpnia (piątek) i potrwa do 1 września (niedziela). Patronat nad wydarzeniem objął Prezydent Miasta Krakowa...