• Informacje na temat:

    pieczona ryba panga lub mintaj

Przepisy na temat: pieczona ryba panga lub mintaj
  • Przysmaki z ryb

    ...nałóż porcję farszu i udekoruj potrawę natką pietruszki. Dorsz w żurawinie (po 24. miesiącu) SKŁADNIKI: ● 250 g fileta z dorsza (lub np. z soli, morszczuka czy mintaja) ● suszone zioła(...) kwasów tłuszczowych omega-3 niż w rybach morskich. ✔ Dzieci przed 3. urodzinami nie powinny jeść ryb przetworzonych, np. wędzonych lub w puszce. Konsultacja: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk...

  • 5 przepisów na zdrowe dania z ryb w pół godziny

    ...kcal   Ryba z soczewicą i porami Składniki na 4 porcje: 150 g czerwonej soczewicy 250 g pora 2 łyżki oleju 400 ml bulionu 250 g filetów rybnych (np. mintaj, panga) sól(...) drobno pokroić i wymieszać, posypać nimi rybę. Folię zawinąć. Ryby zapiekać na grillu lub w piekarniku przez 8-12 minut. Sałatkę z ogórków doprawić oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Masło wyjąć...

  • Ryby pod lupą. Łowimy najlepsze okazy dla twojego malucha!

    ..., takie jak dorsz, mintaj, morszczuk, sandacz, jak i tłuste: łosoś, halibut, śledź, makrela. W diecie dziecka nie powinny znajdować się ryby takie jak ryba maślana, tilapia i panga, przede wszystkim ze(...) powinny być czerwone, płetwy sprężyste, a łuski lśniące i wilgotne. Zwróć uwagę także na oczy - jeśli są błyszczące i przejrzyste, wszystko jest w porządku, jeśli mętne - może to oznaczać, że ryba nie jest...

  • Dlaczego warto jeść ryby?

    ...zwiera najwięcej kwasów omega-3. Pstrąg tęczowy to ryba hodowlana. Mintaj i miruna Te dwa gatunki zalicza się do korzystnych dla zdrowia. Mintaj zawiera niewielkie ilości tłuszczu oraz kalorii(...), oraz selenu - antyoksydantu, który spowalnia starzenie się organizmu i chroni przed nowotworami. W rybach znajdziemy też wapń i witaminę D, wzmacniające kości i zęby oraz chroniące przed osteoporozą...

  • Ryby w diecie dziecka. Jakie najlepsze?

    ..., posmakują niemowlęciu i starszakowi; ✔ zupa rybna – gotowana na wywarze z jarzyn, doprawiona koperkiem, delikatna i smaczna, w sam raz na chłodne dni; ✔ ryba pieczona w folii lub z rusztu – posypana(...) lub dioksynami. Jaka jest prawda? Nasz ekspert odnosi się do najczęstszych obiegowych opinii. Białko ryby jest znacznie łatwiej przyswajalne niż to, które się znajduje w mięsie. Prawda. Wszystkie...

  • Ryby w diecie brzdąca

    ..., delikatna i smaczna, w sam raz na chłodne dni; ✔ ryba pieczona w folii lub z rusztu - posypana ziołami lub z sosem jogurtowym, idealna na obiad, np. do ziemniaków; ✔ pasta rybno-serowa(...) lub dioksynami. Jaka jest prawda? Nasz ekspert odnosi się do najczęstszych obiegowych opinii.  Prawda: Białko ryby jest znacznie łatwiej przyswajalne niż to, które się znajduje w mięsie. Wszystkie...

Artykuły na temat: pieczona ryba panga lub mintaj
  • Bo ryba jest dobra na wszystko

    ...mleka. Dodajmy jeszcze, że mięso ryb zawiera dużo witamin. Ich ilość jest związana z zawartością tłuszczu. Chude gatunki (np. mintaj, morszczuk, dorsz, tuńczyk, pstrąg i szczupak) są bogate(...) powinny zbyt często pojawiać się na naszych talerzach. Na przykład ryba maślana obfituje w kwas oleinowy, który jest niestrawny dla człowieka i może wywołać problemy żołądkowo-jelitowe. Z kolei...

  • W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany na Wigilię. Fot. 123RF/Picsel To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, dlatego powinno częściej pojawiać się na naszych stołach. Dlaczego od święta? W...

  • Ryby mają głos

    Kucharze zachwalają ich zdrowotne właściwości. Ale ryba rybie nierówna. Które najlepiej jeść? Specjaliści nie są zgodni: dietetycy mówią jedno, ekolodzy drugie. Sprzeczne zalecenia ekspertów sprawiają, że łatwo się pogubić. Jak wyplątać się z tej sieci? Oto nasz przewodnik, dzięki któremu dowiesz się, co lepsze: szprotka czy płotka.

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • Dlaczego warto jeść ryby?

    ...jest pływający w górskich rzekach i strumieniach. Spośród wszystkich rzecznych ryb to właśnie on zwiera najwięcej kwasów omega-3. Pstrąg tęczowy to ryba hodowlana. Mintaj i miruna Te dwa gatunki(...) selenu - antyoksydantu, który spowalnia starzenie się organizmu i chroni przed nowotworami. W rybach znajdziemy też wapń i witaminę D, wzmacniające kości i zęby oraz chroniące przed osteoporozą...

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Smaczne i zdrowe

    ...niewielkiej ilości oliwy. Wielkim przysmakiem jest ryba upieczona w całości. Aby nie straciła soczystości, warto ją piec w folii aluminiowej. Wielu zwolenników ma również zupa przygotowana z kilku gatunków. Ryby doskonale smakują też na zimno. W 100 g ryb jest 70-200 kcal. Bardzo tłuste są śledzie i łosoś. Jeżeli odchudzasz się, sięgnij raczej po solę, pangę, dorsza, mintaja, morszczuka lub flądrę...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...

  • Święta w wersji light

    ...odchudzasz lub po prostu dbasz o swoją sylwetkę. W okresie świątecznym nastaw się raczej na "nie przytycie" niż odchudzanie. W tym czasie wystarczy po prostu jeść "z głową", a wskazówka wagi w nowym roku(...) nim znajduje i zastanów się czego chcesz skosztować. Możesz spróbować wszystkiego, ale w małych ilościach. Wyobraź sobie, że nałożysz na talerz ulubione smakołyki i będziesz delektować się ich smakiem...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...